Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Самотня місіс Обама

50-річний ювілей перша леді США святкує без чоловіка та з чутками про розлучення

На ювілей президент США Барак Обама приготував дружині незвичайний подарунок — залишив її саму відпочивати на Гаваях, де вона 17 січня зустріне своє 50-річчя у компанії друзів. Сам Обама з доньками повернувся працювати до Вашингтона. Злі язики кажуть, щось не так у першому сімействі Америки, якщо любляча мати і дружина, як Мішель себе позиціонує, ювілей відзначатиме без близьких... Може, Обами справді розлучаються, як про це пишуть деякі ЗМІ?

Подарунок на ювілей? Залишити дружину саму...

Наприкінці минулого року видання National Enquirer (NE) написало, що Мішель Обама готується подати документи на розлучення з чоловіком — через скандальну фотосесію на похороні Нельсона Мандели, коли Барак задивлявся на данську прем’єрку... Посилаючись на джерело в адміністрації президента, таблоїд писав, що Мішель перебралася в окрему спальню, не бажаючи більше бути поруч з чоловіком.

Обама у ПАР разом із прем’єркою Данії Гелле Торнінг-Шмідт фотографувався на смартфон. Газети, зокрема New York Post, звинуватили Обаму, що він фліртував з данчанкою, перебуваючи поруч з дружиною... Мішель, коли вони повернулися до Вашингтона, нібито кричала до чоловіка: «З мене досить!» — стверджує NE. Видання припустило, що Мішель не подаватиме на розлучення, поки не закінчиться другий президентський термін її чоловіка. Після цього Барак Обама нібито планує переїхати жити на Гаваї, де буде відкрито його президентську бібліотеку і політичний центр. А Мішель повернеться з дочками в рідне Чикаго, подалі від цікавих журналістів.

А ось як розділити спільне майно, сторони ще не домовилися. NE пише, Мішель уже обговорювала деталі потенційного розлучення з адвокатами. Видання припускає, що суд при розділі майна може залишити Барака майже без копійки! У Білому домі відмовилися коментувати публікацію в «жовтому» виданні. Однак NE свого часу опублікувало нотатки про секс-пригоди Білла Клінтона під час його губернаторства в Арканзасі. Тоді в Білому домі теж відмовлялися коментувати, але інформація виявилася правдою...

Міс Робінсон

Мішель ЛаВон Робінсон народилася 17 січня 1964-го в Чикаго. Там і минуло її дитинство. Після закінчення середньої школи отримувала освіту в престижному Прінстонському університеті та Юридичній школі Гарвардського університету, після чого повернулася в Чикаго, де працювала в юридичній фірмі «Сідлі Остін». Звідти перебралася у мерію Чикаго, а згодом — у медичний центр при Чиказькому університеті.

На відміну від чоловіка, Мішель — нащадок рабів. Її прапрапрапрабабцю 1850-го вказав у заповіті американський рабовласник — як майно «негритянська дівчинка Мелвіна» вартістю 475 дол. В американській пресі Мішель часто порівнюють з Жаклін Кеннеді та принцесою Діаною. Перша в історії перша леді США афроамериканського походження в саду біля Білого дому Мішель посадила город. На невеликій ділянці вирощує екологічно чисті овочі. У цьому починанні її порівнюють з Елеонорою Рузвельт, яка в розпал Великої депресії вирощувала овочі на своїй ділянці.

Після завершення навчання у Гарварді Мішель влаштувалася на роботу в юридичну фірму «Сідлі Остін». Займалася маркетингом і законодавством про інтелектуальну власність. Під час роботи в «Сідлі Остін» Мішель призначили наставником Барака, який проходив у компанії юридичну практику. Молоді люди, єдині афроамериканці на фірмі, почали зустрічатися й одружилися через три роки, 1992-го. У пари народилися дві дочки — Малія (1999) і Саша (2001).

З 2007-го, коли її чоловік оголосив про намір брати участь у президентських виборах, Мішель активно підтримувала його у виборчій кампанії. Дружина кандидата в президенти заявляла, що уряду слід витрачати гроші не на війну в Іраку та Афганістані, а на охорону здоров’я, захист дітей і підвищення рівня освіти. Головною внутрішньою реформою президента Обами стала реформа охорони здоров’я, відома як Obamacare. Її суть у тому, аби дати доступ до медицини незаможним американцям за рахунок більш заможних.

Цю фотосесію Барака Обами із данською прем’єркою назвали заграванням. Мішель, схоже, погод жується.

Мішель допомагала Бараку складати політичні промови. Докладала зусиль, аби створити Бараку образ політика, якому можна довіряти.

ЗМІ порівнювали Мішель з дружинами колишніх президентів США. У тому, що вона «ідеолог», знаходили риси Елеонори Рузвельт, у впливі на чоловіка — риси Ненсі Рейган, а в тому, що «вона не така, як інші», — риси Гілларі Клінтон. У 2010-му журнал Forbes помістив Мішель на перше місце в списку найвпливовіших жінок світу.