Передплата 2024 «Добрий господар»

Цивілізований світ бойкотує «парад Перемоги»

Зате у гості до Путіна 9 травня приїде північнокорейський диктатор Кім Чен Ин...

Лідери країн Заходу відмовляються їхати в Москву на 70-у річницю завершення Другої світової війни в Європі. Демократичні правителі не можуть собі дозволити стояти поруч із Путіним — агресором, який воює проти України. Принаймні, так своє рішення пояснив президент Європейської Ради Дональд Туск. Натомість поруч із главою Кремля будуть лідери КНДР, так званих ДНР і ЛНР та деякі депутати... Верховної Ради, інформує прокремлівська газета «Известия».

На парад на Красній площі погодилися приїхати глави Таджикистану, Білорусі, Казахстану, Вірменії, Азербайджану, Киргизстану, Китаю, В’єтнаму, КНДР... Відмовилися їхати британський прем’єр Девід Кемерон, канцлер ФРН Ангела Меркель (покладе квіти на Могилу невідомого солдата в Москві 10 травня), президенти США, Франції та Польщі — Барак Обама, Франсуа Олланд і Броніслав Коморовський, президент Європейської Ради Дональд Туск... В уряді ФРН, як пишуть німецькі ЗМІ, “вважають неподобством дивитися на парад танків, які вбивають українців на Донбасі”. Туск заявив, що не хоче стояти поруч із Путіним: «Запрошення отримав. Не поїду. Присутність на військовому параді поруч із агресором і особою, яка використовує зброю проти мирного населення Східної України, була б для мене, м’яко кажучи, двозначною».

Своєю присутністю на “параді Перемоги” лідери країн Заходу не хочуть підігрувати Кремлю. «Парад 9 травня мало стосується тих, хто втратив рідних і здоров’я в Другій світовій війні. Це демонстрація сили російської армії, яка буде брязкати зброєю і показувати готовність воювати. Ця готовність вийшла на новий рівень 2014-го, коли російська армія окупувала Крим і почала війну в Україні. Пропаганда Кремля хоче приплести до агресії проти України історію Другої світової. Оранжево-чорні георгіївські стрічки стали символом окупації Криму і Донбасу. А вторгнення в Україну російська пропаганда називає «боротьбою проти фашизму»... Меркель довго вагалася, як реагувати на запрошення Путіна. Важко уявити, як глава німецького уряду стоїть на трибуні, а повз неї проходить армія, яка окупувала Крим і воює в Україні... Рішення Меркель не долучатися до російських маніпуляцій історією — правильне. А її рішення приїхати в Москву 10 травня, аби вшанувати пам’ять загиблих у тій війні росіян, — компромісне. Це покаже, що німці не забули і не відмовляються від своєї історичної спадщини», — пише німецька Die Zeit.

«Британський прем’єр не поїде в Москву на знак протесту проти агресії Путіна в Україні», — заявили в британському уряді. Кемерон приєднався до компанії Меркель і лідерів балтійських країн, які бойкотують парад у Москві... Відроджуючи зв’язки із союзниками періоду Холодної війни, до Москви приїдуть лідери В’єтнаму, Сербії, Китаю та Північної Кореї... День перемоги для РФ — важлива дата, адже в Другій світовій загинули понад 20 млн. радянських громадян. Але для росіян це радше привід для демонстрації мілітаризму, а не переосмислення трагедії, до якої призводить диктатура... За замах на незалежність України ЄС наклав санкції на 151 російського чиновника і 37 організацій. Британське МЗС попередило, що Британія має якнайшвидше модернізувати свої збройні сили, бо Росія — найбільша загроза для нашої національної безпеки», — констатує британська The Guardian.

Дивним для західних лідерів стало запрошення в Москву лідера КНДР, який утримує в своїй країні порядки сталінського ГУЛАГУ. «Для цивілізованих лідерів — це немислима річ, стояти на одній сцені поруч із Кім Чен Ином. Яке відношення до боротьби із нацизмом має лідер КНДР?» — запитує американська The Washington Times.

Із європейських лідерів приїхати в Москву начебто погодилися президенти Сербії та Чехії — Томислав Ніколіч і Мілош Земан. Останній за запрошення Путіна до Праги наприкінці 2014-го отримав від чехів «дощ» із яєць і помідорів. А першому в Брюсселі кілька разів натякнули: зовнішній курс урозріз із позицією ЄС може завадити руху Белграда в цей самий Євросоюз.