Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Е-лікарняний – без діагнозу й без черги

Із 1 вересня усі медзаклади мають перейти на електронні медичні висновки про тимчасову непрацездатність

Від 10 червня в Україні запустили сервіс електронних лікарняних листків непрацездатності. Як повідомив «Урядовий портал», протягом літа діятиме перехідна модель дії лікарняних, а з 1 вересня усі медичні заклади мають перейти на електронні лікарняні.

Про те, як впроваджувати­муть е-лікарняні у Львові, журналістці «ВЗ» розпо­віла заступниця начальника відділу координації роботи закладів охорони здоров’я ЛМР Інна Щербина.

«Зміни порядку видачі до­кументів про тимчасову не­працездатність регламентова­ні наказом МОЗ від 1 червня 2021 року № 1066 «Деякі пи­тання формування медичних висновків про тимчасову не­працездатність та проведення їх перевірки», — розповіла Інна Щербина. — Цей наказ перед­бачає запровадження медич­ного висновку про тимчасову непрацездатність, який буде впроваджений в Електронній системі охорони здоров’я (E-health). У цій системі у нас зараз працює вся медицина. Це заповнення (оформлення) і медичних карт, і електронних скерувань, і електронних ре­цептів.

Щойно E-health буде гото­ва, нас про це повідомлять, і почнемо працювати з елек­тронним медичним висновком про тимчасову непрацездат­ність. Під час zoom-наради з Міністерством охорони здоров’я нам пояснили, як це виглядатиме. Пацієнт при­ходить до сімейного лікаря. Якщо той встановлює тимча­сову непрацездатність паці­єнта, то заповнює у системі E-health медичний висновок про тимчасову непрацездат­ність. Цей медвисновок має відповідати записам у медич­ній карті, тільки не ставиться діагноз. Але одразу визнача­ється термін тимчасової не­працездатності. Лікар може встановлювати його залежно від того, коли пацієнту треба прийти на черговий медогляд. Тоді на черговому огляді цей медвисновок або повністю формується і закривається, або продовжується, на скіль­ки потрібно. Лікар його може продовжувати до 30 днів.

Важливо зазначити: коли людині необхідно закрити лі­карняний, їй уже не треба буде їхати за підписом лікаря до медзакладу, стояти там у чер­зі. Е-лікарняний закривається автоматично останнього дня захворювання, якщо немає по­треби його продовжувати.

Закритий автоматично ме­дичний висновок відправля­ється для формування листка непрацездатності в Пенсійний фонд. Тобто весь цей зв’язок — закладу охорони здоров’я, Пенсійного фонду, Фонду со­ціального страхування, який потім зробить виплати, — усе повністю здійснюється в елек­тронному форматі, без папе­рових носіїв. За призначеним кодом і пацієнт зможе зайти в електронну систему та поди­витися на інформацію про свій випадок тимчасової непрацез­датності. У цю систему можна буде заходити й через додаток «Дія».

У перехідний період — до 1 вересня — будемо тестува­ти систему, вчитися заповню­вати медичні висновки про тимчасову непрацездатність, повністю перейдемо на елек­тронний документообіг. У цей період тим, хто вже почав хво­ріти і має паперові листки не­працездатності, їх буде про­довжено на папері. А коли запровадять цей електронний висновок, то той, хто звер­неться до лікаря, вже буде включений у електронний до­кументообіг. Паперові листки непрацездатності до 1 верес­ня мають бути закриті".