Передплата 2024 «Добра кухня»

Кінець кризи, революції і космос

Провідні експерти планети склали прогнози на 2014-й рік

Провідні експерти та оглядачі з поважних видань світу поділилися прогнозами, чого чекають 2014-го. Євросоюзу і США обіцяють завершення кризи, країнам, що розвиваються, — протести і революції. На порядку денному також продовження ери технічних інновацій та прогресу технологій.

Віва революція!

На думку журналу The Economist, 2014-го 65 країн опиняться у групі ризику — там можливі громадські заворушення. Протести і революції ймовірні на Близькому Сході, в Північній Африці, в Південній Європі та пострадянських країнах. Найбільше підштовхує населення до протестів, на думку видання, велике розшарування між бідними і багатими, неефективність державного керівництва і напруженість на етнічному ґрунті. Також протести живить зростання кризи суспільної довіри. Громадяни «країн ризику» настільки не вірять лідерам, що останні протести, від Арабської весни до акцій в Росії, Туреччині та Україні, фактично не мали ватажків. Як наслідок, ці акції здебільшого не домоглися своєї мети.

Ми увійшли в 2014-й також зі старими проблемами. Третій рік триває громадянська війна в Сирії, далека до завершення, зависла в повітрі ядерна програма Ірану, не перестає чинити провокацій Північна Корея. Світовий шериф, яким після падіння комунізму стала Америка, дедалі менше цікавиться поширенням свободи і демократії, зокрема за допомогою танків. Як показали події в Лівії та Сирії, США не хочуть вести дорогі війни, в яких гинуть американські солдати. Замість солдатів Обама воліє відправляти безпілотні літаки і вводити санкції. Символічним кінцем колишньої ролі Америки буде виведення військ з Афганістану наприкінці 2014-го. Ця країна після 13 років окупації та тисяч жертв може знову потрапити у руки талібів.

Новий світанок Заходу

Економікам єврозони і США наступного року пророкують відновлення. Аналітична компанія Goldman Sachs опублікувала доповідь, в якій пише, що ріст ВВП США перевищить 3% — завдяки росту приватного споживання та зміцненню ділового інвестиційного клімату. А в єврозоні стимулюючі фінансові умови мають привести до зростання ВВП у понад 1%.

Новий “двигун” глобальної економіки Китай обіцяє зберегти стабільні темпи зростання. Ймовірний прогноз росту китайського ВВП 2014-го — 7,5%. Поки основні торгові партнери Піднебесної, такі як Європа, демонструють ознаки відновлення економіки, а внутрішнє споживання в Піднебесній має потенціал для зростання, Пекін може почуватися впевнено.

«Земля в ілюмінаторі!»

Британська The Financial Times дає такий прогноз на 2014-й.

Вибори до Європарламенту в травні 2014-го дають можливість для успіху крайніх правих і лівих партій, налаштованих проти ЄС. Політичні маргінали (грецька Syriza, Народний фронт у Франції, британська Партія незалежності, голландська Партія свободи) можуть отримати понад 25% місць в Європарламенті. Консерватори і соціалісти будуть змушені об’єднатися і зайняти місце в центрі політичного спектру Європарламенту, — аби зберегти більшість, що підтримує ЄС.

2004-го сер Річард Бренсон оголосив про план створення першої в світі фірми Virgin Galactic — для організації комерційних туристичних космічних польотів. Бренсон заявляє, що Virgin Galactic почне з серпня 2014-го виконувати туристичні космічні польоти з космодрому Spaceport America в штаті Нью-Мексико, США. Вже близько 600 майбутніх астронавтів зарезервували для себе за 250 тис. дол. місця в космічних кораблях, які доставлять їх на висоту 110 км. Під час польоту його учасники протягом 5 хвилин будуть у стані невагомості спостерігати за приголомшливим видом, що відкривається з темряви космічного простору. Триватиме дослідження Марса, яке проводить космічний апарат Curiosity, запущений НАСА.

Шотландія, мабуть, не проголосує 2014-го за незалежність. Результати опитувань громадської думки свідчать, що більшість шотландців виступає за Велику Британію. Проте існують невизначеності, здатні вплинути на результат виборів у Шотландії у вересні 2014-го. Наприклад, рішення дозволити голосувати молоді 16-17 років, яка переважно виступає за незалежність Шотландії. Лідера шотландських націоналістів і прем’єра Шотландії Алекса Салмонда теж не слід недооцінювати.

Війна за Арктику

У новому році світ чекає зростання протистояння довкола Арктики. Там, за даними Геологічної служби США, 30% нерозвіданих світових запасів газу і 15% нафти. Цей нафтогазовий пиріг є ласим шматочком для Росії, Данії, Ісландії, Канади, Норвегії, США, Фінляндії та Швеції. На цьому тлі відбуватиметься нарощування військової присутності в Арктиці: США та їхніх партнерів з одного боку, і Росії з іншого.

Фантаст-пророк

Під час Всесвітньої виставки 1964 року письменник-фантаст Айзек Азімов дав прогноз на 50 років і передбачив, як виглядатиме світ у 2014-му. Він вгадав, що з’явиться безліч комп’ютерів з «мізками» роботів, якими будуть керувати люди. Що фільми будуть тривимірними. Що практично половина енергії в світі буде вироблятися на АЕС. У роки, коли звичайний телефон був не в кожному домі, Азімов передбачив появу портативних телефонів, з дисплеїв яких читатимуть книги і переглядатимуть фото. Вгадав, що передача даних буде відбуватися за допомогою супутників. Що населення Землі в 2014-му досягне 6,5 млрд. осіб. Людство навіть перевершило очікування фантаста — нас уже більше 7,2 млрд. осіб.

Однак не всі передбачення Азімова збулися. Фантаст припустив, що житло людей буде під землею, а поверхню віддадуть під сільське господарство. Що в 2014-му люди будуть «збирати» сонячну енергію в космосі. Що транспорт буде ширяти над поверхнею. Що космічні кораблі з людьми досягнуть Марса і почнеться колонізація Червоної планети...

Схожі новини