Передплата 2024 «Добра кухня»

Росія зробила Ходорковського нев’їзним

Через позов на 17 мільярдів рублів

22 грудня амністований російський олігарх, екс-голова ЮКОСа Михайло Ходорковський провів свою першу після звільнення з-за ґрат прес-конференцію. Вона відбулася у символічному місці — музеї Берлінської стіни.

Журналісти, які висвітлювали?прес-конференцію,?зрозуміли, що амністований олігарх не стане ні лідером російської опозиції, ні її фінансовим спонсором. Адже Ходорковський?категорично зазначив, що не бажає займатися політикою, якщо розуміти під цим боротьбу за владу у Росії. Не буде, переконував, і фінансувати певні політичні сили. Проте, зауважив, братиме участь у громадському житті Росії.

Головною сенсацією прес-конференції стало те, що амністованого Ходорковського російська влада позбавила можливості повернутися у Росію. Причому зробили це по-кадебістськи: офіційно Михайлу Ходорковському дороги в Росію, де живуть його сини, ніхто не закривав. Та у разі повернення на батьківщину він одразу стане невиїзним!

Наразі, розповів Ходорковський, не закрито судового провадження про стягнення з нього та Платона Лебедєва 17 мільярдів рублів. Позов на екс-голову ЮКОСа подало Міністерство податків і зборів Росії (зараз — Федеральна податкова служба). У 2005 році цей позов задовольнив Мещанський районний суд Москви. “З юридичної точки зору, — пояснив опальний олігарх, — судове провадження не закрите. За російським законодавством це дає можливість не дозволити мені виїхати за кордон, якщо я повернуся в Росію”. Отож, заявив Михайло Ходорковський, він наважиться повернутися в Росію лише після того, як Верховний суд скасує судове провадження.

Коментуючи несподіване “милосердя” президента Росії Володимира Путіна, який амністував опального олігарха після десяти років ув’язнення, Ходорковський з неприхованим гумором зауважив, що “радий цьому рішенню”. Проте нагадав, що саме Путін, а не російське правосуддя, відібрав у нього і бізнес, і десять років життя. Саме Путін, а не судді, приймали кожне рішення щодо нього.

На запитання українських журналістів про ставлення до Євромайдану, Михайло Ходорковський відповів: “Що стосується України — ця країна мені небайдужа, у мене частина родичів живе в Україні. Але я зараз не володію інформацією, щоб про це говорити”.

Ходорковський також побажав якнайшвидшого звільнення Юлії Тимошенко. “Я від всієї душі бажаю Юлії Володимирівні якнайшвидшого звільнення. Я дуже сподіваюся, що президент Янукович, який часто спілкується з президентом моєї країни, Володимиром Путіним, візьме з нього приклад у цьому локальному питанні — звільненні політв’язня. Хоча б одного...” — додав вчорашній російський політв’язень.

Наразі колись найбагатша людина Росії не визначилася, де житиме після звільнення. “Маю обміркувати це зі своєю дружиною. Я не буду вирішувати це питання самостійно”, — зазначив Ходорковський.

На волі, бо більше не страшний для Путіна

Президент Росії Володимир Путін помилував Михайла Ходорковського. В’язень номер один РФ у п’ятницю вийшов з колонії в Карелії і полетів до Петербурга.

Путін підписав указ про помилування, «керуючись принципами гуманності». «Постановляю помилувати засудженого Ходорковського М.Б., 1963 року народження, уродженця м. Москви, звільнивши його від подальшого відбування покарання у вигляді позбавлення волі», — йдеться в указі Путіна. День перед цим під час прес-конференції Путін заявив, що екс-глава ЮКОСа написав йому прохання про помилування. «Ходорковський вже провів у місцях позбавлення волі більш як 10 років. Це серйозне покарання. Він посилається на обставини гуманітарного характеру — у нього хвора мати (рак)», — сказав Путін. За рішенням Путіна помилували також учасниць групи Pussy Riot Марію Альохіну і Надію Толоконникову, засуджених за московську акцію у храмі Христа Спасителя — співали пісню «Богородице, Путіна прожени!». Також Путін помилував учасників акцій протесту у Москві — в’язнів так званої болотної справи. Їх арештували на Болотній площі, де вони протестували.

Ходорковський був заарештований в 2003-му. У травні 2005-го його засудили до 9 років позбавлення волі за звинуваченням у шахрайстві і несплаті податків. Пізніше московський суд знизив покарання до 8 років. У грудні 2010-го під час «другої справи» екс-керівника ЮКОСа засудили до 14 років позбавлення волі за розкрадання нафти і легалізацію виручки від її продажу. Через півроку суд Москви знизив термін покарання до 13 років. Термін рахувався з 2003-го — з дня арешту Ходорковського за «першою справою». У серпні 2012-го Верховний суд частково задовольнив скаргу захисту Ходорковського і знизив строк відбування покарання на два місяці. Скоригований термін покарання Ходорковського мав минути у серпні 2014-го. Проте 6 грудня цього року заступник генпрокурора РФ Олександр Звягінцев повідомив — щодо Ходорковського розслідується кілька нових кримінальних справ про відмивання грошей, які мають хорошу судову перспективу.

«Влада в Росії любить спілкуватися з суспільством сигналами. Помилування Ходорковського — чіткий сигнал назовні. Розшифровується просто. Все, за що постраждав Ходорковський, пішло у минуле. Те, що можна назвати «епохою Ходорковського», закінчилося два роки тому, з черговим переобранням Путіна на президентський пост. Протестна хвиля 2011-го відкрила нову еру з новими борцями проти режиму, як от Навальний. Тепер західні журналісти в інтерв’ю вже не мучитимуть російського президента традиційним запитанням: «Коли випустять Ходорковського?». А попереду ще й зимова Олімпіада в Сочі. Інший одержувач сигналу — аудиторія внутрішня. Політично активній частині суспільства дали зрозуміти, що наша система нарешті настільки зацементована, що може пережити вихід Ходорковського на волю. Адже саме політичні амбіції олігарха зіграли головну роль у його долі», — пише російська «газета.ru».

«Ходорковський ніколи не вийшов би на свободу, якби не погодився на умови, які нам невідомі. Ці умови Ходорковський прийняв під сильним тиском, і в них, мабуть, входить зобов’язання не займатися політикою. Ходорковський сам не раз говорив про наміри брати участь у некомерційній діяльності та культурних проектах. Проте це особа, яка пройшла такий зигзаг життя і такі випробування, що, безумовно, буде авторитетною людиною в країні, незалежно від того, чим він займеться», — каже російський політолог Гліб Павловський.

«Путін зрозумів, що Ходорковський більше не революціонер, його пріоритет на решту життя — небажання повернутися туди, де він провів останні 10 років. Путін упевнений, що Ходорковський не збирається скидати його режим і завдавати йому яких-небудь серйозних збитків на Заході. Тобто Ходорковський не являє собою жодної небезпеки, тож його можна без ризику випустити. Не думаю, що Ходорковський написав заяву про помилування через тиск на нього. Остання, третя справа проти Ходорковського, розпочата цього місяця, була блефом. Ходорковський написав прохання про помилування добровільно. Він зробив це, коли був упевнений, що воно буде точно задоволено. Вважаю, ми переживаємо перебудову-2, в якій звільнення Ходорковського порівняно зі звільненням Горбачовим Андрія Сахарова. Звільнення Ходорковського так швидко провернули, аби не робити з цього шоу», — каже російський політолог Станіслав Бєлковский.