Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Вирок Стерненку – плювок в обличчя борців за Україну...»

Судовий вердикт одеському активісту демократична опозиція розцінює як «російський реванш»

Найближчої суботи, 27 лютого, під стінами Офісу президента розпочнеться безстрокова акція протесту на підтримку громадського активіста з Одеси, 25-річного Сергія Стерненка. Напередодні місцевий суд ув’язнив його на 7 років 3 місяці, конфіскувавши половину його майна. Минулого вівторка багатотисячна акція під канцелярією глави держави з цього приводу вже була. Аналогічні протести з плакатами «Прийшла весна — не тих садять», з вимогами «припинити кривосуддя» відбулися у Харкові, Запоріжжі, Львові, Одесі, Чернівцях, Херсоні, Миколаєві, Ужгороді, Полтаві, Рівному та багатьох інших містах. Львівська обласна рада звернулася до президента, генпрокурора з вимогою забезпечити об’єктивний та неупереджений розгляд апеляції Стерненка та невідкладно реформувати судову систему. На думку депутатів, суди перетворилися на знаряддя тиску та усунення незручних для влади людей.

Сергія Стерненка знають як колишнього очільника «Правого сектору» в Одесі. Соратники кажуть, саме він із то­варишами у ході російсько-укра­їнської війни значною мірою зава­див одеським колабораціоністам захопити владу у місті й не дозво­лив утворити ще одну терорис­тичну організацію, «одеську на­родну республіку».

А заарештували Стерненка у вересні 2015 року — за заявою де­путата Комінтернівської райради, завідувача клубу зі села Фонтанки Сергія Щербича. Цього чоловіка в Одесі знають як колишнього чле­на проросійської партії «Родіна», активного учасника Антимайдану, який привозив з Одещини до Ки­єва «тітушок». Через це прізвище заявника занесено у базу сайту «Миротворець», який досліджує злочини, скоєні проти національ­ної безпеки України.

Щербич стверджував, що Стерненко разом зі спільника­ми викрав його, тримав у підва­лі, бив-катував, стріляв із травма­тичної зброї, чим завдав тілесних ушкоджень, змушував відмовити­ся від мандата і громадської ді­яльності, викрав банківську карт­ку і 300 готівкових гривень. За цією заявою поліція порушила кримінальну справу.

Сам Стерненко і його захисни­ки кажуть про політичну розправу, про сфабриковані звинувачення. У жорсткому вироку засуджений звинувачує президента, генпро­курора, одіозного заступника ке­рівника офісу президента Татаро­ва, який курирує правоохоронні органи. А також міського голову Одеси Труханова. Стерненко вва­жає, мер помстився йому за те, що активіст свого часу не дозво­ляв незаконне будівництво 8-по­верхового торгово-розважаль­ного центру в одному з одеських садів. За словами Стерненка, Труханов тричі підсилав нападни­ків, які намагалися його вбити…

Адвокат Стерненка Масі Наєм (АТОвець, брат колишнього нар­депа Мустафи Наєма) каже, що справу проти його підзахисно­го шито білими нитками. На дум­ку адвоката, її треба було закрити, оскільки не наведено доказів про­типравних дій, а є лише припу­щення прокурорів і сумнівні свід­чення «потерпілого» (той навіть не з’являвся у суд). Більше того, на­віть якби було викрадення люди­ни, то вже сплив 5-річний термін притягнення до відповідальності за таке правопорушення…

Судове рішення виносив ко­лишній житель Донецька Віктор Попревич. На думку захисту, є всі підстави вважати вердикт упе­редженим, замовним. У судді від­чувається ностальгія за радян­ським минулим. Як раніше писав відомий донецький блогер Денис Казанський, цей служитель Фемі­ди прикрасив свій будинок скуль­птурами Леніна і Сталіна. А ще, будучи напідпитку, часто спускав на поштарів своїх собак…

У демократичній опозиції ка­жуть про російський реванш, який було приурочено до «дня защітні­ка отєчєства» (його у РФ відзна­чають 23 лютого). Ось думки з цього приводу двох лідерів Євро­майдану.

Петро Порошенко: «Пред­ставникам «п'ятої колони», щодо яких впроваджено санк­ції за фінансування тероризму, не пред’явлено підозру і не об­рано запобіжних заходів. Нато­мість українського патріота Сер­гія Стерненка засудили до семи років ув’язнення. За що? На­справді за те, що захищав Оде­су від прокремлівської агентури і протидіяв планам зі створення Новоросії.

Це не просто вибіркове пра­восуддя. Ознакою часу стали переслідування патріотів, во­лонтерів, ветеранів. Це — на­слідок впливу команди Янукови­ча-Портнова на правоохоронні органи і суди, які особисто Зе­ленський надав їм в оренду.

Вимагаємо від Зеленсько­го усунути вплив «п'ятої колони» на ДБР, прокуратуру та суди, для чого в першу чергу — очистити Офіс президента від портнов­ських посіпак. А Верховна Рада має негайно ухвалити ініційова­ну нами постанову про припи­нення політичних репресій щодо ветеранів, добровольців, волон­терів і усіх патріотів. Рівно як і ініційований нами законопроєкт про відповідальність за колабо­раціонізм".

Арсеній Яценюк: «Вирок Сергієві Стерненку викликав трі­умфальну реакцію сил проро­сійського реваншу. Радість ан­тидержавних сил сприймається як плювок в обличчя борцям за Україну й нашу українську Оде­су зокрема. Той, хто протисто­яв спробам створити «ОНР» за прикладом так званих ДНР чи ЛНР, — за ґратами. Той, на кого нападали «тітушки» за україн­ську позицію, — отримав сім ро­ків в’язниці.

Показово, вирок винесено у дні, коли ми відзначаємо річницю Ре­волюції Гідності. Замість відчут­тя нашої перемоги сім років тому — ми отримали сім років в’язниці для Сергія Стерненка. Можливо, саме тому такий вирок".

Після вироку Стерненку «по­завчорашні» справді тріумфу­вали. Згадуваний вище «голо­вний юрист Януковича» Портнов назвав рішення суду (цитує­мо мовою оригіналу) «вердик­том не только этому преступни­ку, а всему тунеядствующему по стране бродячему радикально­му рогулью и порядкам, царив­шим в стране в последние семь лет». Портнов закликав «підвес­ти один знаменник» під функціо­нерами партій Майдану.

Ще далі пішов інший україно­фоб — Анатолій Шарій. Натякнув, що у слідчому ізоляторі Стер­ненка можуть зґвалтувати — при цьому розмістив фотографію ка­мери, в якій видно «зеків» у фут­болках на підтримку Шарія.

Через погрози адвокати Стерненка звернулися з вимо­гою перевезти свого підзахис­ного до Києва. І готують апеля­цію на рішення Приморського райсуду Одеси.

А тим часом…

Керівник експертної гру­пи Офісу президента Сергій Кошман написав заяву про відставку. Зроблено це було на фоні протестів проти ви­року Стерненку. Чиновник так обґрунтував своє рішен­ня: «Написав заяву про звіль­нення з Офісу президента. Бо ходити на протести на Банкову, працюючи на Бан­ковій, доволі дивно. На жаль, інших інструментів впли­ву я поки що не бачу. Майже за рік переконався, що екс­пертних порад там особли­во не потребують. Після по­баченого буду трохи частіше молитися за долю України».

Схожі новини