Передплата 2024 «Добрий господар»

Кадиров проти силовиків: хто кого?

Господар Чечні дав команду своїм бойовикам стріляти по заїжджих «москвичах» на ураження...

Конфлікт між «опорами» режиму Путіна, главою Чечні Рамзаном Кадировим та силовиками з ФСБ, Слідчого комітету (СК) і МВС, вилився у публічну сферу. Кадиров жорстко відреагував на не узгоджену з ним операцію ставропольської поліції у Грозному, під час якої загинув бойовик Кадирова. «Якщо без вашого відома на вашій землі з’явиться москвич чи ставропольчанин, відкривайте вогонь на ураження», — дав команду своїм бойовикам Кадиров. На думку російського видання Forbes, ця війна – змагання за шматки всохлого бюджетного «пирога», який ділять між собою «опори» Путіна. Ані закони Кремля, ані російські силовики не можуть діяти в Чечні. Де-факто це держава в державі... Оглядачі гадають, до чого може привести ця словесна війна. Невже до Третьої чеченської?

У відповідь на слова Кадирова про вогонь на ураження МВС Росії підтвердило правоту своїх колег зі Ставрополя і назвало заяви Кадирова «неприйнятними». Тоді чеченські силовики порушили кримінальну справу щодо своїх ставропольських колег. Своєю чергою, глава Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін закрив порушену чеченцями справу проти поліцейських зі Ставрополя…

Позиція Кадирова випливає з протиріч, які оголилися під час розслідування справи про вбивство Бориса Нємцова, вважає адвокат Вадим Прохоров. За даними «Нової газети», один із фігурантів вбивства Нємцова, Руслан Геремеєв, переховується в Чечні або втік до Дубая, попри федеральний розшук. Московські слідчі не можуть працювати в Чечні чи затримувати там кого-небудь... Як вважає головний редактор «Кавказького вузла» Григорій Шведов, «Кадиров відчуває загрозу своєму становищу, це продумана комунікація з федеральним центром». На думку Шведова, Кадиров готовий далі йти на загострення ситуації, доки його публічно не розкритикує Путін. А мовчання президента Кадиров трактує як свою підтримку... Кадиров так різко реагує на дії силовиків, адже слідство у справі Нємцова і дії ставропольських поліцейських у Грозному ставлять під сумнів його значущість. Як  вважає російський політолог Олексій Макаркін: «Йому не можна допустити, аби в Чечні відчули, що він слабшає. Тоді Кадиров може стати жертвою внутрішніх конфліктів. Путін змушений буде відновити баланс між силовиками і Кадировим», — каже Макаркін.

«Чечня фактично виключена зі сфери впливу силовиків. Кадировці в Росії вважають себе привілейованим класом і незадоволені зазіханнями на цей статус. По-друге, режим у Чечні — це часто люди, які 15 років тому стріляли в російських солдатів, а потім відвоювали собі повний карт-бланш у республіці та можливість їздити у відрядження за її межі, з «ліцензією на вбивство». По-третє, Чечня «задає тон» ситуації на Кавказі: щотижня в РФ кояться насильницькі злочини, після чого їх виконавці їдуть в Чечню, а «видачі звідти немає». Тоді всі камені летять у місцеву поліцію і прокуратуру, які раді б доставити бандитів до суду, але колеги в Чечні, які формально працюють у тих же структурах тієї ж країни, нікого не видають. Досі спроби силовиків поставити проблему Кадирова перед Кремлем закінчувалися на користь Чечні. Але за останні місяці з’явилися ознаки, що терпіння людей у погонах вичерпано», — пише російське видання Forbes.

«Існує держава Чечня з усіма ознаками суверенності. Годі називати Кадирова лідером одного з 83 російських регіонів. Ні в кого з лідерів 83 регіонів РФ немає своєї армії, в якій 20 тисяч елітних, готових вмирати і до зубів озброєних солдатів. Кадиров заявляє, що підкоряється тільки Путіну. Ця заява означає, що на нього не поширюється юрисдикція інших частин РФ. Чечня – це особливий загін російської армії. І лише від Кадирова залежить, чи буде він піхотинцем Путіна, як про це заявляє, чи стане конвоїром», — каже головний редактор «Нової газети» Дмитро Муратов.

У РФ є передумови для початку Третьої чеченської війни, вважає американський експерт щодо країн колишнього СРСР Пол Гобл. «Заява Кадирова про необхідність стріляти в силовиків з інших регіонів Росії і заява глави МЗС РФ Лаврова, що головним ворогом Росії є радикальне угруповання «Ісламська держава», можуть бути прологом до нової війни в Росії. Нова війна в Чечні дозволила б Путіну відволікти увагу Заходу від агресії в Україні та дати міжнародній спільноті сигнал, що Москва займає спільні з Заходом позиції щодо ісламського радикалізму. Цього може бути достатньо, аби пом’якшити режим санкцій. Також нова чеченська війна дала б змогу Путіну і далі використовувати патріотичну істерію, яку він збурив приєднанням Криму. Нарешті, ця війна мала би підтримку російських силовиків, які хочуть прибрати Кадирова і його незалежний режим у Чечні», — каже експерт.

Схожі новини