Передплата 2024 «Добрий господар»

Проспект Бандери знову став Московським...

У Київраді вірять, що відповідне рішення суду — тимчасове

Декомунізація тяжко бореться із пережитками минулого в українському сьогоденні. І з тими, хто ці пережитки захищає. Свіжий приклад такого спротиву — рішення Окружного адмінсуду Києва, яким скасовано рішення Київради від 7 липня 2016 року про перейменування Московського проспекту у проспект Бандери.

Позов подала зареєстрована у Черкасах організація «Громадський контроль і порядок». Показово, що до її складу входить такий собі Василь Апасов, який у часи Євромайдану на своїй сторінці у соцмережах принижував учасників Революції Гідності, насміхався над їхніми євроатлантичними прагненнями — натомість возвеличував громадян «великої Росії». До слова, цього пана Апасова обрали до громадської ради Державного бюро розслідувань…

Свій вердикт Окружний адмінсуд мотивував тим, що оскаржуване рішення було ухвалено «з порушенням термінів, встановлених законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки». А також через те, що є сумніви щодо правомірності процедури підрахунку голосів під час проведення голосування (під час нього, як відомо, із 97 присутніх перейменування підтримали 87 депутатів Київради).

У столичній мерії обіцяють оскаржувати повернення проспектові назви «Московський».

Думка з приводу

Андрій Смолій, співробітник Інституту держави і права ім. Корецького НАН України

«Гарні» новини від самого ранку… Спочатку «слуги» Зеленського реєструють скасування норм закону про мову. Тепер улюблений суд олігархів скасовує назву проспекту Бандери і повертає окупантську назву «московський».

Але й це ще не все. Вулицю Омеляновича-Павленка також «перейменували» — тепер їй повертають назву «Суворова». Як у старі часи СРСР і Януковича.

Яких новин ще бракує? Реванш триває. Мову знищують. Декомунізацію знищують. До вечора чекати, мабуть, ще порцію московського непотребу.

Володимир В’ятрович, народний депутат, директор Українського інституту національної пам’яті у 2014−2019 роках

Окружний адміністративний суд Києва продовжує продукувати псевдоюридичний спам. Нагадаю, у 2019 ця «контора» вже ухвалювала аналогічне рішення, яке оскаржили в апеляційному суді — і проспект Бандери залишив свою назву. Тепер його змінити може лише Верховний суд.

Ідеться про виключно політичну провокацію установи, яку треба ліквідувати, поки вона не скасувала Акт проголошення незалежності.

Схожі новини