Передплата 2024 «Добра кухня»

Колобов «спікся» під іспанським сонечком

У Генпрокуратурі вже готують документи для екстрадиції «сімейного» міністра фінансів

Свій 42-й день народження міністр фінансів часів Януковича Юрій Колобов гулятиме не на іспанській віллі, а у камері. Сидітиме на тюремному матраці і згадуватиме історію про свого казкового тезка — Колобка. Тому від лисиці втекти не вдалося, а Колобову — від іспанської жандармерії. Хоча півроку міністр-утікач таки примудрився відсидітися в Іспанії, будучи клієнтом Інтерполу. Відсидівся на шикарній віллі — час на тюремних нарах посидіти. Ось тільки спершу українській Генпрокуратурі потрібно поквапитися з поверненням Колобова в Україну.

Поки Янукович і його «сімейна» гвардія (Азаров, Захарченко, Арбузов) тримали «біженський» курс на Росію, Колобов вирішив «загубитися» в Європі. Мабуть, думав, що там його не шукатимуть. В Україні на головного фінансиста Сім’ї кримінальну справу завели (за привласнення і розтрату в особливо великих розмірах), навіть арешт заочно присудили. А він тим часом розпаковував валізи з «нажитим непосильною працею» добром у своєму іспанському маєтку.

Схоже, прихопити зі собою Колобову вдалося чимало. Ну не з заарештованих же рахунків приватною віл­лою на березі Середземного моря обзавів­ся. Та й курортне містечко Альтеа, де осіло сімейство міністра-«бігуна», — не зі скромних. Тут — рай для європейських багатіїв, дешевизни не водиться. Усе — як для «крутеликів»: від цінників у супермаркетах і бутиках до цін на нерухомість. За однокімнатні апартаменти в Алтеа доведеться викласти від 100 тисяч євро. За найскромнішу віллу — від 700 тисяч євро. Погортавши пропозиції агентств з продажу нерухомості, знайдете «хатинки» і за три, і за шість мільйонів. Звісно ж, в євровалюті.

За інформацією іспанської поліції, Колобов «прописався» на віллі в Альтеа ще у серпні минулого року. Жив-поживав, мільйони «проживав», поки минулого місяця ним жандармерія не зацікавилася. За Колобовим встановили спостереження, а 3 березня провели затримання.

Ось тільки історія про те, як екс-міністра-втікача під іспанським сонеч­ком запеленгували, мало схожа на випадковість. Півроку Колобов «невидимкою» був, і раптом попався. Тут, схоже, не стільки Інтерпол постарався, скільки у Генпрокуратурі вирішили, що час наводку спускати, щоб новому шефу ще один «зарах.» додався. «Розсекречування» Колобова в Іспанії і встановлення за ним «наружки» навіть у часі з призначенням Віктора Шокіна генпрокурором збігається.

І взагалі — у ГПУ велику активність щодо Колобова розвели. Щойно стало відомо про затримання екс-міністра в Альтеа (звідти його доправили до Мадрида), як генпрокурор відрапортував про термінову підготовку документів для заявки на видачу втікача Україні. Ось тільки швидким повернення Колобова навряд чи буде. Як повідомила «Німецька хвиля» з посиланням на представника іспанської жандармерії, процедура екстрадиції може зайняти від шести місяців до півтора року.

Схожі новини