Передплата 2024 «Добра кухня»

«Сподіваюся, почесні громадяни Львова віддають свої гроші з бюджету на ЗСУ»

Шістьом почесним громадянам міста Лева пропонують підвищити місячну матеріальну допомогу — з п’яти до п’ятнадцяти тисяч гривень

Львівська міська рада. Фото з архіву ВЗ
Львівська міська рада. Фото з архіву ВЗ

Управління соцзахисту Львівської міської ради напрацювало проєкт ухвали сесії, щоб суттєво збільшити місячну допомогу з міського бюджету для львів'ян, які отримали титул «Почесний громадянин Львова». Зараз шість почесних людей Львова (академік НАН України Ігор Юхновський, перекладач і письменник Андрій Содомора, письменник Ігор Калинець, митрополит Львівський Православної Церкви України Макарій (Малетич), проректор Українського Католицького Університету Мирослав Маринович та глава УГКЦ Блаженніший Святослав) отримують по 5 тисяч гривень щомісяця. У Ратуші пропонують збільшити їм оплату до п’ятнадцяти тисяч гривень в місяць.

Питання погодила профільна бюджетна комісія. Остаточне рішення — за депутатами.

У 2014 та 2015 роках титул почесних львів'ян отримали відомі співаки — Руслана та Святослав Вакарчук. Та вони відмовилися від «казенних грошей», вважаючи за необхідне скерувати кошти для соціально незахищених верств, які їх більше потребують.

У розпорядженні «ВЗ» є документ проєкту ухвали міськради про підвищення почесним громадянам Львова матеріальної допомоги. На найближчій сесії за це голосуватимуть міські депутати. Проєкт уже погодила депутатська комісія фінансів та планування бюджету Львівської міської ради.

Керівник управління соцзахисту Львівської міської ради Ігор Кобрин пояснив причину підвищення плати: «Через війну, інфляцію, підвищення цін на продукти харчування, вартості житлово-комунальних послуг, медичних послуг, психологічні стреси пропонуємо підвищити розмір щомісячної виплати почесним громадянам міста Львова до 15 тисяч. Почесні громадяни користуються пошаною мешканців міста. Підвищення розміру щомісячної виплати посилить їх соціальний захист, покращить матеріально-побутові умови проживання. Це також стане виявом поваги влади та громади міста до осіб, яким надано звання „Почесний громадянин міста Львова“. Також підвищення розміру щомісячної виплати підвищить довіру до влади міста зі сторони почесних громадян міста Львова, стимулюватиме їх до нових звершень на користь львівської громади, до активізації зусиль для підвищення авторитету Львова на державному і міжнародному рівнях».

«Мене ледь не перемололи катком…»

Голова депутатської комісії фінансів та планування бюджету Львівської міської ради Наталія Шелестак розповіла «ВЗ», що голосувала за підвищення плати почесним людям Львова, попри те, що у воєнний стан цей кошторис можна було б скерувати на інші вкрай потрібні речі, наприклад, відремонтувати дитячий садочок чи дах школи.

«Ця ухвала діє ще до нашої каденції, — каже пані Наталія. — Ще у 2020 році на засіданні бюджетної комісії я вперше висловила вголос свою думку щодо таких виплат, хоча до почесних громадян ставлюся з великою шаною. Але мене ледь не „перемололи катком“…Попросили бути більш коректнішою. Сказали, що я недосвідчений політик. Вважаю, що почесний львів'янин — це статус. Якщо людина потребує матеріальної допомоги, то можна розглядати питання конкретно щодо цієї людини. Тепер змушена була голосувати на засіданні комісії про підвищення місячної плати для почесних громадян. Та сподіваюся, почесні громадяни Львова віддають свої гроші з бюджету на ЗСУ».

«Вага цих людей виходить за межі Львова, навіть за межі України»

В.о. директора департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Євген Бойко підтвердив «ВЗ», що частина почесних громадян скеровують свої місячні виплати на ЗСУ, освітні проєкти, на видання нових книг… Хтось витрачає ці кошти для власних потреб, бо бракує коштів.

«Шість почесних громадян Львова отримують від міста по 5 тисяч гривень. Ця сума була визначена ще у 2017 році за рішення сесії міської ради, — пояснив чиновник. — Кожен з цих громадян має таку біографію, що заслуговують на значно більше, ніж місто їм пропонує. Серед цих людей — політв'язні, науковці, церковні діячі… Вага цих людей виходить за межі Львова, навіть за межі України. Ігор Юхновський — Герой України. Це велетні української історії. Для когось ці кошти є критично важливими, хтось відмовляється, як от Вакарчук та Руслана. У міській раді вирішили підвищити плату до 15 тисяч гривень, виходячи з сьогоднішніх реалій. Автор ухвали — управління соцзахисту, як і в 2017 році. Остаточне рішення ухвалять депутати на сесії, яка відбудеться 20 квітня».

Схожі новини