Передплата 2024 ВЗ

Україна – фокус-тема міжнародної виставки NordArt-2021

Цього року 22 українських митця, незважаючи на зсунення дат виставки рівно на рік , - представили свої роботи на одній з найбільших виставок сучасного мистецтва у Європі - Nord Art. 

12 серпня 2021 року, о 17:00, куратори виставки — Євген Карась та Дарина Момот, проведуть повномасштабну фото- і відеофіксацію виставки на 2000 кв. м та кураторську екскурсію для бажаючих за попередньою реєстрацією на сайті http://www.nordart.de

Запрошуємо приєднатися до екскурсії!

Більше інформації — як зареєструватися для участі в екскурсії — на офіційній Facebook-сторінці проєкту (https://www.facebook.com/nordartua). Тут же з’являтимуться найсвіжіші фото і відео огляди з «перших рук».

Передісторія

Щороку у місті Бюдельсдорф на півночі Німеччини відбувається визначна виставкова подія, у якій беруть участь художники з усього світу.

Наприкінці 2019 року Україна була оголошена центральною країною Nord Art-2020. Проте у 2020 році запланований захід був вимушено скасований через ризики, пов’язані з Covid-19, — вперше за всю історію міжнародного проєкту, започаткованого у 1999 році.

Україна залишилася темою 2021 року

Незважаючи на складнощі з прогнозуванням майбутнього та збором коштів на перевезення робіт українських митців, організатори NordArt оголосили про підготовку до експозиції 2021 року, головною темою якої лишалася Україна, та змонтували першу український павільйон на NordArt!

Нашу країну представили більше 20 незалежних митців, враховуючи мистецькі колаборації. Їхні роботи було попередньо відібрано компетентним журі. Імена учасників опубліковано на офіційному сайті виставки.

Попри кордони

Назва української експозиції: «Кордони реальності» відбиває сутність представленої експозиції та зусилля, докладені організаційною групою для того, аби виставка відбулася.

Кілька днів тому, дорогою до Бюдельсдорфу, команда NordArt протягом двох діб тричі не змогла перетнути кордони з Польщею та Словаччиною, незважаючи на підготовлений пакет документів, запрошення і паспорти вакцинації.

Та все ж дісталася мети і розпочала свою роботу у павільйоні.

2000 квадратів у колишньому ливарному заводі

Українці, серед яких і всесвітньо відомі майстри, і молоді талановиті автори, представляють власні витвори у центральному, найбільшому павільйоні, що займає 2000 м².

Під виставкові площі відведено індустріальну пам’ятку — будівлю колишнього ливарного заводу Carlshütte та частину території старовинного скульптурного парку.

Українська експозиція проходить під патронатом Посла України в Німеччині Андрія Мельника.

Зміст і сенси Українського павільйону NordArt 2021

Кожен арт-об'єкт є втіленням особистого сприйняття художника та несе окремий емоційний контекст. Та у спільному просторі принципово різні за формами, напрямками та техніками виконання роботи складають органічну структуру, що дає можливість зрозуміти і відчути підґрунтя сучасного мистецтва України. Фотографія, скульптура, живопис, графіка, об'ємні композиції, текстильні колажі, інсталяції створені людьми, які перебувають всередині суспільних процесів держави, яка історично і територіально є місцем конфлікту європейських свобод та авторитарної системи.

Варто зазначити, що назва української експозиції «Кордони реальності» початково мала на меті окреслити сьогодення найбільшої країни Європи, висловлене мовою мистецтва. Проте зараз, коли через пандемію людство опинилося у стані цілковитої невизначеності і реальність виявилася вкрай хиткою, ця назва набула глобального сенсу.

«Мистецтво ставить питання і шукає відповіді, що означає бути людиною в умовах відсутності кордонів реальності. Ми можемо стати свідками, як мистецтво досліджує і зіставляє новий набутий досвід із попереднім цивілізаційним спадком, щоб виробити новий поняттєвий апарат для навігації у світі, де реальності, втративши кордони, стикаються, накладаються, перетинаються, конфліктують та шукають порозуміння».

Куратори Nord Art Ukraine

Куратори українського проєкту — Дарина Момот та Євген Карась.

Дати NordArt-2021: 5 червня — 11 жовтня 2021 року. У цій масштабній культурній події беруть участь понад 200 художників з 40 країн світу, роботи яких отримали схвальні відгуки авторитетних експертів.

Щороку виставку у Бюдельсдорфі оглядають близько 100 000 відвідувачів, які обирають найкращого автора та віддають йому спеціальну винагороду NordArt Public Choice Award. Головну премію NordArt Prize отримує учасник, обраний журі.

Впевнені, що українці вкотре продемонструють гідний мистецький потенціал нашої країни та бажаємо перемоги.

Фото- і відеоматеріали, зібрані української командою у Німеччині, мають намір відтворити ефект повного заглиблення у атмосферу виставки для кожного, хто хотів, але не потрапив до українського павільйону, та для всіх українців, які слідкують за іміджем Україні в світі, розвитком її культури та амбітними проєктами.

Повномасштабна документалізація проєкту «Український павільйон на nord Art 21 201» стала можливою завдяки підтримці Українського культурного фонду.

Докладаємо перші фото і відео з українського павільйону NordArt у Бюдельсдорфі!

Посилання на гугл диск з фото

https://drive.google.com/drive/folders/1Agt0UYwPraPPUvPbkY_m5fhIbZ6Hr8YX?usp=sharing

Матеріал підготовлений прес-службою NordArt Ukraine