Передплата 2024 «Добрий господар»

Зеленського намалювали в образі Че

Ідея принта народилася у стінах Львівської ОВА. Реалізувала її «Авіація Галичини»

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, виступаючи 14 квітня з трибуни парламенту, був одягнений у футболку кольору хакі з написом «THE President» і портретом президента Володимира Зеленського в образі латиноамериканського революціонера-комуніста команданте Ернесто Че Гевари. Такі самі футболки одягнули і кілька нардепів, зокрема, Ростислав Тістик, Давид Арахамія. У подарунок футболки отримали закордонні гості українського парламенту - голова сенату Чехії Мілош Вистрчіл та маршалок Сенату Республіки Польща Томаш Гродський, про що свідчать фото в їхніх пабліках.

Фото з соціальних мереж
Фото з соціальних мереж

Однак такий креатив спікера та нардепів викликав неоднозначну реакцію в соцмережах та політикумі.

Зокрема, ось що написав дописувач Микита Купріянов у коментарях до фото Стефанчука у нього на Фейсбуці:

«Пане Руслане, навіщо ви одягли футболку з принтом нашого президента в образі Че Гевари? Адже відомо, що Че Гевара був ліваком, бандитом, вбивцею, катом, ґвалтівником, наркоманом і не дотримувався особистої гігієни? Цей образ підходить до наших ворогів, бо, власне, Че і є породженням їхньої парадигми».

Гостро відреагував народний депутат від «Європейської Солідарності», ексголова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович:

«Завжди захоплювався креативом «Авіації Галичини». Але не цього разу. І справа не в зображенні президента – це нормально для воюючої країни. Зеленського зобразили в образі міжнародного лівого терориста Ернесто Че Гевари. Того самого, який закликав СРСР вдарити ядерними ракетами по США, який захоплювався китайськими хунвейбінами, що винищили місцеву інтелігенцію, того, який намагався розпалювати громадянські війни в Латинській Америці та Африці заради торжества комунізму, того, якого звинувачували в особистому садизмі й тортурах цивільних. Такий «герой» чудово вписується в «іконостас» вбивць Бучі та Маріуполя. А зображати президента держави, яка чинить опір цим злочинцям, в образі Че Гевари – вкрай недоречно. Символи мають значення».

Водночас з’явився пост голови Львівської ОВА Максима Козицького, який багато що пояснює:

«Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук сьогодні у футболці «THE President». Ідея принта народилася у стінах Львівської ОВА. Реалізувала її «Авіація Галичини». Футболки не продаються. Їх створили спеціально для того, щоб подякувати людям, які роблять вклад у перемогу України над орками. Залишилося ще три десятки. Отримати їх зможуть тридцять перших людей, які підтримають ЗСУ своїми благодійними внесками».

Усе б добре, але до чого тут Че?

І кому «у стінах Львівської ОВА» спала на думку ідея ототожнювати образ президента Зеленського з образом «кривавого команданте»?

Оскільки Володимир В’ятрович згадав у своєму дописі «Авіацію Галичини», ми запитали у співвласника бренду Юрія Назарука, як він ставиться до думки В’ятровича щодо зображення на футболці.

«Не переконаний, що саме я чи «Авіація Галичини» повинні коментувати допис В’ятровича, - вважає Юрій Назарук. – Ви бачили цей продукт на нашому сайті чи в нашому промо? Чи мене в цьому одязі ви бачили? Чи то я у Верховній Раді виступав? Це не є продукт із нашого постійного портфоліо. Але так, ми його виготовили, і мені за нього не соромно. Думаю, жодних проблем із якістю та дизайном теж немає. Думаю, перш за все тут йдеться про енергію, вайп і символізм – навіть коли йдеться про доволі спірні попсимволи і зображення. Ви нас не питали про коментар, коли в нашому одязі вся українська переговорна група була вдягнута. Чи наш проєкт з пілотами, коли це вдягали міністри оборони дружніх держав як солідарність до України. Думаю, зараз ця тема не вартує виїденого яйця – особливо в період війни. Поки йде війна, ціль одна – перемога! І не варто шукати жодних інших контекстів, як би кому політично не кортіло!»

«Футболка - це був подарунок від виробника, - розповів «ВЗ» народний депутат Ростислав Тістик. – Я вдячний за подарунок. Такий самий подарунок передали і голові Верховної Ради України Руслану Стефанчуку, голові сенату Чехії Мілошу Вистрчілу та маршалку Сенату Республіки Польща Томашу Гродському. На футболці бачимо обличчя українського президента Володимира Зеленського, таким як його побачив дизайнер.

Для мене особисто це обличчя героя, який знаходиться в Україні, п’ятдесят днів війни, не покидаючи свого місця, і продовжує боротися за нашу незалежність, суверенітет у війні з росією, боротися за кожного нашого захисника. Президент Зеленський привертає увагу цілого цивілізованого світу. Попри те, що багато хто намагався неодноразово його евакуювати з Києва, він все одно там перебуває, разом із нашими воїнами захищає Україну. На футболці – портрет президента України Володимира Зеленського, а не Че Гевари. У нього на головному уборі – тризуб, і це символізує, що це український президент, а не персонаж з іншої країни. Не знаю, хто що в цьому зображенні намагався побачити, але, напевно, автор цього зображення побачив президента Зеленського саме в такому образі».

Читайте також: «Багато українських слів росіяни „віджали“. І зараз намагаються ігнорувати існування української мови…»

Схожі новини