Передплата 2024 «Добрий господар»

Ґвалтівнику 12-річного хлопчика дали 13 років колонії

Судовий процес тривав три роки й досі не завершився

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Не минуло й трьох (!) років, як у Львові нарешті винесли судовий вирок у резонансній справі про зґвалтування неповнолітньої дитини. 5 травня Залізничний районний суд міста Лева визнав обвинуваченого винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 152 КК України (зґвалтування), та призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі на 13 років. Також суд включив інформацію про засудженого до Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи. Про це повідомила у ФБ мама постраждалої дитини Софія Яцків.

«Очевидно, сторона обви­нуваченого подасть апеляцію, і ця судова тяганина триватиме ще довго. Але, як мінімум, сьо­годні було зроблено дуже важ­ливий крок для встановлення справедливості. Дуже дякуємо усім за підтримку!» — написала пані Софія.

Нагадаємо, 18 червня 2020 року у Львові 18-річний педо­філ серед білого дня зґвалту­вав 12-річного хлопчика. Право­охоронці встановили, що на вул. Роксоляни (Левандівка) 18-річ­ний хлопець підійшов до групи дітей, які бавилися на майдан­чику біля житлових будинків, і попросив їх допомогти відтяг­нути його мопед, який застряг неподалік.

Зголосився допомогти 12-річний школяр… Педофіл заманив свою жертву на «тор­фи» — зарослу хащами терито­рію неподалік, де розташовані дачі. Друзі хлопчика побояли­ся туди йти, але зателефонува­ли його мамі, яка звернулася до поліції. Затримати ґвалтівника допомогло відео, яке зафільму­вали діти. Після недовгих роз­шуків правоохоронці затримали підозрюваного — третьокурс­ника Львівської політехніки Ми­рослава М., сина досить замож­них батьків, який живе з ними на Левандівці.

За фактом слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 4 ст. 152 (зґвалтування) ККУ. Санкція статті - від 10 до 15 ро­ків позбавлення волі. Батьки скривдженого хлопчика, Софія і Олег Яцківи, вирішили не при­ховувати злочину і зробити всю процедуру розслідування й по­карання злочинця максимально публічною. (На противагу сте­реотипам, коли подібні випад­ки замовчуються самими по­страждалими). Рішення бути відкритими родина прийняла на сімейній раді за участі постраж­далого сина Стратона.

А далі почався довгий і тер­нистий шлях судової тяганини… Родина Яцківих постійно у сво­їх соцмережах розповідала, як усі ці три пекельні роки сторо­на обвинуваченого затягувала справу. Постраждалих підтри­мували сотні львів'ян. Під кож­ним постом пані Софії - десятки коментарів. Свою підтримку по­страждалим висловили народ­ні депутати, мер Львова Андрій Садовий із дружиною Катери­ною. Прості львів'яни приходи­ли під будівлю Залізничного райсуду у дні засідань і влашто­вували акції підтримки. Але… Постійно не з’являлися і «хво­ріли» то одні адвокати підозрю­ваного, то інші. Потім почався «ковідний» рік, судові засідан­ня закрили для відвідувачів. Усі експертизи, аналізи були про­ведені, усі фігуранти справи і свідки були допитані, але…

Журналістка «ВЗ» обговори­ла деталі справи із мамою по­страждалого хлопчика Софією Яцків.

— Пані Софіє, справа тягну­лася так довго, що здавало­ся, судді вже ніколи не вине­суть рішення…

— Думаю, вплинуло те, що ми озвучували кожен етап суду, публікували у соцме­режах зауваження до проце­су. Очевидно, це все читало­ся, аналізувалося, і потроху та справа зсунулася вперед. Але рішення суду набуде чиннос­ті, коли закінчиться термін по­дання апеляції. Сторона обви­нуваченого має на це час до 5 червня. Якщо апеляційний суд прийме апеляцію, спра­ва триватиме далі. Для нас це знову стреси і тяганина…

— Ви написали, що сторо­на обвинуваченого взяла собі київських адвокатів…

— Спочатку в них були львів­ські адвокати, які постійно змі­нювалися. Потім був держав­ний адвокат, а після того взяли київських. Ті виявилися більш сумлінними, ніж їхні львівські колеги, вони з’явилися на судо­ві засідання 11, 18 та 28 квітня. Було проведено судові деба­ти, а 5 травня оголошено ви­рок. Можливо, їх взяли для апе­ляції, бо апеляція — складніший процес.

Схожі новини