Передплата 2024 «Добрий господар»

Кваснєвський закликав ЄC відмовлятися від російського палива

  • 19.03.2014, 17:43
  • 706

Екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський переконаний, що мрією Путіна є не Крим, а вся Україна, повідомляє «Крим-SOS», переповідаючи публікацію у «Газеті Виборчій».

Коментуючи сьогоднішній виступ російського президента, екс-глава Речі Посполитої визнав, що Володимир Путін будує наддержаву, і замахнувся не лише на Крим, а на цілу Україну. Наслідки операції, яка розпочалась в Криму, можуть бути трагічними і драматичними для Європи. «На мене справило глибоке враження послання Путіна. Тому що це була демонстрація сили і пропагандистської брехні, а також націоналістичних амбіцій Кремля, які є дуже небезпечними. Я знаю, що більшість росіян сьогодні справді почуваються щасливими з Путіним, але ціна «щастя» для самих росіян, для цілого регіону може бути дуже високою», — зазначив екс-президент.

Кваснєвський звернувся до Європи із закликом захистити Україну, адже для будівництва наддержави Путіну, на його переконання, необхідна вся Україна. Навіть відкусивши Крим, Кремль не заспокоїться: у найближчі тижні, коли має розгорнутись президентська кампанія в Україні, з боку Росії слід очікувати серйозних втручань і агресивних спроб дестабілізувати ситуацію в усій країні, вважає політик. «Якщо Олімпійські Ігри в Сочі продемонструвала світові нову Росію, то нинішня анексія Криму показала стару, дуже стару Росію, яку ми знаємо з історії», — заявив він. Кваснєвський підмітив, що Путін врешті-решт зрозумів, чому люди вийшли на вулиці Києва: він визнав, що причиною протесту було величезне невдоволення політикою Віктора Януковича, корупцією і владою, що не поважає своїх громадян. Проте ці претензії не менш актуальні щодо влади самого Путіна. Тобто проблеми, які стали причиною вибуху на Майдані, у значній мірі, можуть скоро бути актуальними проблемами Російської Федерації, завважив політик.

«Подія, яка викликала шок у Європі — анексія Криму, причому добре підготовлена, яку супроводжувала агресивна російська пропаганда. Анексія, яка відбулась посеред білого дня в Європі, всупереч міжнародному праву і зобов’язань, взятих на себе самою Росією. Усе це відбувається в атмосфері самовпевненості, я б сказав, нахабства з боку Росії. І така поведінка вимагає негайної відповіді Європи.

Це не можна залишити просто так, тому що усі ми ще добре пам’ятаємо подібну історію, коли країна демонструвала успіх на Олімпійських іграх і відразу після цього приєднала іншу країну. І це не було тисячу років тому, а лише кілька десятків років назад», — додав він.

Кваснєвський наполягає, щоб Європа у відповідь Кремлю створила новітню єдину енергетичну політику ЄС, яка б унеможливила нафтогазову монополію Росії і підкосила її енергетичне панування у світі. Відмовившись від російського газу, витративши на нову стратегію 100 чи 150 млрд євро, Євросоюз виб’є з рук росіян їхню головну зброю. Втративши європейські ринки, економіка «супердержави» відразу опиниться у драматичному становищі. І бажання захоплювати інші країни — як рукою зніме.

Схожі новини