Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Бутіна розповіла, що «Крим став основною причиною її переслідування в США»

Особливо є красномовними слова про те, що ФБР проводить допити шпигунів (з тортурами?) в гаражах по сусідству з одиночними камерами

На днях спікер «держради» Криму Владімір Константінов зустрівся в Сімферополі з російською шпигункою, яку затримали у США, а потім депортували в Росію з довічною забороною на відвідування США, Марією Бутіною. Спікер сказав, що «Марія Бутіна своєю особистою долею підтвердила звання справжнього громадянина, патріота своєї країни і гідна називатися героєм сучасної історії». Її затримання у США під час отримання шпигунської інформації спікер називає «переслідуванням і надуманими політичними звинуваченнями, які довелося пережити».

Представили шпигунку, яка приїхала начебто на навчання, помпезно: «Марія Бутіна — російський політичний активіст, публіцист і громадський діяч. Стала відомою після арешту у Вашингтоні у липні 2018 року за звинуваченням у роботі іноземним агентом в США без реєстрації. Безпідставно перебувала в страшних умовах і піддавалася тортурам. У жовтні 2019 року депортована на батьківщину. З 2020 року — член експертної ради при Уповноваженому з прав людини в Російській Федерації». Звичайний шлях шпигунки після деконспірації.

А далі Константінов розповідав небилиці про Крим і Україну: «У списку санкцій тиск і несправедливість щодо жителів Криму нагадує королівство кривих дзеркал… Кримчани є заручниками дезінформації, а в Україні твориться беззаконня… З проблемою кримінального переслідування з боку сусідньої держави зіткнулися тисячі кримчан. Немає точних даних, скільки наших земляків тримають у катівнях без можливості зв'язатися з рідними. До того ж в такому ж постійному страху живуть і російські люди в Україні. Необхідно робити реальні кроки з залученням федеральних відомств і структур, щоб боротися за своїх…».

Марія Бутіна підхопила цей посил спікера і внесла пропозицію — «необхідно системно, на державному рівні зайнятися питанням звільнення незаконно засуджених за державну зраду жителів Криму з українських тюрем».

А далі Бутіна розповіла, що «Крим став основною причиною її переслідування в США», тобто «всюди і всім говорила, що Крим російський, за що вона і була затримана». А потім вже не дотримувалась ніяких берегів. Сказала, що «співробітники американських спецслужб намагалися схилити її до неправдивої інформації про возз'єднання Криму з Росією». Але навіть під тортурами (!) не сказала агентам ФБР того, що вони від неї добивались. «Це стало дуже цікаво співробітникам Федерального бюро розслідувань на численних допитах у гаражі по сусідству з одиночною камерою, де мене тримали. Проте, як я говорила, коли вчилася в США і коли перебувала в місцях позбавлення волі, Крим російський, і це вибір, який зробили кримчани, так говорю і зараз. Скільки зі мною не намагалися вести бесіди ФБР, намагаючись схилити мене до того, щоб збрехати… Завжди говорила, що люди зробили свій вибір».

Тут особливо є красномовними слова про те, що ФБР проводить допити шпигунів (з тортурами?) в гаражах по сусідству з одиночними камерами. І головним завданням ФБР, за словами Бутіної, було добитися, щоб вона сказала, що Крим не російський, так наче від цього залежала доля всієї Америки, або можна подумати ФБР займається політичними справами…

Крим для Бутіної раптом став сакральним: «Це особливе місце для мене, тому що Крим — це одна з причин, чому до мене так упереджено, негативно ставилося ФБР. Я приїхала до Криму відразу після референдуму і для мене ніколи не стояло питання, що кримчани — це росіяни. Це я і сказала ФБР», — пояснила Бутіна.

«На своєму прикладі я знаю, що таке русофобія на заході, і наскільки упереджене ставлення до Криму виходить від європейських країн і США. Проблема кримінального переслідування кримчан, які перетинають кордон з Україною, щоб потрапити до своїх родичів або відвідати могили предків, вважаю дуже важливою», — наголошувала Марія Бутіна, демонструючи той факт, що вона начебто не знає, що на кордоні з Херсонською областю кримчан в Україну не пропускають не українські прикордонники, а російські.

На завершення спікер і гостя обмінялися своїми брехливими книжками, в яких події описані як у Задзеркаллі. Спікер вручив Бутіній свої книги, названі «Пройти свій шлях», «Пройти свій шлях. Кримська весна: п'ять років по тому» і «На висоті героїв», а також сувенір із зображенням Кримського моста. Марія Бутіна, своєю чергою, презентувала спікеру авторську книгу «Тюремний щоденник», в якій описана історія її тюремного ув'язнення в США. Я думаю, спікеру може знадобитися, адже тюремний досвід, коли українська прокуратура буде допитувати його «у гаражі поряд з одиночною камерою», ще попереду і досвід Бутіної стане йому у нагоді.

Схожі новини