Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Замість Єлисейського палацу Саркозі «світить» тюрма...

Колишньому главі П’ятої республіки Ніколя Саркозі загрожує три роки в’язниці та 375 тисяч євро штрафу — за те, що його президентську кампанію 2007-го начебто нелегально фінансувала найбагатша жінка Франції.

Справу проти Саркозі почали розслідувати давно, але до минулого року він як глава держави мав імунітет. Через місяць після складання повноважень президента імунітет у Саркозі зник, тож тепер він мусить відповісти перед Фемідою. Саркозі мав шанси стати наступним президентом Франції — через непопулярність нинішнього глави держави Франсуа Олланда. Проте кримінальна справа ставить хрест на його мріях про повернення у Єлисейський палац.

«Отримав фінансову вигоду від особи, яка була у свідомо вразливому стані»...

Саркозі підозрюють у тому, що брав пожертвування від спадкоємиці косметичної імперії L’Oreal Ліліан Бетанкур. Ця жінка 1922 року народження на старості років почала поводитися дивно — роздавати людям величезні подарунки, через що її дочка попросила позбавити матір права розпоряджатися 30-мільярдними статками. Саркозі заперечує, що скористався, як і багато інших політиків і ділків, слабоумством старої мільярдерки. Суддя Жан-Мішель Жантіль, який перевіряє звинувачення щодо Саркозі, викликав його на очну ставку з дворецьким Бетанкур — Паскалем Бонфуа. Суддя хотів з’ясувати, як часто екс-президент зустрічався з мадам Бетанкур протягом 2007-го. Саркозі заявив, що того року зустрічався з нею лише один раз. Бонфуа ж заявив, що Саркозі був у Бетанкур багато разів, а в щоденнику фотографа мільярдерки знайшли запис про те, що тодішній глава МВС Франції Саркозі «знову просив гроші». Після очної ставки прокуратура відкрила проти Саркозі кримінальну справу — через те, що той «у 2007-му отримав фінансову вигоду від особи, яка була у свідомо вразливому стані». Екс-президент отримав статус підозрюваного, хоча офіційних звинувачень йому ще не висунули. Рішення, чи постане Саркозі перед судом, ухвалять після закінчення розслідування.

За версією прокуратури, люди, що працювали на Бетанкур, передали помічникам Саркозі 150 тисяч євро готівкою — для його виборчої кампанії. Потім він начебто отримав ще 4 мільйони євро готівкою. За законом, пожертвування політикам від приватних осіб у Франції не можуть перевищувати 4600 євро. Екс-бухгалтер Бетанкур Клер Тібу каже, що скарбник передвиборної кампанії Саркозі Ерік Верт, який пізніше став міністром фінансів, особисто забирав конверти з готівкою.

Бруні про Олланда: «Знаю я того пінгвіна, із манерами слюсаря...»

«Політичне майбутнє Саркозі ускладнюється», — пише французька Le Figaro. Плітки про можливе повернення Сарко до Єлисейського палацу гуляють від часу перемоги Олланда. Раніше про можливе повернення Ніколя казали колеги політика та співачка і дружина Карла Бруні. В одній з пісень з останнього диска Бруні співає: «Він має владну міну, але знаю я того пінгвіна, із манерами слюсаря...». Французи впізнали в образі пінгвіна Олланда. У нього справді проблеми. Французька економіка — у кризі, а рейтинг президента падає зі швидкістю майже 10% на місяць. 67% французів оцінює роботу Олланда негативно. Задум Олланда обкласти багатіїв податком у 75% не приніс успіху, але наробив багато шуму — відомі люди почали тікати з Франції. Не підняли його рейтингу ні ініціатива узаконити одностатеві шлюби, ні навіть військова інтервенція в Малі.

Олланда вважають безбарвним політиком, який не може дати ради всередині країни і гідно презентувати її за кордоном. Особливо це стало помітно на зустрічі щодо бюджету ЄС у Брюсселі, коли Париж віддав ініціативу Берліну, який домовлявся лише з Лондоном. Якби президентом був Саркозі, такого би не було, кажуть експерти. Понад половина французів вважає, що Саркозі був кращим главою держави, ніж Олланд.

Ширака засудили на два роки умовно

«Саркозі не перший екс-президент Франції, який опиняється перед лицем правосуддя. Екс-президент Жак Ширак був засуджений до двох років в’язниці з умовним відбуванням терміну — за незаконне фінансування своєї партії в 1990-ті. Але Ширак до того часу завершив політичну кар’єру, на відміну від Саркозі», — пише італійська La Repubblica. Сумнівна справа про зґвалтування поховала надії на Єлисейський палац екс-глави МВФ Домініка Стросс-Кана.

У країнах Європи — ціла епопея судів над колишніми главами держав. В Італії судять екс-прем’єра Сильвіо Берлусконі, за примус до проституції та фінансові махінації. Екс-президента Чехії Вацлава Клауса звинувачують у державній зраді — через оголошену ним амністію, під яку потрапили фігуранти гучних корупційних справ. Екс-прем’єру Хорватії Іво Санадеру сидіти у тюрмі 10 років — за хабарництво...