Передплата 2024 «Добре здоров’я»

G7 розробить екстрений план по забезпеченню України газом

  • 10.05.2014, 13:16
  • 1 094

Щоб запобігти використанню енергоносіїв як політичну зброю, країни G7 готують план підтримки для України на випадок, якщо в зимову пору року Росія припинить постачання газу

Британія спільно з США і європейськими партнерами розробляє план "нейтралізації" загрози використання президентом Росії Володимиром Путіним постачань газу і нафти в якості "зброї" проти України і її східноєвропейських сусідів, пише The Independent.

За даними газети, в червні на зустрічі глав держав "Великої сімки" (G7) прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон і інші її лідери, як очікується, підпишуть "план надзвичайного реагування" щодо сприяння Україні взимку цього року в разі обмеження Росією газових поставок".

"Також цього тижня міністри енергетики країн G7 погодили довгостроковий план усунення залежності Європи від нафти і газу з Росії і запобігання використання Кремлем енергетичної безпеки в якості політичного козиря", — зазначає газета, матеріал якої цитує InoPressa. Мова йде про створення кількох нових терміналів зрідженого газу в Європі, зняття обмежень Сполученими Штатами на експорт сланцевого газу і про інвестиції в нові трубопроводи для транспортування газу із Заходу на Схід і розширення транспортувальних маршрутів з Північної Африки.

Британський міністр з питань енергетики та зміни клімату Ед Дейві, який представляв Великобританію на G7 в Римі, сказав газеті: поки не будуть зроблені відповідні дії, "Росія, безсумнівно, буде використовувати енергію як зброю", що, за його словами, абсолютно неприйнятно.

Деві повідомив, що G7 домовилася працювати над "нейтралізацією загрози" в довгостроковій перспективі. А найближчим часом, зазначив Деві, протягом декількох тижнів буде складено план підтримки енергетичних потреб України цієї весни на той випадок, якщо Росія відключить газ. Джерело в британському уряді підтвердив виданню, що Кемерон "повністю підтримує" цю стратегію".

8 травня на сайті міністерства енергетики РФ з'явилася заява міністра Олександра Новака про те, що з червня 2014 року для України буде введено режим передоплати за поставки газу. Як зазначалося в повідомленні, 7 травня закінчився термін, до якого українська сторона повинна була сплатити за поставлений газ. Загальний борг України за газ, за версією російського міністерства, на сьогоднішній день перевищує $3,5 млрд.

Міністр енергетики України Юрій Продан у відповідь на це заявив, що Україна не збирається платити "Газпрому" за авансовою системою за постачання палива за новою збільшеною ціною. У свою чергу в Росії попередили, що "Газпром" може припинити поставки на Україну.

Джерело: Gazeta.ua

Схожі новини