Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У владній фракції є охочі «ревізувати» мовний закон

Пропонують відкласти штрафи за незнання української у сфері послуг

Державна українська мова переживає черговий іспит. Знаходяться політики, чиновники, які хотіли би торпедувати закон, що регламентує функціонування української мови як державної. Або ж воліють відкласти у довгий ящик санкції щодо тих, хто її зневажає. Відповідні законопроєкти зареєстровано у Верховній Раді. «Яструбами» позиціонують себе українофоби на кшталт Бужанського. Є і більш помірковані пропозиції. Серед тих, хто виступає за «лагідну українізацію», радить не квапитися зі штрафами — очільник Міністерства культури Олександр Ткаченко.

Міністр схвалює запропо­новані нардепами від «Слуги народу» Потураєвим, Крав­чук, Корнієнком поправки до мовного закону, які передба­чають відтермінувати на пів­тора року штрафи за відмову надавати послуги держав­ною мовою. Мовляв, спочат­ку людям треба організува­ти вивчення «солов'їної» на безкоштовних курсах, а вже потім за її незнання карати гривнею. На думку міністра культури, до продавців-пен­сіонерів, які у своїх крамнич­ках не вміють спілкуватися державною мовою, не вар­то іти з фінансовими санкція­ми, треба застосувати до них «лагідну українізацію», актив­ніше братися за промоцію української мови.

Категорично проти «від­термінування» окремих поло­жень цього закону виступили міністерства юстиції, фінан­сів, Уповноважений із захис­ту державної мови, автори­тетні громадські діячі. Однак до їхніх думок «слуги» не до­слухаються. Горить бажан­ням внести у порядок денний альтернативні до чинного за­кону законопроєкти спікер В Р Разумков. У разі їх роз­гляду демократична опози­ція обіцяє масові акції про­тесту…

Думка з приводу

Володимир В’ятрович, народний депутат («Європейська Солідарність»)

Усупереч позиції президента, мовного омбудсмена і колег з уряду Ткаченко знову заявив про підтримку законопроєкту По­тураєва. Його Ткаченко, схоже, підтримує більше, ніж сам По­тураєв. При цьому міністр, який так любить розповідати про потребу протидії російським фейкам, укотре як аргумент за ре­візію мовного закону ретранслював московську страшилку про «бабусь із Одеси чи Харкова», яких штрафуватимуть за незна­ння української. Хоча чудово знає, що штрафи накладають не за незнання мови, а за відмову надавати послуги українською. І не на фізичних осіб, а на підприємства. І не за будь-які порушення, а лише за повторні.

Схожі новини