Передплата 2024 ВЗ

У Європарламенті не надто сподіваються на "мінський прорив"

  • 11.02.2015, 14:04
  • 857

Євродепутати пообіцяли жорстко відреагувати, якщо Росія змарнує і цей шанс

Присутність верховної представниці ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федерики Могерині на дебатах щодо ситуації в Україні, які пройшли у Європарламенті у вівторок, 10 лютого, не стала причиною високої явки серед євродепутатів. Послухати очільницю європейської дипломатії, щоб дізнатися про зусилля Єврокомісії у врегулюванні конфлікту на Донбасі напередодні нової зустрічі у "нормандському форматі", у сесійній залі Європарламенту зібралися близько 60 депутатів. Дехто з них був одягнений у футболки з написом "Звільніть Надію Савченко".

"Завтра у Мінську ми отримаємо шанс припинити руйнування та смерті на Сході України, і це шанс, який не можна змарнувати", — заявила Федерика Могерині. Вона висловила сподівання, що "всі країни ЄС підтримуватимуть ці дипломатичні зусилля послідовно і наполегливо". Федерика Могерині вважає, що Європарламент повинен надіслати потужний сигнал "сторонам конфлікту, передусім Росії": використати можливість переговорів у Мінську і нарешті погодитися на імплементацію попередніх мінських домовленостей. Оскільки, вважає вона, це є єдиним шляхом виходу із кризи.

DW.DE

"Мінську-1" потрібен "Мінськ-2"

Слова очільниці європейської дипломатії про шанс на мирне врегулювання та дипломатичний прорив у Мінську знайшли чимало скептиків серед присутніх у залі. Так, польський депутат Яцек Саріуш-Вольський вважає, що "мінський шанс може перетворитися на уламки розбитих обіцянок і сподівань" і покласти край "ангельському терпінню ЄС". "Ми прагнемо дипломатичного розв'язання, але Росія реалізовує своє військове рішення прямо на наших очах", — вважає політик. Польський депутат переконаний, що необхідно "дати можливість Україні захистити себе, збільшити тиск і посилити економічні санкції щодо РФ".

Британський депутат Чарльз Теннок звернув увагу своїх колег, що поки "ми готуємося до зустрічі у Мінську, сили сепаратистів оточили Дебальцеве і завдали артилерійського удару по Краматорську". "Путін поводить себе як тиран ХІХ століття, а захоплення України — його мрія, бо він прагне змінити світовий порядок, який встановився після "холодної війни"", — ці слова британського євродепутата зал привітав аплодисментами.

Незвично лаконічним був виступ нідерландського депутат Йоганеса Корнеліуса ван Баалена. За його словами, у "нас уже був "Мінськ-1" і тепер нам потрібен "Мінськ-2", щоб імплементувати "Мінськ-1"". "Якщо ж Путін не захоче брати на себе цю відповідальність, він буде жорстоко покараний", — заявив євродепутат.

Надання зброї — не вихід

Послідовними прихильниками лише дипломатичних методів виявилися представники групи соціалістів. "Ми всі повинні усвідомлювати, що провал мінського шансу призведе до нового етапу ескалації", — сказав німецький депутат Кнут Флекенштайн, наголосивши, що Україна може розраховувати на підтримку ЄС, проте "ми не дамо згоди на постачання зброї".

Його підтримав австрієць Ойґен Фройнд, заявивши, що Європарламент "має стати адвокатом дипломатичного розв'язання" на Донбасі, бо постачання зброї лише погіршить конфлікт. До цих заяв приєднався і німецький депутат від Зелених Райнгард Бютікофер. "Військове рішення зіграє не на користь України", — зауважив він та наголосив, що для перемоги України, необхідно "використовувати лише дипломатію та втілення реформ".

Від вагань — до дій

Досить несподівано слова підтримки Україні та зусиллям ЄС пролунали із сектору євроскпетиків. "Досить прикидатися, нібито ми не розуміємо, що відбувається в Україні і чия зброя вбиває тисячі українців, — зауважив литовський депутат Валентинас Мацуроніс. — Нам треба сказати нашим урядам: досить слів і вагань, давайте діяти".

Польський депутат-консерватор Анджей Дуда вважає, що питання окупації Криму Росією має також бути включено до обговорення в Мінську. Він переконаний, що жодні домовленості не зупинять російські танки, бо "Путін відверто висміює міжнародні домовленості". Його земляк, депутат Здіслав Краснодебський вважає слова європейських політиків про мирне врегулювання на Донбасі лише догмою, яка далека від реальності. "Росія вже вирішує цей конфлікт військовим методом, бо Москва завжди обирала лише військові рішення", — сказав він. Політик застеріг євродепутатів від стратегії "заморожування" конфлікту на Сході України, бо це означатиме "фіаско України і перемогу Росії".

Рупор Кремля у залі Європарламенту

Французький депутат-радикал із так званої групи "друзі Путіна" у Європарламенті Жан-Люк Шаффхаузер (нагадаємо, він "уславився" тим, що побував спостерігачем на незаконних виборах у "ДНР" та "ЛНР") почав лякати своїх колег, які "перебувають в полоні подвійних стандартів та пропаганди", третьою світовою війною. "Нам треба підтримати ініціативу Франції та Німеччини щодо мирного виходу із ситуації, легко говорити гучні слова і не нести за них відповідальність, якщо ти походиш з маленької країни", — різко відповів він литовському депутату, який намагався вступити з ним у дискусію.

Завершуючи дебати, Федерика Могерині закликала євродепутатів не робити заздалегідь песимістичних прогнозів щодо результатів зустрічі у столиці Білорусі. "Якщо ви хочете, щоб дипломатія спрацювала, не треба наперед налаштовувати себе на план Б на випадок невдачі", — порадила дипломатка.

Схожі новини