Передплата 2024 «Добрий господар»

«Червона картка» «Газпрому»

Захисники екології протестують із трибуни футбольного стадіону

Схоже, єдиною силою, яка наважується кинути виклик енергетичним гігантам в Європі, залишається міжнародна природоохоронна організація Greenpeace (у перекладі — «зелений мир»). Минулого тижня активісти цієї організації змусили заговорити про проблеми Арктики всю спортивну громадськість. Під час матчу другого туру групового раунду Ліги чемпіонів між швейцарським «Базелем» і німецьким «Шальке» четверо ґрінпісівців із даху базельського стадіону «Санкт-Якоб-Парк» опустили величезний жовтий плакат з написом «Газпром, не шкодь Арктиці». Крім цього, на банері був напис «Free The Arctic30». Таким чином екологи закликали звільнити 30-х активістів Ґрінпісу із криголаму «Арктік Санрайз», затриманих 19 вересня в Печорському морі під час спроби встановити плакати на буровій платформі «Приразломная», яка належить «Газпрому».

Ще у липні минулого року російський енергетичний монополіст став офіційним спонсором УЄФА, а нещодавно було підписано спонсорську угоду ще й із ФІФА. Крім цього, логотип компанії вже давно красується на футболках німецького «Шальке». Саме тому активісти Ґрінпісу і вирішили завдати подвійного удару по «Газпрому». Гру довелося зупинити на 5 хвилин. Втім, це не завадило «газпромівському» «Шальке» мінімально переграти «Базель». Поліції вдалося досить швидко змусити активістів скрутити плакат, і через п’ять хвилин гра поновилася. За акцією безпосередньо з трибун стадіону спостерігав президент Європейської асоціації футболу Мішель Платіні. У цій організації зовсім не мають наміру сваритися зі своїм новим спонсором. Після гри УЄФА звинуватила «Базель» в «недостатньо ретельній організації». Зараз проти швейцарців відкрито дисциплінарну справу, і клубові загрожує грошове покарання.

«За допомогою таких дій захисники Арктики показали «червону картку» російським спонсорам Ліги чемпіонів», — зазначив Ґрінпіс у своїй офіційній заяві. Після з’ясування осіб швейцарська поліція відпустила всіх 17-х протестувальників.

Це вже не вперше активісти «Ґрінпісу» наважуються на протест проти енергетичного гіганта. В кінці серпня представники цієї організації провели акцію протесту проти політики компанії «Шелл» піл час гонки «Формули-1» в Бельгії. Спочатку двоє активістів на параплані пролетіли над автодромом Spa-Francorchamps і розгорнули полотнище з написом «Арктика — так! Шелл — ні!». Потім захисники екології пробралися на головну трибуну стадіону, де мала відбуватися церемонія нагород­ження, і навпроти VIP-ложі розгорнули великий плакат з аналогічним написом. В результаті церемонію нагородження довелося призупинити. Активісти, крім цих витівок, зуміли дистанційно розгорнути ще одне полотнище перед самим подіумом. Керівникам Федерації автоперегонів така витівка захисників екології зовсім не сподобалася. Після інциденту багато функціонерів висловили стурбованість забезпеченням безпеки під час проведення перегонів. «Те, що відбулося, викликає стурбованість. Уявіть собі, якби ці активісти захотіли не розгорнути банера, а закласти вибухівку», — обурювався радник команди «Ред Булл» Гельмут Марко. Чиновники із ФІА заявили, що цей інцидент не залишиться поза увагою. Бельгійцям за таку легковажність до безпеки загрожують мільйонні штрафи.

Компанія «Шелл» вже тривалий час виступає спонсором «Формули-1». Разом з іншими британськими компаніями енергетичний гігант займається налагодженням видобутку з природних родовищ нафти і газу в арктичних шельфах. Загалом «Шелл» вже вклала майже

5 мільярдів в освоєння Арктики. Разом з тим, із цією компанією все частіше асоціюються масштабні екологічні аварії, які трап­ляються в основному у полярних широтах. Не впоравшись із екологічними вимогами США, «Шелл» від берегів Аляски перейшов до берегів російської Арктики. Тепер компанія намагається налагодити взаємодію у цьому напрямку із «Газпромом».

Активісти «Ґрінпіс» намагаються чинити опір не лише енергетичним гігантам, а й ретельно відстежують у спорті і прояви агресії щодо тварин. Так захисники екології були обурені з приводу ритуального вбивства вівці, яке влаштували напередодні матчу казахстанського клубу «Шахтар» проти шотландського “Селтіка” в рамках раунду плей-оф Ліги чемпіонів. Ґрінпісівці закликали міжнародні футбольні структури вжити заходів щодо протидії жертвоприношенню. Цього разу УЄФА взяла ініціативу у свої руки. Перед повторним матчем у Глазго один із керівників Союзу Джорд­жо Маркетті надіслав офіційного листа на адресу виконавчого директора карагандинського “Шахтаря” Йєрдена Халіліна. “Хоча деякі звичаї можуть мати історичні та культурні корені, їм не місце на спортивних змаганнях”, — рішуче заявив Маркетті.