Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

ТОП-корупціонери “сушать сухарі”

Національне антикорупційне бюро України прозвітувало за перше півріччя роботи

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) підходить до підсумків першого півріччя цього року з рекордним економічним ефектом від своєї діяльності — понад 1,8 млрд грн. Про це повідомив під час спілкування з журналістами директор Львівського територіального управління Національного антикорупційного бюро України Тарас Лопушанський. За його словами, з цієї суми 1,108 млрд грн — відшкодовано державним підприємствам, 730,9 млн грн — запобігли розкраданню, 9,57 млн грн — майно та гроші, конфісковані за рішенням суду.

Також, за інформацією відомства, станом на 30 червня у роботі детективів НАБУ перебуває 879 кримінальних проваджень, оголошено 397 повідомлень про підозру, складено 325 обвинувальних актів, якими висунуто обвинувачення 584 особам. Тарас Лопушанський розповів «ВЗ» про перебіг окремих резонансних справ НАБУ, що стосуються Західного регіону України.

Львівський бронетанковий завод

Так, широко відомою є справа щодо зловживань на Львівському бронетанковому заводі. Вона тягнеться ще з квітня 2016 року, коли НАБУ отримало анонімну заяву про ймовірне вчинення корупційного злочину при закупівлі двигунів для потреб ЗСУ. Відтоді було проведено численні експертизи та інші заходи в рамках досудового розслідування.

Нагадаємо, у грудні 2015 року Центральне бронетанкове управління ЗСУ закупило запчастини до танків типу Т-72. Переможець закупівлі — ДП «Львівський бронетанковий завод» — мало поставити ЦБТУ ЗСУ 40 нових двигунів В-46−6 та ще чотири бортові коробки передач на загальну суму 28,56 млн грн. Насправді ж, як з"ясувало слідство, завод закупив у одного ТОВ і поставив двигуни не нові, а «беушні», договір на закупівлю двигунів між двома ТОВ був фіктивним. Отже, ЦБТЗ ЗСУ фактично придбало старі двигуни за ціною нових, через що, як вважає слідство, з держбюджету незаконно витрачено 14,15 млн грн.

У липні 2017 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП затримали посадових осіб ЗСУ та ДП «Львівський бронетанковий завод» за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст. 191 ККУ («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»). Також затримано посередника — засновника комерційної структури. Детективи НАБУ завершили розслідування стосовно п’ятьох посадовців ЗСУ та ДП «ЛБТЗ». Обвинувальний акт щодо них скеровано до Солом"янського райсуду Києва. Після створення Вищого антикорупційного суду справа передана до нього. Судове засідання призначено на 18 серпня. Верхня межа санкції найтяжчої статті, що інкримінується обвинуваченим (ч. 5 ст. 191 КК), передбачає позбавлення волі до 12 років з конфіскацією майна.

Справа налічує 66 томів (14 тис. сторінок), загальна вага речових доказів — близько 40 тонн (з урахуванням 39 двигунів, вага кожного з яких — 980 кг).

ТЕЦ Новояворівська та Нового Роздолу

Щодо порушень на двох ТЕЦ — міст Новояворівська і Нового Роздолу — було дві справи. Одна — підприємства-власники Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ впродовж 2013−2015 років уклали низку угод про закупівлю в НАК «Нафтогаз України» понад 300 млн кубометрів природного газу нібито для обігріву цих містечок — за пільговим тарифом. А насправді використовували цей газ у власній господарській діяльності для виробництва електрики, яку потім реалізували за ринковими цінами. Шкода державі — понад 1,4 млрд грн.

Другий епізод — аналогічний злочин у період 2016−2017 років. Шкода державі — понад 729,8 млн грн. Загальна сума шкоди за двома епізодами — понад 2,1 млрд грн.

У січні 2018 року детективи НАБУ затримали та повідомили про підозру п"ятьом особам: чотирьом посадовцям компаній-власниці ТЕЦ — ТзОВ «Енергія-Новий Розділ» та ТзОВ «Енергія — Новояворівськ», та одній фізичній особі, яка була їхнім «куратором» та наближеною особою до народних депутатів (Новояворівську і Новороздільську ТЕЦ пов’язують із нардепом VIII скликання Богданом Дубневичем і його рідним братом, нардепом IX скликання Ярославом Дубневичем. — Авт.). Нині ухвалою Вищого антикорупційного суду кримінальні провадження було об’єднано. Розгляд справи призначено на 9 серпня.

Справа Славоміра Новака

Унікальною є спільна операція НАБУ і ЦБА (Польського антикорупційного бюро). Вона опосередковано стосується Львова. Викрито злочинну групу на чолі з колишнім в.о. голови Державного агентства автомобільних доріг України (громадянин Польщі Славомір Новак. — Авт.). Учасники злочинної схеми використовували кошти, надані міжнародними фінансовими організаціями у вигляді кредитів на ремонт українських доріг. Загальна сума кредитних коштів, які підозрювані могли використати як привід для отримання неправомірної вигоди від дорожніх компаній, перевищує 270 млн євро. Особливістю наведених злочинів було те, що вони починались в Україні, а завершувались у Польщі.

Нині долю Славоміра Новака та ще двох членів злочинної групи вирішує польська Феміда. Як повідомляє «Радіо Свобода», 21 липня Славоміру Новаку у регіональній прокуратурі Варшави було висунуто обвинувачення «керування організованою злочинною групою, яка живилася корупцією». Такі ж обвинувачення висунуто і двом підприємцям, які з ним співпрацювали.

Схожі новини