Передплата 2024 ВЗ

ЄС закликає українська владу скасувати скандальні закони і готовий до Асоціації

  • 20.01.2014, 19:08
  • 1 013

Брюссель оприлюднив рішення, прийняте Радою ЄС за результатами обговорення ситуації в Україні: ЄС стурбований прийнятими 16 січня законами, і закликає українську владу його скасувати.

ЄС також підтвердив свою готовність підписати Угоду про асоціацію.

Нагадавши про заяву верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон від 17 січня, Рада ЄС констатує, що зазначені законодавчі акти будуть "суттєво обмежувати українських громадян в їх фундаментальні права на зібрання, ЗМІ і пресу, і серйозно обмежує діяльність організацій громадянського суспільства".

"ЄС закликає українську владу забезпечити скасування цих змін, і що це законодавство буде приведено у відповідність з європейськими та міжнародними зобов'язаннями України", — йдеться в рішенні.

Крім того, ЄС висловив стурбованість у зв'язку з останнім розвитком подій в Україні і закликав "усі сторони за допомогою всебічного діалогу шукати демократичний вихід з нинішньої політичної кризи, який би відповідав сподіванням українського народу".

"ЄС закликає всі зацікавлені сторони проявляти стриманість, а влади — повною мірою поважати і захищати мирних демонстрантів, право на зібрання та свободу слова і преси. Всі акти насильства повинні бути належним чином розслідувані, а винні притягнуті до відповідальності", — йдеться у рішенні ЄС.

Разом з тим, Брюссель також нагадав про висновки Ради від 10 грудня 2012 року.

"ЄС як і раніше прихильний політичної асоціації та економічної інтеграції України, заснованої на повазі до спільних цінностей, і підписання Угоди про асоціацію та поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі — як тільки Україна буде готова", — йдеться у рішенні Ради ЄС.

Джерело: Інтерфакс- Україна

Схожі новини