Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На західному фронті – без змін

Партія німецького канцлера Меркель переможе. Єдина інтрига – з ким створить коаліцію

У Баварії відбулися вибори до ландтагу (земельного парламенту). Виграв там Християнсько­соціальний союз (ХСС), який набрав 47,7 % голосів. Сенсацією стала нищівна поразка, лише 3,3%, колишнього коаліційного партнера ХСС у Баварії ­ Вільної демократичної партії (ВДП). У будь­якому разі, на федеральних виборах 22 вересня переможцем буде блок ХДС/ХСС канцлера Ангели Меркель, впевнені німецькі експерти. Але партнерів по коаліції канцлеру, ймовірно, доведеться шукати нових (замість ВДП). Можливі «велика» коаліція (з соціал­демократами) або навіть союз із «зеленими».

«Ефект співчуття» до невдалих партнерів

Правлячій коаліції ХСС/ХДС і вільним демократам треба зібрати разом як мінімум 45% голосів на федеральних виборах, аби коаліція збереглася. На думку спостерігачів, проектувати підсумки баварських виборів на федеральні не можна. У будь­якому разі ХДС/ХСС знадобиться коаліційний партнер. Зараз це ліберали. Існує ризик, що на федеральному рівні, як у Баварії, вони не подолають 5% бар’єр, тоді склад майбутнього уряду буде іншим. У такій ситуації ті німецькі виборці, які хочуть зберегти при владі нинішню консервативно­ліберальну коаліцію, можуть голосувати за вільних демократів, хоча самі є прихильниками Меркель та її християнських демократів.

На такий «ефект співчуття» і розраховують ліберали. Голова ВДП Філіп Реслер заявив, що в разі невдачі його партії соціал­демократи зможуть шантажувати Меркель. Якщо вона, мовляв, не погодиться на їхні умови формування «великої» коаліції у складі ХДС/ХСС і соціал­демократів, то СДП сформує свій власний уряд ­ за допомогою «зелених» і посткомуністів із Лівої партії. За даними соцопитувань, зараз обидва політичні табори, правлячий і опозиційний (ХДС/ХСС і ВДП з одного боку, та СДП, «зелені» і Ліва партія ­ з іншого), мають приблизно однаковий сумарний рейтинг.

Ще одна інтрига виборів 22 вересня ­ участь нової партії «Альтернатива для Німеччини» (АДН). Вона виступає, зокрема, за вихід ФРН із зони євро. За результатами одних опитувань, АДН не бачити мандатів у бундестагу, за іншими ­ вона може отримати 7% голосів.

Соціал­демократи не мають альтернативи

Після виборів у Баварії Меркель доведеться уважніше прислухатися до побажань політиків із молодшого брата ХДС — ХСС. Лідер ХСС Горст Зеєгофер, наприклад, вимагає на федеральному рівні стягувати дорожнє мито з легкових авто з іноземними номерами і наполягає на включенні відповідного пункту в майбутній коаліційний договір. Меркель виступає проти цього, але їй тепер буде важче встояти перед впливовим баварським прем’єром Зеєгофером.

«Передвиборна кампанія у ФРН може здатися нудною. Головний суперник Меркель, Пеєр Штайнбрюк з Соціал­демократичної партії, досі не зміг пояснити, чим його позиція відрізняється від позиції правлячих християнських демократів... Обережна Меркель може зробити рішучий крок під час свого третього терміну. ФРН здатна повести ЄС новим шляхом. Меркель ­ не та особа, яка демонструє рішучість лише заради демонстрації рішучості», ­ пише американська Christian Science Monitor.

«Якщо існує тема, про яку Меркель перед виборами воліла б не чути, то це криза у єврозоні. Проте величезна підтримка, якою Меркель користується вдома, пов’язана саме з тим, як вона показала себе в єврозоні, ­ рятуючи гроші німців і проводячи жорстку лінію щодо країн, які переживають важку кризу. Інша обставина, яка дозволяє Меркель пишатися власною політикою під час кризи, пов’язана з останніми новинами. Ситуація у периферичних країнах єврозони демонструє обережний оптимізм... Через те, що передвиборна кампанія протікала мляво... підігріти ситуацію вирішили ЗМІ. Die Zeit і Die Welt розвинули заборонену тему: скільки буде коштувати німецькому платникові податків криза в єврозоні? Німецькі банки вже надали країнам ЄС кредитів на 131 млрд. євро. Аби дозволити Греції вийти з коми, необхідно вдруге знизити її борг на 50%. Тепер зрозуміло, чому Меркель вважає за краще не говорити про єврозону. Але чому СДП не скористається цим слабким місцем канцлера? Чому не запитають, звідки Меркель має намір взяти 30 млрд. євро для інвестицій в німецьку інфраструктуру, якщо доведеться відмовитися від повернення частини кредитів, наданих грекам? Мовчання СДП легко пояснити. СДП і «зелені» завжди голосували в Брюсселі за запропоновані Берліном заходи. СДП не критикує Меркель, бо не має альтернативного сценарію», ­ пише італійська Il Foglio.

Для України —усе без змін

Посол Німеччини в Україні Крістоф Вайль виключає зміни в розвитку відносин ФРН із Україною після виборів до бундестагу. «Ми в Німеччині маємо велике щастя ­ у більшості членів парламенту існує консенсус щодо зовнішньої політики, через що не очікую змін у наших відносинах з Україною, незалежно від того, який буде результат виборів», ­ сказав Вайль.

Схожі новини