Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Таїланді теж Майдан

У Таїланді відбулися дострокові парламентські вибори. Опозиція, заблокувавши дільниці, не дала змоги проголосувати достатній кількості громадян. Але влада каже про перемогу і готовність формувати уряд. Конфлікт перейшов у суди.

Таїланд поділений на біднішу і менш освічену аграрну Північ та багатший і більш освічений Південь. На Півночі більше людей, тож до влади понад 20 років приходять популісти. Опозиція хоче, аби суд заборонив діяльність владної партії або обмежив право голосу за рівнем доходів і освіти. Політична криза триває, відлякуючи від країни туристів і інвесторів.

«У Таїланді є такий персонаж — Таксін Чінават, — пояснює ситуацію російська публіцистка Юлія Латиніна. — Спочатку він був поліцейським. Потім став олігархом на державних поставках. Таксін ввозив у країну мобільні, значна частина з яких поставлялася для бюджетної сфери, тієї ж поліції. Іншу частину продавали населенню. За законами, які лобіював Чінават, з мобільним слід було купувати контракт із компанією, яку контролював олігарх. Спочатку Чінават купував чиновників уроздріб. Потім став прем’єром, чесно перемігши на виборах. І тут корупція пішла на широку ногу. Чінавату не пощастило — у 2006-му його скинула армія. У 2008-му його засудили за корупцію і арештували 1,5 млрд. доларів з його не надто чесно нажитих багатств. Далі у Таїланді знову оголосили вибори. Чінават втік з країни, аби не сидіти за ґратами, тож вибори виграла... його сестра. Далі почалося популістське правління Їнглак Чінават. Прекрасну економіку, що швидко розвивалася, популісти вгробили. У 2011-му Таїланд займав 70% світового ринку експорту рису. Чінават заявила тайським фермерам, своїм виборцям, що буде купувати у них рис за вдвічі вищою, ніж на світовому ринку, ціною. Планували штучно роздути світові ціни на рис, потім вигідно продати рис на світовому ринку. Тоді сусідні рисові країни завезли свій рис у Таїланд і продали його державі за вдвічі вищою ціною. Так Таїланд проспонсорував селян сусідніх країн. Частина рису згнила. Зараз у Таїланді 18 млн. тонн рису, ще 4 млн. тонн вкрали. Таїланд самоусунувся зі світового ринку рису, тож Індія, користуючись цим, доклала зусиль і завалила світ рисом. Тепер Індія зайняла місце Таїланду, який досі не продає рис. А ціни впали на 20%. Скромні збитки Бангкока — 22 млрд. доларів! Деяким фермерам з жовтня не платять за проданий державі рис. А фермери хочуть, як завжди, удвічі більшу ціну. Люди, які стоять на Майдані у Бангкоку (середній клас і міська еліта), кажуть: «Звільніть нас від цих людей, які голосують за корупційні схеми і Чінавата».

Коментар для «ВЗ»

Олександр Корицький, турист, Таїланд

Їжджу по Таїланду другий тиждень. Щодо подорожей, тут усе гаразд. Гуляй, де хочеш. Лише поважай їхню культуру та духовність — і тобі лише допомагатимуть. Зокрема, поважай короля та його родину, не наступай навіть на його зображення на грошах, кажи “Саваді-каа” (доброго дня) та “Ко-пун-ка” (дякую). І усміхайся — усмішка тут згладжує все і допомагає в усьому. У них туристи — одне з основних джерел доходу, тому про них дбають навіть у нестабільні періоди. Пересуватися країною інколи трохи складно, як центром Львова у вихідні. Але стільки б цих проблем...