Передплата 2024 «Добра кухня»

«Ситуація не просто критична, а надкритична. Але наші енергетики мають креативне мислення, нестандартні підходи, які можуть вразити навіть Ілона Маска»

Мер Львова Андрій Садовий конкретизував свою інформацію про «майже всі зруйновані електропідстанції»

Ракетний удар по електропідстанції у Львові. Фото з сайту "Слово і Діло"
Ракетний удар по електропідстанції у Львові. Фото з сайту "Слово і Діло"

У інтерв'ю для РКБ-Україна міський голова Львова Андрій Садовий розповів, що після російський ракетних ударів станом на зараз зруйновані майже усі електропідстанції Львова і області. Ці слова викликали невеличку паніку. Адже те, що рашисти влучали у наші об'єкти критичної інфраструктури і руйнували підстанції, було відомо, але ми не знали, що були зруйновані «майже всі». Про те, що тепер очікувати нам далі, журналістка «ВЗ» розпиталася в Андрія Садового.

«Ситуація не просто критична, а надкритична, — сказав міський голова Львова. — За дванадцять місяців російські ракети влучили фактично у всі підстанції. І більша частина з них зазнала дуже серйозних руйнацій. Щоб це все відновити, потрібні надзвичайно великі кошти і потрібно мати в наявності трансформатори. Звичайно, є певний запас міцності. Звичайно, з боку енергетиків є креативне мислення, нестандартні підходи, які можуть вразити навіть Ілона Маска. Але ситуація на загал є надзвичайно складна. Можна згадати усі останні удари ворожих ракет, які були нанесені по місту Львову. Навіть ці останні удари, які були в п’ятницю, 10 лютого, коли наша ППО позбивала ці ракети, то їхньою ціллю також були об'єкти критичної інфраструктури».

— Чи будуть відновлювати зруйновані електропідстанції?

— Відновлювати їх треба, але вже тоді, коли буде стовідсоткова впевненість, що її знову не зруйнують. Ніхто з фахівців зараз не буде нам розповідати про свої плани — з точки зору безпеки. Сьогодні люди світло мають — і дякувати Богу.

— Чого нам тепер чекати? Адже уже два дні практично не відключають світло і ситуація нібито стабілізувалася?

— На сьогодні є баланс потужностей. Ще раз наголошую, що наші енергетики знаходять неординарні рішення з вирішення проблематики. Але це не означає, що ми маємо розслабитися. У кожному нашому будинку має бути дизель-генератор (як відомо, є програма 50%-ї компенсації за купівлю генераторів). Це програма для бізнесу, за якою вже понад двісті підприємств отримали таку підтримку від міста. Кожен має мати вдома павербанки, ліхтарики з акумуляторами. Береженого Бог береже.

— Чи нам допомагають наші західні партнери із постачанням електроенергії?

— Такі можливості проговорюються, але це не є в моїй компетенції - говорити про це. Пропрацьовуються різні варіанти. Для того, щоб ця можливість була гарантована, потрібні значні інвестиції у наші електромережі. І «Львівобленерго» і «Укренерго» це чудово знають і, наскільки мені відомо, вони цим займаються.

Схожі новини