Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Російська пропаганда копіює нацистську

  • 01.04.2015, 23:14
  • 1 742

Путін «повернув» Крим так само, як Гітлер «повертав» Судети...

Авторів російського пропагандистського фільму «Крим. Шлях на батьківщину», знятого до річниці анексії півострова, надихнув німецький фільм 1939-го, присвячений окупації Судетської області Чехословаччини. Стрічка «Німецькі Судети повертаються на батьківщину» навіть співзвучна у назві з російським фільмом.

У нацистському фільмі розповідається, що через несправедливий Версальський мир німці Австро-Угорщини опинилися в Чехословаччині, а 1938 року, після анексії нацистів, нарешті настала справедливість. «Нескінченне горе прийшло до наших судетських братів. 20 років правління чехів зробили з колись квітучої провінції злиденну територію. Закриті фабрики, кожен третій німець без роботи і прожитку», — розповідали в фільмі. Далі закадровий голос говорив про мітинги, які проводили німці Судет, борючись за «право бути німцями».

У російському фільмі Путін заявляє, що жителі Криму потерпали від гноблення Києва. «Не можемо кинути цю землю і людей, які там живуть, напризволяще, під коток націоналістів із Києва», — каже Путін у російській стрічці. Також він підкреслює, що окупував Крим, бо цього хотіли самі кримчани. У своїй картині росіяни стверджують, що уряд у Києві готував розправи над жителями Криму. Нацисти у своєму розповідали, як Прага готує розправи над жителями Судет...

У двох стрічках використали однакові прийоми маніпуляції. У російському є інтерв’ю з кримчанином, який розповідає, що вивозив кримчан із Києва, бо з ними хотіли розправитися «українські фашисти». У німецькому судетська німкеня розповідає, як чехи вигнали її з дому, погрожуючи розстріляти. У нацистському фільмі розповідається, як лідер судетських німців Конрад Генляйн організував німецькі загони «ополчення» і як десятки тисяч німців «зголосилися захищати батьківщину від чеської вояччини». Аналогічні фрази звучать у російському фільмі — щодо так званої кримської самооборони і захисту від можливого нападу українських націоналістів.

У нацистському фільмі Генляйн каже: «20 років нас змушували жити в країні, якої ми не хотіли. До якої не належимо». Такі самі твердження звучать щодо України в російському фільмі. У нацистському і російському фільмах однаково стверджують, що населення анексованих територій з радістю зустрічало окупаційні війська як своїх визволителів...

А тим часом...

Нещодавно у Санкт-Пе­тер­бурзі відбувся скандальний «Міжнародний російський консервативний форум», який у пресі назвали «форумом неонацистів». Учасники обговорювали наявну, на їхню думку, загрозу Росії і Європі з боку США і вирішили, що слід спільно боротися проти Вашингтона. «Москва хоче об’єднати в Європі усіх крайніх націоналістів, створивши «Націнтерн» (націоналістичний інтернаціонал) на кшталт існуючого за комунізму Ком­інтерну (комуністичного інтернаціоналу)... Москва розраховує, що завдяки її грошам крайні праві в ЄС зміцніють і відстоять інтереси Росії, як свого часу інтереси Сталіна відстоював Комінтерн. Про це слід пам’ятати, коли Москва говоритиме про відродження фашизму в Україні», — пише польська Gazeta Wyborcza.

Схожі новини