Передплата 2024 «Добрий господар»

Третій термін для фрау Меркель?

Після виборів до бундестагу лідер християнських демократів має чудові шанси знову стати канцлером

За два тижні до парламентських виборів у Німеччині, запланованих на 22 вересня, лідером перегонів залишається правляча консервативно-ліберальна коаліція на чолі з канцлером Анґелою Меркель. За даними соцопитувань, шанси блоку Християнсько-демократичного/Християнсько-соціального союзів (ХДС/ХСС) та Вільної демократичної партії (ВДП) зберегти владу на наступні чотири роки — високі. Разом ці сили набирають наразі 47%, проти 43% в опозиції лівих сил. Популярності правлячих партій не завадив навіть скандал щодо електронного стеження за громадянами ФРН з боку американських спецслужб, до якого були причетні їхні німецькі колеги. Своєму успіху владна коаліція завдячує особистій популярності Меркель. Третій термін у кріслі канцлера в неї майже у кишені.

Рейтинг Меркель «зашкалює» — 57%

Унічию закінчилися передвиборні теледебати між Меркель та її головним суперником на виборах, соціал-демократом Пеєром Штайнбрюком. Очок у передвиборній гонці дуель не додала жодній зі сторін, але закріпила лідируючі позиції Меркель.

Останні тижні перед виборами вважають найбільш важливими, адже за цей час партіям слід заручитися підтримкою тих, хто не визначився з вибором. Лідер ХДС Меркель, повернувшись з відпустки в італійських Альпах, вирушила у передвиборне турне країною. Старт виявився невдалим: виступ у баварському Інгольштадті зірвали через інцидент з захопленням заручників психічно хворим у місцевій мерії (ніхто не постраждав), а відвідини колишнього концтабору в Дахау зі святкуванням у пивному наметі опісля гостро розкритикувала опозиція. Але, здається, Меркель це не дуже хвилює, адже її особистий рейтинг та коаліції — високий, навіть після чотирьох років при владі під час кризи.

За даними соцопитування інституту «Форза», блок ХДС/ХСС набирає на виборах 41% голосів. Його партнер по коаліції, ВДП, — 6%. Головну опозиційну Соціал-демократичну партію (СДПН) готові підтримати 22% німців, «зелених» — 13%, «лівих» — 8%. Особистий рейтинг Меркель — 57%, а Штайнбрюка — лише 21%. Хоч у Німеччині як парламентській демократії народ обирає партію, а не канц-лера, кожна політична сила ставить на свого лідера, з яким асоціюється у населення. Тому в цій кампанії Меркель — обличчя ХДС.

Вісім років із «дівчинкою Коля»

Уже 13 років 59-річна фрау Меркель, протестантка з НДР, очолює німецьких консерваторів. Вісім років вона є першою жінкою-канцлером Німеччини. Кілька років очолює рейтинг найвпливовіших жінок планети. Ніхто з політтехнологів свого часу не передбачав такого успіху «дівчинки Коля», як прозвали Меркель за іменем канцлера Гельмута Коля, який привів її у велику політику. Невиразне обличчя без макіяжу, проста зачіска, немодний одяг. Утім, відсутність зовнішньої харизми повністю компенсує внутрішня. Освіченість, прагматизм, політична тактовність — запорука її успіху. Секрет Меркель — перечекати проблему і приєднатися до думки більшості згодом. Дехто її за це критикує, дехто поважає. У деяких моментах вона може одразу виявити жорсткість, як це сталося під час боргової кризи в єврозоні. У Греції її за це порівнювали з Гітлером. Але самі німці зарахували їй успіх антикризового менеджера.

На тлі Меркель Штайнбрюк — сірий. З 2005-го по 2009 р. він був міністром фінансів — в уряді «великої коаліції» ХДС/ХСС і СДПН на чолі з Меркель. Попри його фахові знання, які знадобилися б під час економічної кризи в ЄС, він не викликає у німців симпатії. У розпачі соціал-демократи залучили до агітації навіть екс-канцлера Герхарда Шредера, але навряд чи працівник російського «Газпрому» принесе партії додаткові очки.

У цій кампанії пріоритетним для Меркель став не стільки успіх її власної партії, скільки її партнерів по коаліції. Якщо ВДП не подолає 5-відсотковий бар’єр, то єдиною реальною альтернативою стане союз з опозиціонерами з СДПН або «зеленими».

У своїх передвиборних обіцянках ХДС обіцяє збільшити допомогу на дітей, а соціал-демократи вимагають ввести мінімальну зарплату на рівні 8,5 євро за годину і збільшити податки для багатіїв, як це зробив їхній французький колега, президент Франсуа Олланд. Це призвело до втечі французьких багатіїв в інші країни...

Прихильники виходу з єврозони і... пірати

У цей бундестаг можуть потрапити дві нові партії — ліволіберальна Партія піратів, яка виступає за свободу в Інтернеті та легалізацію марихуани, і право-популістська партія «Альтернатива для Німеччини» (АдН), яка виступає за вихід ФРН із єврозони. Обидві наразі мають 2-3%, але теоретично ще можуть подолати бар’єр. Коли «Пірати» на початку літа 2012-го злетіли у рейтингах до 10%, великі партії занервували та почали трубити про свою обізнаність в інтернет-сфері... Німецькі ЗМІ налаштовані критично до нових партій, що не додає їм популярності.

Схожі новини