Передплата 2024 «Добрий господар»

День вишиванки: історія свята та цікаві факти

День вишиванки в Україні у 2021 році припадає на 20 травня. Всесвітній День вишиванки відзначається щороку у третій четвер травня.

Головний атрибут цього свята — вишивана сорочка вважається унікальним витвором українського народу, символом ідентифікації українців.

Що відомо про це свято та які традиції пов'язані з цим днем, розповідає 24 канал.

День вишиванки — свято, сповнене українським духом і колоритом. Воно не має жодного політичного підґрунтя і покликане популяризувати українську культуру і традиції. Відомо, що ця подія досі не є офіційною, але свято так припало до душі українцям, що вони радісно його зустрічатимуть вже у п'ятнадцятий раз.

День вишиванки: історія свята

Вперше День вишиванки запропонувала відзначати одна зі студенток факультету історії Чернівецького національного університету у 2006 році. За її словами, її надихнув знайомий, який постійно носив вишиту сорочку. Того року вишиванки одягнула така велика кількість студентів, що згодом свято набуло міжнародних масштабів.

Тепер кожен свідомий українець одягає сорочку не лише на День Незалежності, але й у кожен третій четвер травня. Раніше в цей день організовували різні конкурси, до прикладу, «Найкраща вишиванка» чи «Найкраще фото у вишиванці». У зв'язку з карантином та обмеженням масових заходів, таких масштабних подій очікувати не варто.

Що цікаво, у 2015 році була започаткована акція «Подаруй вишиванку захиснику». У ній взяло участь близько 50 країн світу. Вишиті сорочки передали бійцям АТО, які брали участь в бойових діях на Донбасі.

Історія вишивки та традиції

Історія вишивки на теренах України має не одну тисячу років. Особливого значення вона набула в останні кілька століть. Переважно вишивали дівчата. До весілля готували спеціальну скриню, у якій роками збирали посаг. Найбідніша дівчина мала 30−40 сорочок, середнього достатку — 50−70 сорочок, а багата — 100 і більше.

За народним повір'ям, сорочку для немовляти мала вишити мати або бабуся. Під час тонкої роботи майстрині співали пісень і молилися. Вірили, що так сорочка стає сильним оберегом. Сорочки для жінок пряли тільки з конопель або льону. Вважалося, що ці рослини захищають майбутню матір і її ще не народжене дитя.

У вишивці сакральне значення має все — від ниток, походження тканини до орнаменту, кількості стібків і кольору. Найдавнішою є вишивка білим по білому. Але рукоділлю передувала довга процедура. Нитки вибілювали три роки.

У вишивальниць є своє свято — День Варвари, яке святкують 17 грудня. У цей день не можна було ні прибирати, ні прати, ні глину місити, а тільки вишивати.

Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров'я, а також щасливої долі. В Україні ця річ символізує родинну пам'ять, вірність та любов у сім'ї. Експерти вважають, що український народ намагається закодувати щастя, долю, життя та волю в орнаменті вишиванок.

Кожен регіон в Україні має свої візерунки. Борщівську вишиванку з Тернопільської області дуже легко впізнати, адже на ній переважає чорний колір. За легендою, під час татарського набігу загинули всі місцеві чоловіки, тож жінки з навколишніх сіл заприсяглися впродовж семи поколінь вишивати тільки чорні сорочки.

Буковинська сорочка завжди оздоблена яскравими квітами. У космацькій вишиванці переважають помаранчеві та жовті кольори. Полтавчани люблять вишивати білим по білому.

Як розпочалася мода на вишиванки

У 19-му столітті письменник Іван Франко почав поєднувати вишиванку з європейським костюмом і започаткував своєрідну моду. Сучасники згадували: «Де б він не з'являвся, неодмінно привертав увагу своїм піджаком та вишиваною сорочкою поміж пишних комірців та краваток».

Наприкінці 19 століття про український традиційний одяг заговорила вся Європа, яку важко чимось здивувати. У 1876 році Олена Пчілка видала альбом українських вишивок. Українські орнаменти зачарували тамтешніх модниць, а в самій Україні розпочалися перші наукові дослідження вишивки.

Зараз елементи української вишиванки використовують у своїх колекціях визнані у світі модельєри та модні доми — Жан-Поль Готьє, Джон Ґальяно, Gucci, Valentino, Dolce & Gabbana. А в 2015-му американський Vogue опублікував статтю, в якій назвав українську вишиванку одним із головних трендів сезону.

Зірки шоу-бізнесу теж у захваті від українських вишиванок. У період проведення Чемпіонату Європи з футболу в 2012 році в Україні Мадонна купила собі українську вишиванку. Також полюбляють носити вишиванки Міла Куніс, Діта фон Тіз, Сандра Буллок, Демі Мур.

Сьогодні ж дівчата не повинні вишивати собі вишиванку до весілля — її можна легко придбати. Але традиція вишивати також відроджується. Майстрині комбінують різні орнаменти та візерунки, популярною є квіткова вишивка. Та й сам крій сорочки змінився — йде в ногу з часом. Якщо в давнину переважно вишивали червоними, чорними та білими нитками — сьогодні палітра набагато більша.

Крім Дня вишиванки, українці все частіше вдягають національний одяг і на інші великі свята — День Незалежності, День Конституції чи День прапора, Великдень чи Різдво.

Музеї вишиванки в Україні

Вишивка посідає вагоме місце у матеріальній культурі України. На вишиваних сорочках українців відображено їхню історію й історію їхніх предків, тож аби зберегти таке цінне минуле, в Україні заснували декілька культурних центрів та музеїв, присвячених вишиванці.

У 2010 році у культурному житті Києва сталась велика подія — відкрився Міжнародний музей української вишивки. Засновницею музею стала майстриня Тетяна Протчева.

Цікаво, що експонати музейних виставок створені самою Тетяною. Формат музею — інтерактивний: відвідувачі можуть приміряти унікальні сорочки, вишиті майстринею, а також можуть й самі спробувати вишивати на майстер-класі Тетяни Протчевої.

Міжнародний музей української вишивки / Джерело: 24 канал
Міжнародний музей української вишивки / Джерело: 24 канал

На Верховині також створили музей української вишиванки, де зберігаються неймовірні сорочки з гуцульською вишивкою. У колекції засновниці музею зберігаються родинні вишиванки, оригінальні старовинні речі гуцульського життя.

До слова, величезну колекцію старовинних вишиванок зібрали наші земляки у Канаді. Тамтешній Український національний музей налічує понад 150 експонатів традиційного українського вишитого одягу кінця 19 — початку 20 століття.

Цікаві факти про українську вишиванку

  • Численні дослідження кажуть, що вишиванку почали створювати ще до VI століття, однак зразки вишивки з тих часів не збереглися.
  • За легендою, чумаки довіряли прання вишитої сорочки лише одній дівчині. Таким чином, чумак підтверджував вірність своїй коханій.
  • Першу школу вишивки створили ще в XI столітті. Її заснувала сестра Володимира Мономаха — Анна. У школі опановували мистецтво гаптування золотом і сріблом.
  • Найбільша кількість людей у вишиванках була зареєстрована у 2011 році в місті Рівному та занесена в Книгу рекордів України. На День Незалежності на центральний майдан міста прийшло 6570 людей у вишиванках.
  • Орнаменти вишивки з'являються не лише на сорочках, але й на автомобілях та навіть на людських тілах у вигляді татуювань. У вишиті сорочки одягають навіть домашніх котиків та собачок.

Схожі новини