Передплата 2024 «Добрий господар»

До полковника ніхто не їде...

9 травня у Москву на парад приїдуть переважно лідери країн Азії. Глави розвинених країн Заходу соромляться стояти поруч з Путіним

Дедалі менше глав держав збираються їхати 9 травня у Москву на парад з нагоди 70-річчя завершення ІІ Світової війни в Європі. Не личить лідерам цивілізованих країн стояти на трибуні поруч із полковником запасу Путіним, який розв’язав дві війни у Європі (проти Грузії та України) і анексував український Крим. Цей парад має стати наймасштабнішим для сучасної Росії. Але гордитися брязканням зброєю Путіну доведеться в компанії лідерів Азії, а не західних союзників, які разом із СРСР перемогли у тій війні.

Попри те, що запрошення на парад у Москві отримали глави понад 60 держав, свою участь підтвердила менш як половина з них. ЄС на параді представлять президенти Кіпру і Греції – Нікос Анастасіадіс і Прокопіс Павлопоуліс. Президент Чехії Мілош Земан приїде в Москву, але не на парад. Серед європейських країн, що не входять в ЄС, делегації на чолі з президентами скерують балканські Сербія, Боснія і Герцеговина, Македонія. З екс-СРСР у Москву приїдуть глави Таджикистану Емомалі Рахмон, Киргизстану – Алмазбек Атамбаєв і Казахстану – Нурсултан Назарбаєв. А ще 9 травня на одній трибуні мають намір стоя­ти лідери двох держав, які формально воюють, – президенти Вірменії та Азербайджану, Серж Саргсян і Ільхам Алієв. Із Азії прилетять лідер КНР Сі Цзіньпінь і президент Індії Парнабі Мукреджі. Також прибудуть президенти В’єтнаму і Монголії. Відвідає парад і лідер частково визнаної Палестини Махмуд Аббас та глави сепаратистських регіонів Грузії — Абхазії та Південної Осетії. Латинську Америку представлять друзі РФ – президент Венесуели Ніколас Мадуро і лідер Куби Рауль Кастро. Участь у параді також підтвердили лідери Зімбабве і ПАР.

Неприємним сюрпризом стало те, що в Москву вирішив приїхати Генсек ООН Пан Гі Мун. Глава МзС України Павло Клімкін розкритикував цей візит. «Як на мене, це абсолютно неправильний сигнал, якщо Генсек ООН збирається їхати на 9 травня в країну, яка зневажила всі правила ООН і порушила кілька наріжних каменів Організації», – сказав Клімкін.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель покладе квіти до пам’ятника невідомому солдату в російській столиці 10 травня. Так Меркель віддасть шану радянським воїнам, які загинули, звільняючи Німеччину від нацизму. Саме таке трактування, «звільнення від нацизму», поширене у ФРН.

Виступаючи 3 травня з нагоди Дня конституції Польщі, президент Броніслав Коморовський назвав парад у Москві символом «нестабільного і неспокійного світу». За його словами, «знову в Москві будуть показувати силу дивізії, які недавно на очах світу напали на сусідню Україну».

Російська публіцистка Юлія Латиніна каже, що лідери країн Заходу не поїдуть у Москву, бо це б виглядало як схвалення російської агресії проти України. «Чим ближче до Дня Перемоги, тим ясніші дві тенденції. З одного боку, виробництво георгіївських стрічок, яке підняло з руїн російську текстильну промисловість. Кілометри цих стрічок святять священики, з ними змушують ходити у школи. Вулицями наших міст їздять автобуси з написами «Обамі заборонено проїзд в цьому автобусі» і «Засуньте свої санкції в Європу по самі США». А з іншого боку, ми ображаємося, що до нас не приїдуть із ЄС і США. Ми святкуємо перемогу у Великій Вітчизняній війні, а світ – у Другій світовій. Це різні війни. Друга світова почалася 1939-го після підписання пакту Молотова-Ріббентропа, в якому Сталін і Гітлер поділили Європу. А Велика Вітчизняна у версії нашої пропаганди – з того, що Гітлер віроломно напав на мирний СРСР. Попри напад, зраду Британії і США, які робили все, аби СРСР ослаб у боротьбі з фашизмом, Сталін врятував від Гітлера світ. А тепер нацисти, які правлять в країнах Балтії, плюють в очі тим, хто віддав за них життя, і називають власне звільнення окупацією... Мені хочеться нагадати людям, що ніхто ні в Другій світовій, ні у Великій Вітчизняній під чорно-помаранчевим знаменом не бився. Ця стрічка з’явилася в Росії після 2004-го як відповідь кремлівських політтехнологів на Майдан. Єдина війна, яку вели під цим прапором, – це неоголошена війна на Донбасі. Це війна, в якій ми збили «Боїнг», наповнили Донбас марґіналами, які грабують мирне населення. Єдина мета цієї війни – напаскудити Україні. Багато лідерів не поїдуть у Москву, бо вважають, що під соусом перемоги над нацистською Німеччиною вони будуть брати участь в урочистостях з нагоди «збиття» малайзійського «Боїнга», – пише Латиніна.

Коментар для «ВЗ»

Андреас Умланд, німецький політолог

Цей парад у Москві Кремль використовує як демонстрацію власної сили. Білокам’яна використовує пам’ять про так звану Велику Вітчизняну війну, аби узаконити свій напад на Україну сьогодні. У найгіршому випадку, цей парад може стати прелюдією для нового нападу на Південну чи Східну Україну.

Схожі новини