Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Поліцейські наступали викрадачу на п’яти. Знайшли його з дитиною на Хмельниччині, біля закинутої будівлі...

9-місячну Вікторію зловмисник викрав у колишньої співмешканки з львівської квартири

Львівські поліцейські оголосили в розшук 31-річного чоловіка, якого запідозрили у викраденні 9-місячної Вікторії. Правоохоронці встановили, що причетний до злочину — колишній співмешканець 34-річної матері дитини з Підволочиська Тернопільської області. Знайшли дитину через півтори доби! Зловмисник подолав понад 350 кілометрів та опинився на Хмельниччині, у селі Смотричі.

Уперше поліцейські задіяли новіт­ню систему із розшуку дітей «Амбер Алерт» (сповіщення про пошук дити­ни надходить усім користувачам Фейсбу­ку у певному радіусі). Як так сталося, що малолітня дитина зникла? Журналіст «ВЗ» розпитувала про деталі рятувальної опе­рації начальницю відділу ювенальної превенції поліції Львівщини Ольгу Ко­вальчук.

Викрадач не є ані біологічним батьком дитини, ані за документами, — каже Оль­га Ковальчук. — Однак чомусь вважає, що ця дівчинка — його дитина. Ми встанови­ли, що він неодноразово забирав дитину, було кілька викликів на 102, але щоб так надовго — такого не було.

За день до викрадення колишній спів­мешканець матері приходив до неї, з’ясовував стосунки. Але нинішній спів­мешканець попросив його покинути по­мешкання. Зранку її теперішній ци­вільний чоловік поїхав на роботу, мати залишилась вдома з дитиною. Він знову прийшов, погрожував через двері. Жінка подзвонила до поліції. Та коли патрульні поліцейські приїхали, він утік. Мати пого­дувала дитину і лягла спати. Згодом жін­ка розповідала, що не почула, як її ко­лишній відчинив двері і забрав дитину (двері вибиті не були. — Авт.). Коли при­їхала слідчо-оперативна група, жінка ні­бито мала ознаки сп’яніння… Сказала, що у неї зникла сумка, в якій був теле­фон.

— Як з’ясували поліцейські, він забрав дитину між 12-ю та 14-ю годинами, — веде далі начальниця відділу ювенальної пре­венції. — А мати подзвонила на 102 лише близько 19.00! Імовірно, спала. У першу чергу поліцейські поїхали на Тернопіль­щину, де жив викрадач. Але двері в бу­динку були зачинені. Потім з’ясували, де мешкає його мати. Він і у неї був того дня. Матері викрадач сказав, що їде з дитиною до Кам’янця-Подільського, нібито у нього там є знайома, яка йому допоможе з ди­тиною. Поліція наступала йому на п’яти…

Поліцейським вдалося знайти во­дія маршрутки, який підтвердив, що до­віз чоловіка з дитиною до Кам’янця-Подільського. Тоді ми застосували пошукову систему у Фейсбуку — «Амбер Алерт». Повідомлення про пошук дитини запустили у радіусі 160 кілометрів. І усі ко­ристувачі соцмережі отримали сповіщен­ня про те, що поліція розшукує 9-місяч­ну дівчинку. Поліцейські також розшукали у Кам’янці-Подільському знайому викра­дача. Її вдома не було. Але її мати сказа­ла, що той чоловік у неї був з дитиною та просився переночувати. Вона йому від­мовила. Тоді він їй сказав: «У мене немає грошей. Напевно, поїду в Чернівці. У мене там є до кого поїхати».

За допомогою поліцейського офіце­ра громади було виявлено зловмисни­ка у населеному пункті Смотричі, що на Хмельниччині, недалеко від закинутої будівлі. Імовірно, він там ночував з тією дитиною.

Поліцейські знайшли 9-місячну Віку через півтори доби! Фото поліції у Хмельницькій області
Поліцейські знайшли 9-місячну Віку через півтори доби! Фото поліції у Хмельницькій області

— Викрадач — неодноразово судимий, — веде далі поліцейська. — Перебуває на обліку у поліції Тернопільщини. Зла дити­ні не зробив. Але ніхто не знав, чи він ди­тину годує?

Водій маршрутки нам розповів, що ди­тина була одягнута не за погодою. Коли ми їх знайшли, дівчинка, до речі, була спокійна. Одразу пішла на руки до праців­ниці поліції. Тулилася до неї… Поліцейські купили їй соску, погодували, купили пам­перси.

— Ви повернули дитину матері?

— Ми помістили Віку у відповідний дитячий заклад. Оскільки повертати її матері небезпечно. Будемо вирішува­ти у суді питання щодо притягнення її до адміністративної відповідальнос­ті за неналежне виконання батьків­ських обов’язків. Також будемо звер­татися із заявою до служби у справах дітей, чи доцільно її взагалі поверта­ти матері?

Читайте також: «Якщо твій батько не заплатить два мільйони євро, тебе не побачить…»

Схожі новини