Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Росія нарощує довкола України своє військо...

Наскільки реальною є загроза нового вторгнення?

В останні тижні-дні все більш тривожно стає на рубежах України з Росією. Агресор не тільки активізував обстріли наших позицій на Донбасі, а й суттєво наростив військову могутність біля українських позицій на всіх кордонах. Москва начебто готується до проведення у вересні спільного з Білоруссю військового навчання «Захід-2021». Потужна ескалація військової присутності горе-сусіда може вказувати на те, що у Кремлі знову задумали проти нас щось лихе. Можливо, ще гірше, ніж у 2014-му…

Про нові, суттєво зрослі збройні за­грози з боку Росії розповідав у парла­менті начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак. Ось лише де­які факти з його виступу: станом на 30 березня 2021 уздовж кордону та тимча­сово окупованих територій утримуєть­ся 28 батальонних тактичних груп РФ. Ворожі війська зосереджено в окупова­ному Криму, у Ростовській, Брянській і Воронезькій областях. За словами ге­нерала Хомчака, очікується додатко­ве зосередження до 25 тактичних груп, а це разом з уже наявними на кордоні створює загрозу воєнній безпеці дер­жави. В ОРДЛО розгорнуто 14 бойових бригад-полків.

Начальник Генштабу повідомив та­кож, що за час окупації Криму Росія на­ростила кількість своїх військових на півострові до 32 тисяч 700 осіб. У бе­резні Росія тренувала свій десант за підтримки артилерії.

А ось інші цифри, які свідчать про на­рощення військової присутності. З по­чатку року в ОРДЛО перемістили 19 тисяч тонн пального, 335 тонн боєпри­пасів, три танки, спеціальну техніку. Во­рог збільшує свою вогневу активність на лінії розмежування, зокрема із застосуванням артилерії 122-го калібру і мінометів 82-го та 120-го калібрів.

А що Росія? Там і не приховують, що демонструють свої м’язи. Прессекре­тар Путіна Пєсков заявив, що РФ «пе­реміщує війська у межах своєї території на власний розсуд — це нікого не пови­нно турбувати, це ні для кого не стано­вить загрози». Ці маневри Пєсков мо­тивував тим, що по периметру рубежів РФ спорстерігається підвищена акти­вінсть збройних сил країн НАТО, інших об’єднань, окремих країн, і все це, мов­ляв, «зобов'язує бути напоготові». А ще Пєсков вкотре божився, що на Донбасі російських військ немає…

Як мала би діяти Україна в умовах зрослих загроз — найперше, на Дон­басі? Очевидно, що дипломатія забук­сувала. Народний депутат від «Євро­пейської Солідарності», легендарний комбриг Михайло Забродський вва­жає, що слід негайно відновити систе­му вогню наших підрозділів по всій лінії зіткнення. Повернути на позиції засоби контрснайперської боротьби. Віднови­ти активне ведення розвідки усіма за­собами. «Відповідь очевидна, — заявив депутат-генерал Забродський. — Для всього переліченого і не переліченого потрібно лише одне: політична воля і її реалізація через відповідні розпоря­дження для ЗСУ».

Чи з’явиться така воля у Верховно­го головнокомандувача Зеленського?..

А тим часом…

«Європейське командуван­ня США підвищило свою бойо­ву готовність до найвищого рів­ня після відновлення бойових дій між підтримуваними Росією сепаратистами і українськими солдатами в Донецькій області на сході України, … а також по­чатку нарощування російськи­ми силами військової техніки уздовж кордону», — повідомляє видання Politico.

Схожі новини