Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Збоку це виглядало дико»

УГКЦ заявила про спробу рейдерського захоплення Митрополичих садів з боку Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення

У Львові — рейдерське захоплення Митрополичих садів, що біля собору Святого Юра! Ця тривожна новина блискавично поширилася містом у вівторок, 22 червня. Цього дня біля брами Святоюрського комплексу, що веде до Митрополичих садів Андрея Шептицького, з'явилася важка спецтехніка — з наміром проїхати в середину садів. Представники церкви забили на сполох. З'ясувалося, що це приїхали представники Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення, які нібито хочуть там проводити якісь навчання… У соцмережах припускають, що хтось поклав око на ласу територію у самому центрі міста, і незабаром там може з'явитися чергова висотка…

Першим про скандальну ситуацію повідомив прессекретар Львівської архієпархії УГКЦ отець Павло Дроздяк. «Була спроба рейдерського захоплення Митрополичих садів з боку Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення, — написав о. Павло Дроздяк у ФБ. — Прикро, що до реалізації цих планів використовують військовослужбовців і машини військової спецтехніки в час, коли країна перебуває в стані війни. Можливо, комусь не до вподоби, що це місце стало відкритим для гостей і громади міста, адже ділянка в центральній частині. Земельна ділянка є під охороною ЮНЕСКО, і ухвалою сесії ЛМР від 4 вересня 2020 року була надана в постійне користування Церкви. Курія отримала земділянку для обслуговування нижніх Митрополичих садів та прилеглої території комплексу собору Св. Юра і влаштування там парково-рекреаційної зони загального користування. Прикро, що це відбувається на тлі святкувань 29-ї річниці візиту Святого Івана Павла І І, який мешкав у Митрополичих палатах Святоюрського комплексу».

Фото з ФБ о. Павла Дроздяка
Фото з ФБ о. Павла Дроздяка

Про перебіг ситуації «ВЗ» розповів директор департаменту «Адміністрація міського голови» Євген Бойко, який активно працював у епіцентрі подій, проводячи переговори із «загарбниками». Урешті-решт техніка так і не заїхала на територію Святоюрського комплексу.

«Я протягом усього дня був на оперативному контакті з економом Львівської архієпархії отцем Володимиром Ольшанецьким. Отець Володимир одразу поінформував, коли приїхали представники Концерну, що є такі наміри — проникнути на територію садів, — сказав Євген Бойко. — Увечері відбулося загострення ситуації: велика техніка, яку залишили ці служби, заїхала на площу, рухаючись в напрямку брами Святоюрського комплексу. Ми одразу були там на місці, мали спілкування з керівником Львівського управління Держспецзв'язку. Вони переконували, що повинні туди заїхати, пояснювали, що це якісь навчання, що це виконання їхніх службових завдань. Цей клаптик території, на якому колись було їхнє майно, навіть не помістив би усієї цієї техніки, яка стояла під брамою. З боку це все виглядало дико — в такий спосіб у ХХІ столітті вирішувати свої якісь інтереси. Це некоректно, тому воно викликало таку шокову реакцію. Була відповідна заява церкви. Сподіваємося, до цих людей прийде розуміння, що так робити у Львові не можна. Треба вести діалог у правовому полі.

Земельна ділянка у фактичному користуванні Курії Львівської архієпархії УГКЦ, оформлена за ними відповідним рішенням сесії Львівської міськради. Спільно із церквою мерія зараз наплановує концепцію, що там буде, щоб повернути історичну справедливість, відродити сади, які колись облаштував Митрополит Андрей Шептицький. Напевно, Концерн РРТ має якісь інші плани на цю ділянку. Наразі ми не знаємо їх… Щодо юридичного боку питання, є один нюанс. Коли ми святкували 150-ліття Митрополита Андрея Шептицького (29 липня 2015 р. — Авт.), з боку Концерну РРТ був такий жест, що вони покидають цю територію, тим самим відновлюючи історичну справедливість. Місто виділило свого часу велику суму коштів, щоб демонтувати радянську передавальну вишку, яка була на тій території. П'ять років тому ця вишка була демонтована. Сама ділянка поділена на дві частини. Нижня частина садів зараз закріплена за церквою, і є маленька частинка ділянки, три сотки, на якій стояла та вишка. Вишку забрали, а та маленька ділянка так і залишилася як обслуговуюча територія Концерну. Тому коли місто готувало відповідну ухвалу сесії, ми ту ділянку не рухали, бо розуміли, що вони там ще повинні завершити роботи з демонтажу. Там досі стоять два вагончики і кріплення від колишньої вишки. Це заросла травою територія. Які там мали проводитися навчання? Цікаве питання… Причому, коли ми цікавилися як місто, що представляє громаду (а громада є власником цієї земельної ділянки), які наміри, плани щодо цієї території, з якою метою туди хочуть заїхати, відповіді на ці питання не було".

Натомість у Концерні вважають, що ця ділянка — державна, а на ній розташоване державне майно. З цього приводу Концерн судиться з мерією та УГКЦ. У Львівській ОДА відбувся брифінг за участі начальника управління Держспецзв'язку та захисту інформації України у Львівській області Сергія Жука та першого заступника голови ЛОДА Андрія Годика. Представник Держспецзв'язку демонстрував карту, пояснював, що з їхнього боку було звернення ще 18 червня до Львівської архієпархії УГКЦ, але відповіді вони не отримали. Тож можна припустити, що тяганина щодо цікавої земельної ділянки триватиме ще довго, і такі інциденти, можливо, ще повторяться.

Схожі новини