Передплата 2024 ВЗ

Право на смерть дали дітям...

Бельгія майже схвалила закон, що дозволяє дитячу евтаназію

Палата представників парламенту Бельгії прийняла закон, що дозволяє дитячу евтаназію. Раніше законопроект підтримали сенат і міністерство юстиції країни. Тепер його має підписати король, і через 10 днів після публікації закону дитяча евтаназія стане легальною. Тож королівство стане першою країною в світі, яка дозволить смертельно хворим невиліковним дітям вибирати — жити їм чи вмирати. Законопроект підтримали 75% бельгійців. Його прихильники — лівоцентристи, ліберали і «зелені».

«Нікого не зобов’язуємо, ні до чого не спонукаємо. Кажемо, якщо діти прагнуть гідної смерті, бо живуть у нестерпних стражданнях, а їхні сім’ї та медики безсилі, то ми повинні зробити так, аби у них була можливість в певний момент вдатися до евтаназії на законних підставах», — пояснив депутат Соціалістичної партії Карен Лальє позицію розробників закону.

Закон встановлює для дитячої евтаназії жорсткі рамки: дитина має бути у безнадійному медичному стані, відчуваючи постійні нестерпні страждання, які неможливо полегшити і які найближчим часом призведуть до смерті. Крім рішення дитини, потрібна згода батьків. Критики звертають увагу на спірний момент — закон не уточнює, що буде, якщо батько і мати розійдуться в думках. Відповідність стану дитини такому, при якому дозволена евтаназія, мають підтвердити медики і психологи.

Першою країною, що легалізувала евтаназію для дорослих, стали Нідерланди у 1984-му. Через 18 років Бельгія прийняла аналогічний закон. Також евтаназія легальна у Швейцарії, Люксембурзі та в чотирьох штатах США. Революційність нового бельгійського закону, що він не встановлює жодних вікових норм. У сусідніх Нідерландах право на евтаназію мають лише особи, старші як 12 років.

Питання про дитячу евтаназію розкололо бельгійських політиків, громадян і медиків. Проти виступили більшість фахівців хоспісів і центрів паліативної медицини (лікують невиліковно хворих, які скоро помруть). Прихильники дитячої евтаназії кажуть, що йдеться про кілька випадків на рік, коли дітям вже ніяк не допомогти. Що їхні страждання жахливі, а лікар, що має можливість припинити муки, не може цього зробити — бо пацієнт неповнолітній...

Противники звертають увагу на те, що з року в рік на евтаназію погоджуються дедалі більше хворих. У перший рік дії закону про евтаназію для дорослих пішли з життя 200 осіб, у 2003-му — 360, а в 2012-му — 1432 бельгійці з 10-мільйонного населення країни. У противників закону залишилася остання надія — на короля. Саме до нього зверталися учасники масової акції, що відбулася у Брюсселі. Вони розраховують, що монарх накладе на законопроект вето.

Ситуація в Бельгії привернула увагу за кордоном. Канадський медик записав звернення, в якому його 4-річна дочка Джессіка просить короля Бельгії Філіппа не підписувати закон. Джессіка народилася з важкою формою пороку серця. При перших обстеженнях лікарі дійшли висновку, що дівчинка проживе лише кілька днів. Формально така дитина потрапляє під дію закону про евтаназію. Однак канадські хірурги вирвали дитину з лап смерті.

«Слід дати смертельно хворій дитині можливість сказати, що вона думає про закінчення життя і як їй померти», — заявив депутат парламенту і лікар Даніель Бакелейн. Але група зі

160 педіатрів заявила: «На практиці не існує об’єктивного методу для визначення, чи усвідомлює дитина, що відбувається, чи може робити здорові судження. Це суб’єктивна оцінка, підвладна впливам». Прихильники евтаназії з-посеред медиків кажуть, що таких випадків буде лише кілька в рік, а противники стверджують, що в ній немає необхідності. За їхніми словами, терапія тепер настільки розвинена, що лікарі можуть повністю конт­ролювати фізичний біль, задуху і відчуття тривоги у міру наближення смерті. Лікарі кажуть, що дозвіл евтаназії для дітей створить нестерпний стрес для родичів і для тих, хто доглядає за дітьми», — написала британська The Guardian.

Схожі новини