Передплата 2024 «Добра кухня»

«Два кляті мільйони гривень! Може, той намет інкрустований діамантами?»

До святкування 30-річчя Незалежності України влада облаштувала на Хрещатику шалено дорогий намет. І провела «благодійний концерт» з кошторисом понад 3,5 мільйона гривень

Про те, що великі святкування — великий привід для великого розкрадання, знають усі. Не стали винятком і столичні святкові акції до 30-річчя Незалежності України. Те, що «зелена влада» розкрадає і відмиває кошти на таких от акціях, загалом уже нікого не дивує (а шкода!). Але повз одного такого кричущого факту явного відмивання коштів не зміг пройти редактор сайту «Наші гроші» Юрій Ніколов. Чинна влада не соромиться викладати фактично компромат на себе на сайті платформи електронних публічних і державних тендерних закупівель Prozorrо…

«Люблю Prozorro з тієї при­чини, що там є набагато більше визначних фактів про реальну корупцію, — написав 22 серпня Юрій Ніколов на своїй сторін­ці у ФБ. — 23 серпня в Оперно­му театрі відбудеться святко­вий благодійний концерт. Так от — для нього вирішили зробити вуличне розташування, а саме „намет“ вартістю 77 тисяч гри­вень… А от оздоблення цієї палатки коштуватиме 2 мільйони 033 тисячі 493 гривні! Два кля­ті мільйони гривень! Може, той намет буде інкрустований діа­мантами? Поняття „декор“ не включає „музичний супровід“ (291 тис. грн буде оплачуватися окремо) та надання учасникам реквізитів (350 тис.)…»

Юрій Ніколов наводить по­вний кошторис витрат на орга­нізацію та проведення благодій­ного концерту в Національному академічному театрі опери та ба­лету України імені Т. Г. Шевченка. Весь кошторис «тягне» аж на 3 млн 496 тис. 493 грн (з них, ак­центуємо, більше 2 мільйонів — тільки на декорування намету!). У кошторисі є ще такі стрічки, як «Розробка детального сценарію заходу» (87 тис. грн), «Послуги режисера» (58 тис.), «Створення концепції декорування» (76 тис.) і ще багато всякого-різного. За­мовник послуги — ДП «Держав­на театрально-видовищна аген­ція» в особі гендиректора Сергія Дзюбенка.

Цікаво, що виконавцем послу­ги є фізична особа-підприємець Тріль Богдан Іванович, юридич­на адреса якого зареєстрована у місті Винники (біля Львова), на вул. Шептицького, 17. Він плат­ник єдиного податку (3-тя гру­па) — 5%, не платник ПДВ, тобто дрібний підприємець.

Журналіст також публікує фото того грандіозного наме­ту, декорування якого коштує аж 2 млн грн. Нічого особливо­го, того «декору» навіть і не по­мітно! «Сам намет коштує 77 тисяч, а його декор — два міль­йони гривень, — пише Ніколов. — От візьміть і шукайте ці 2 міль­йони гривень. Як на мене, це виглядає як тупий клятий дер­жавний бюджет за програмою #Великі _ святкування».

Публікація викликала шквал обговорень у соцмере­жах. Особливо багато комен­тарів під публікацією Центру протидії корупції, який пе­репостив цей пост Юрія Ні­колова. Коментатори шо­ковані таким викиданням державних грошей на ві­тер. Переймаються риторич­ним запитанням: «Хто буде за це покараний?». Ті, хто «в темі», пишуть, що дрібних ФОПів, подібних до нашого Богдана Тріля, часто викорис­товують державні структури саме для відмивання гру­бих коштів на тендерних за­купівлях. «Стандартна схема. Мені, як ФОПу дуже дрібно­му, уже декілька разів пропо­нували подібні схеми», — пише Антон Бойко. «ФОП 3-тя гру­па, тільки вони настільки тупі, що взяли ФОПа, у якого при­пинена діяльність», — комен­тує Микола Миколайович.

Юрій Шипелик: «За ці кошти можна було б придбати три квар­тири і роздати дітям з притул­ків». Олексій Рибак: «Це ціна дуже гарної однокімнатної квартири в Одесі, квадратів десь на 50».

Таня Буханцова: «А в цей час згорьовані мами, плачучи, про­сять допомоги для лікуван­ня хворих діточок. Гучне свят­кування під час війни зовсім не доречне». «Вони вже крадуть внаглу, навіть не дуже намагаю­чись прикрити це!!! — обурюєть­ся Ольга Дудка. - Бо розуміють, що в них часу обмаль, треба встигнути урвати побільше, щоб вистачило дітям і онукам… Це ж ще треба вивести в офшор, ніх­то ж з цих наволочей не збира­ється тут залишатись!!! Вони ж, ці „младиє ліца“, прийшли май­же голі, голодні… І дуже охочі швидше змінити стан своїх ки­шень! Тому і рвуть гроші, не со­ромлячись!!!»

Коментар для «ВЗ»

Богдан Тріль, фізична особа-підприємець

Оприлюднений кошторис — орієнтов­ний, і там про це зазначено. Оскільки все готувалося у дуже стислі терміни. У реалі суми були набагато менші. Зараз не можу сказати точні цифри, оскільки ми брали участь у кількох заходах і ще не звели всі цифри. Щодо конкретно того намету, то там деякий декор про­сто відмінили, і суми були значно зменшені. Спочатку там плану­валося декорувати його гарними великими композиціями з кві­тів. Але держпідприємство, з яким ми укладали угоду щодо цих квітів, сказало, що люди цього не сприймуть. Тому їх відмінили.

Ми брали участь в офіційному мистецькому конкурсі, який оголосило Міністерство культури. Туди міг подаватися кожен охочий. Ми подавали свої ідеї і орієнтовні розрахунки і кошториси. Ми працюємо з державою по різних конкурсах. Це все від­криті джерела, я відкрита людина, можу все прокоментувати. Але ви перша журналістка, яка мені зателефонувала.

Читайте також: «Боротьба за Незалежність в об’єктиві»

Схожі новини