Передплата 2024 «Добра кухня»

Компроматна медаль агресора

Вона засвідчує: Росія почала «визволяти» Крим ще при президентові Януковичу, в один день із розстрілом Небесної сотні

Російська влада продовжує роздавати своїм “героям” новітні нагороди — медалі з викличною назвою “За повернення Криму”. Одними з перших разом із російськими військовими ці відзнаки за анексію української території отримали зрадники — колишні горе-бійці сімферопольського “Беркута”. Ще більше шокує інша деталь — оформлення цієї медалі. Датою початку операції з “повернення” півострова вказано не 27 лютого, коли сепаратистське керівництво кримського парламенту оголосило незаконний референдум про вихід з-під юрисдикції України, а 20 лютого. Якраз того дня снайпери на Інститутській розстрілювали майданівців...

20 лютого жодних збурень у Криму і не проглядалося. На вул. Банковій у Киє­ві ще правив президент Вік­тор Янукович. Наступного дня, 21 лютого, він разом із лідерами опозиції і за посередництва представників Франції, Німеччини, Польщі підписав угоду про врегулювання політичної кризи в Україні. Штормило у Києві, а кризою у Криму навіть не пахло. Ніхто не бачив там жодної загрози. Однак, судячи з напису на медалі, у ті трагічні дні Росія вже почала загарбувати українські землі. Медаллю вона зізналася в очевидному злочині, задокументувала свою агресію.

Дата “20.02.2014” на російській медалі спростовує твердження Кремля про те, що сепаратизм в Україні, зокрема у Криму, був пород­жений “переворотом київської хунти” (під цим, очевидно, мається на увазі усунення Януковича від влади, за яке український парламент 328 голосами проголосував 22 лютого). Вона доводить, що свої окупаційні дії Москва розпочала ще за попередньої легітимної влади, за правління свого сателіта Януковича.

Закарбована дата російського “геройства” може вказувати і на те, що саме озброєні посланці з Росії 20 лютого сіяли смерть на київ­ському Майдані, провокуючи всі подальші події. Експерти кажуть, що ця дата певною мірою пояснює й те, чому Янукович, прихопивши коханку, капітали, мистецькі раритети, спішно дременув з України саме через Крим. Ця медаль є додатковим аргументом нинішньої української влади про те, що вій­ну проти України Кремль розпочав ще з Майдану.

Юристи кажуть, що цей речовий доказ може згодом фігурувати на судовому процесі у Гаазі, де розслідуватимуть злочини на Майдані, оскільки йдеться про збіг дат розстрілу Небесної сотні і початку операції із “повернення Криму”.

Окрім іншого, російська медаль з дивною датою ставить у незручне становище уряди Казахстану і Білорусі. Бо вони підтримали операцію росіян “з визволення Криму”, яка, судячи з усього, відбувалася ще тоді, коли при владі в Україні перебував законний на той час президент.

На “медальну арифметику”, яка компрометує Путіна в очах світу, першими звернули увагу колишні заступники голови Луганської обл­держадміністрації Володимир Геращенко і Володимир Просін (працювали там за правління Ющенка). Журналіст, історик, патріотично настроєний громадський діяч у луганському райцентрі Сватово Просін написав у “Фейсбуку”: “Оце вам і вся кримська народна воля, що прагнула в неволю під кремлівськими вітрилами”. Кореспондент “Високого Замку” спробував більше розпитати цього луганця про історію сенсаційного розвінчання. Але з’ясувалося, що кілька днів тому пан Володимир помер внаслідок інфаркту. Сталося це якраз у той момент, коли надійшло повідомлення, що сепаратисти пробують захопити його рідне місто. Про те, яким залюбленим у свою Батьківщину був цей луганський патріот, свідчить і останній його запис у соцмережах, зроблений за кілька годин до смерті: “Яка тепла ніч! І яка місячна! А що витворяють солов’ї!..”.

Схожі новини