Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Вчимо молодь бути підприємцями»

Переможці бізнес-проєктів отримають 70 тисяч грн та можливість представляти Україну на міжнародному конкурсі у Туреччині

Діти профтехучилищ з викладачами
Діти профтехучилищ з викладачами

Міжнародна громадська організація «Junior Achievement Ukraine», заручившись підтримкою обласного департаменту освіти і науки, вирішила взятися за кардинальні зміни у профтехосвіті. Аби отримати «на виході» кваліфіковані кадри, потрібно змінювати і навчальні програми. Вони мають бути більш сучасними та прогресивними. А учні мають здобути під час навчання не лише теоретичні знання, але й професійні навички.

— Міжнародна громадська організація «Junior Achievement Ukraine» запровадила у Львівській та Чернівецькій областях навчальний курс «Компанія», на якому учні закладів професійної технічної освіти вчаться підприємництву. Участь у програмі зголосилися брати 23 навчальні заклади Львівщини, — розповів журналістці «ВЗ» начальник Львівського обласного відділу професійно-технічної освіти Іван Пикус. — Переможці конкурсу бізнес-проєктів із закладів профтехосвіти отримають 70 тисяч грн від департаменту освіти ЛОВА та можливість представляти Україну на міжнародному конкурсі Gen-E від «Junior Achievement» у Туреччині.

Про навчальні програми за якими викладатимуть у профтехучилищах я розпитала у директора з розвитку ГО «Junior Achievement Ukraine» Андрія Турака. Він за фахом економіст, закінчив Львівський університет Банківської справи.

— Головна проблема, з якою стикаються випускники профтехучилищ, знайти роботу, — каже Андрій Турак. — Без досвіду їх не беруть, а як отримати досвід, якщо людина ніде не працювала? Замкнуте коло… Тому ми допомагаємо учням отримати досвід поки вони ще вчаться. Навчання наразі проводимо у Львівській та Чернівецькій областях. Загалом 37 профтехів впровадили курс з підприємництва «Компанія» у навчальний процес. За результатами навчання було створено 44 учнівські мінікомпанії.

Викладачі навчальних закладів, які беруть участь у проєкті, викладають за нашими програмами, які затверджені Міністерством освіти і науки. Учні протягом навчального року мають придумати бізнес-ідею. Заснувати навчальну компанію, випустити акції, залучити акціонерний капітал… А також створити якийсь продукт або послугу, організувати продажі. Навчитися вести фінансову звітність. А в кінці навчального року — закрити навчальну компанію та оцінити здобуті навички. Тобто ми вчимо молодь бути підприємцями.

Також залучаємо до проєкту досвідчених підприємців, які мають реальний життєвий досвід. Вони допомагають учням реалізувати їхні бізнес-ідеї. У квітні плануємо організувати в одному з торгових центрів Львова ярмарок, на якому учні будуть представляти свої продукти чи послуги. У травні незалежне журі (представники бізнесу, представники департаменту освіти і науки тощо) визначать переможців. Переможці українського конкурсу у липні поїдуть представляти Україну на міжнародному рівні у Туреччині (у Стамбулі).

— Які бізнес-ідеї найбільш популярні серед учнів?

— Діти створюють проєкти з огляду на те, на яких спеціальностях вчаться. Наприклад, якщо учні вчаться на «харчових технологіях» на кухарів та кондитерів, як правило, щось печуть. Одна з таких учнівських мінікомпаній називається «Філіжанка». Учні роблять десерти у паперових склянках. Інші вчаться на кравців. Виготовляють екошопери з перероблених джинсів тощо. Технічна база у профтехучилищах є, а тому це полегшує учням виробничий процес і перші кроки в бізнесі.

Запровадження курсу «Компанія» набуло великого розголосу серед освітян та багато інших закладів освіти захотіли приєднатися до цієї навчальної програми. Але нові охочі зможуть долучитися вже з нового навчального року.

Схожі новини