Передплата 2024 «Добра кухня»

«Опори Кремля» зіткнулися лобами...»

Не виключено, у Росії почалася «війна патріотів» – кадировці проти силовиків із ФСБ, МВС і Слідчого комітету. Убивство Нємцова – лише початок цієї війни

У Росії заарештували п’ятьох кавказців, яких звинувачують у вбивстві одного з лідерів російської опозиції Бориса Нємцова. Головний виконавець — колишній заступник командира чеченського батальйону “Північ” Заур Дадаєв. Він спочатку начебто зізнався в організації злочину, а потім відмовився від свідчень. Убивці буцімто спланували і виконали вбивство самі — через критику Нємцовим радикального ісламізму. Усі вбивці — кадировці, тобто бойовики, пов’язані з главою Чечні Рамзаном Кадировим. Оглядачі гадають: чи не намагаються «опори режиму» Путіна (силовики і кадировці) довести свою потрібність главі Кремля резонансними вбивствами? Мовляв, хто більший «патріот Росії», той більше потрібен президенту, і від того більше залежить режим Путіна...

«Арешти — показове повернення монополії Кремля на насильство»

Дадаєв спочатку назвав причиною вбивства критику Нємцова на адресу ісламістів, що на початку січня розстріляли редакцію паризького журналу «Шарлі Ебдо». Потім Дадаєв сказав, що всі свідчення дав... під тортурами, тому відмовляється від них. «Хоча Нємцов захищав публікацію карикатур у «Шарлі», його друзі відкинули цей мотив убивства. Вони переконані, причина — жорстка критика Нємцовим Кремля і Кадирова... Зробити відповідальним войовничий іслам — зручний спосіб створити враження, що цей резонансний злочин швидко розкрили, і відвернути увагу від відповідальності Кремля», — пише The New York Times.

Є думка, що вбивство Нємцова міг замовити Кадиров — без консультацій з Путіним. «Те, що влада зайнялася розслідуванням — меседж росіянам: «У Росії право на насильство має залишатися за Кремлем». Фактично, це була спроба Кадирова під виглядом допомоги взяти владу», — впевнена російська публіцистка Юлія Латиніна. «Кадиров міг влаштувати вбивство Нємцова як «подарунок» Путіну, який не сподобався останньому. Або Кремль намагає­ться позбутися Кадирова, і тому слідчі назвали одного з його вірних бойовиків вбивцею. Питання щодо вбивства: чи це була ініціатива Кадирова, чи наказ Путіна?» — пише російський журналіст Олег Кашин.

Силовики проти кадировців

Серед версій вбивства — ініціатива Кадирова, який хоче виглядати більшим «патріотом Росії» і більш потрібним для режиму Путіна, коментує Financial Times. Нємцов міг стати жертвою «війни» в середині режиму, який похитнувся.

Батько Рамзана Кадирова Ахмад під час війни в Чечні воював за її незалежність від Росії, нагадує видання. Через деякий час перейшов на російський бік. За це Кремль зробив його президентом Чечні. Після того, як Ахмада вбили 2004-го, Рамзан став віце-прем’єром Чечні. Через рік Путін призначив його президентом. Відтоді Кадиров за допомогою репресій і щедрих грошових вливань з Москви придушує рухи за незалежність у Чечні. 15-тисячне особисте військо Кадирова викликає недовіру у федеральних силових структур. Підзвітний Путіну Слідчий комітет РФ 2013-го закрив справи проти кількох кадировців, яких заарештувала ФСБ, звинувачуючи їх у викраденні людей у Москві та катуваннях. «Кадиров тепер поводиться так, ніби в нього має бути місце на політичній арені федерального рівня», — каже колишній чеченський чиновник Маїрбек Ватчагаєв, що втік із Росії та живе у Парижі.

Опозиційна журналістка Анна Політковська (вбита 2006-го, ймовірним замовником її убивства вважають Кадирова) після інтерв’ю з Кадировим 2004-го сказала: «Це стара історія, яка багато разів повторювалася в нашій країні: Кремль приручив малого дракона, якого годує, аби той не спалив все навколо».

Російська «Новая газета» пише, що вбивство Нємцова — частина «війни» «силових опор» режиму в Росії: «Путіну днями доповіли, що є «розстрільний список», в якому, крім Нємцова, є Олексій Венедиктов, Михайло Ходорковський і, мабуть, Ксенія Собчак. Путіну назвали імена деяких виконавців і прізвище організатора. Це не Дадаєв. Звуть організатора Руслан, звання — майор. Прізвище Путін знає. Руслана допитали в Грозному... Якщо відкинути єресь, що Нємцова вбили за наказом Путіна, Ходорковського, СБУ, чи люди, що воюють в Україні, то це війна «опор Кремля»: хто більший патріот Росії — ФСБ чи кадировці? Це сигнал Кремлю: «Патріоти Росії втомилися чекати, ворогів слід нищити, годі зволікати. Якщо цього не зробите ви, то знайдуться ті, хто зробить, але тоді будете залежати від них. Ми, кадировці, — сила, яка захистить вас і батьківщину від ворогів, з якими не впоралися ваші спецслужби, але за це слід справедливо винагородити». Інша сила, яку не раз принижували на догоду стабільності на Кавказі, — силовики. Їх довго ставили в незручну позу. Вони розкривали вбивства, а вбивць відпускали, силовикам сміялися в обличчя. У 2006-2009 роках це було питанням стабільності Чечні: по лісах гуляло багато «синів ісламу», які бажали відокремитися від Росії, влаштувати халіфат. Тоді доводилося миритися з кадировцями. Тепер ні МВС, ні ФСБ більше цього не хочуть. Дві «опори Кремля» зіткнулись лобами, змушуючи Путіна визначитися, кого вважати справжнім патріотом, а кого — ні, на кого зробити ставку в контексті складної політичної ситуації, війни і кризи. Рішення скоро дізнаємося».

Чи наважиться Путін здати Кадирова? Конфлікту між Путіним і Кадировим немає, — вважає російський політолог Станіслав Бєлковський. — Принаймні публічного. Вони надто потрібні одне одному. Кадиров — символ одного з найбільш важливих досягнень Путіна — умиротворення Чечні. Він — одна з опор безпеки Путіна, хоча й не єдина. Для Кадирова Путін — голов­на опора безпеки, єдина гарантія виживання і монополії на чеченську політику. Він не піде проти нього. Путін хоче швидко показати світу результати цього розслідування. Його хвилює довіра до його версії двох осіб — Обами і Меркель. А вірнопідданий народ повірить у будь-яку пропаганду».