Передплата 2024 «Добрий господар»

Ігри за 50 мільярдів

Найдорожчу забавку Кремля, зимову Олімпіаду в субтропіках, лідери провідних країн Заходу ігнорують

У п’ятницю, 7 лютого, в субтропічному російському Сочі розпочнуться найдорожчі в історії XXII зимові Олімпійські ігри. Сочі — персональний проект Володимира Путіна, задуманий для демонстрації своєї могутності. Але з великого задуму може вийти великий пшик: провідні західні лідери заявили, що проігнорують Олімпіаду, а ще до початку «свята марнотратства під час кризи» вилазять недоробки і проколи. «Вилазять» гігантські суми, мільярди доларів, які розікрали під час підготовки до Олімпіади...

Найдорожча в історії Олімпіада

«Усе готове для коронації Володимира Великого. Це грандіозна подія, яку він хоче перетворити на особистий тріумф», — іронізує щодо Ігор французька Le Monde. Олімпіада — «це спроба показати сучасну, впевнену в собі та багату Росію, яку нова авторитарна влада, що утвердилась 14 років тому, начебто підняла з колін», — пише американська Politico.

Дорожнеча ігор не пішла на користь їхньому іміджу. 2007-го, коли Росія подала заявку на Олімпіаду, її кошторис оцінили у 12 млрд. дол. До 2013-го сума витрат сягнула 50 млрд. доларів! Попередня зимова Олімпіада в канадському Ванкувері коштувала 9 млрд. дол. Ще до її початку Олімпіаду-2014 оголосили найдорожчою в історії. Сочі побив рекорд Пекіна. Ігри 2008-го в китайській столиці оцінили в 43 млрд. доларів. Саме вони вважалися донедавна найдорожчими. Ігри в Сочі виявилися дорожчими за всі попередні зимові Олімпіади разом взяті.

До характеристики «найдорожча» незабаром додалася інша — «найбільш корумпована». «Можна лише припускати, скільки з 50 млрд. пішло на олімпійські проекти, а скільки — на відкати і хабарі. Бухгалтерії тут не люблять», — пише американський журнал Vanity Fair. «Корупція — частий побічний ефект великих будівельних проектів. Але в Росії корупція — не побічний ефект, а продукт, майже такий самий важливий, як і сама спортивна подія», — пише The Economist.

«Яструбам довелося трішки підстригти кігті»

Західні ЗМІ цитують навперебій непомічену в Росії доповідь Бориса Нємцова про систему відкатів і дружньо-родинних зв’язків, на яких тримається олімпійське будівництво. Багато шуму в західній пресі наробив проект Олексія Навального «Енциклопедія витрат — ціна Олімпіади».

Обговорюючи корупцію в Сочі, західна преса звинувачувала у розтратах радше путінське оточення, ніж самого главу Кремля. «Путін жадав цієї Олімпіади, бо вона може запалити в росіянах патріотизм, стати символом правління Путіна і показати здатність Росії справлятися зі складними завданнями. Але тих, хто близький до Путіна, Олімпіа­да цікавила фінансовою вигодою», — пише Vanity Fair.

Звільнення відомих політичних в’язнів (помилування Михайла Ходорковського та Платона Лебедєва, амністію для Pussy Riot) сприйняли на Заході як спробу Путіна справити хороше враження на західних лідерів при поганій грі перед Олімпіадою. Вірі у милосердя Путіна не сприяє ситуація з правами людини в Росії, яка серйозно погіршилася з початком третього президентського терміну Путіна. Суть раптової відлиги сформулювала італійська L’Indro: «Яструбам довелося трішки підстригти кігті».

Подразником для західних ЗМІ став російський закон про заборону гей-пропаганди серед неповнолітніх. Дискусії щодо порушення в Росії прав геїв із закликами бойкотувати Ігри лунали в пресі, особливо американській, багато місяців. На думку ведучого CNN, Росія стоїть в одному ряду з Індією, Руандою, Нігерією та Угандою, де гомосексуальність — кримінальний злочин.

Безпечно, як у в’язниці.

Олімпіада для Кремля була ще й можливістю довести, що в Росії нарешті встановилася стабільність. Вибір місцем проведення Ігор Сочі, близького до Північного Кавказу, від початку турбував зарубіжні ЗМІ. Проте Москва робила все можливе, аби розвіяти ці побоювання. «Путін хоче показати світові, що він тримає все під контролем, а розмови про війну і нестабільність в регіоні давно застаріли», — вважає арабський телеканал «Аль-Джазіра».

Але теракти у Волгограді вкупі з загрозливими листами, які отримали олімпійці в кількох європейських країнах, підірвали довіру до путінських обіцянок. В останні тижні питання безпеки ігор вийшло у зарубіжних ЗМІ на перший план, затьмаривши розмови про корупцію і порушення прав людини. Коли Москва почала посилювати заходи безпеки, пообіцявши провести «найбезпечніші ігри в історії», настрої в ЗМІ лише погіршилися. Сочі, в яке від початку січня заборонено в’їзд усіх сторонніх і на охорону якого кинуть 40 тисяч військових, поліцейських і агентів безпеки, почали називати в кращому разі «неприступною фортецею», а в гіршому — «табором для військовополонених». «Будемо жити практично під замком, будемо олімпійськими в’язнями», — цитує італійська La Repubblica технічного директора італійської лижної збірної Клаудіо Раветто.

Утім, Ігри неодмінно відбудуться. Навіть відмова провідних світових лідерів приїхати на церемонію їх відкриття не стане цьому на заваді. У Сочі не полетять президент США Барак Обама і віце-президент Джозеф Байден. Натомість у делегації від США будуть дві відкриті лесбіянки — «привіт» Кремлю. Також до Сочі не полетять президент Франції Франсуа Олланд, британський прем’єр Девід Кемерон, президент ФРН Йоахім Гаук і навіть канцлер Німеччини Ангела Меркель. Путін заявив, що його це не засмучує, хоча багато оглядачів бачать у цьому ляпас для президента Росії.

Схожі новини