Передплата 2024 «Добрий господар»

Суд відмінив... новий правопис

Вважає, що уряд перевищив свої повноваження

Вкотре за кілька останніх днів «прославився» своїм скандальним рішенням Окружний адміністративний суд Києва. Якщо раніше там скасовували заходи із вшанування борців за волю України, змушували переглянути підручники історії, де містилася згадка про Майдан, то тепер наклали вето на постанову Кабміну про ухвалений у червні 2019-го новий український правопис.

Позов начебто подали семикласниця із Херсону, яких представляв адвокат Дмитро Ільченко, та громадська організація «Правова держава». Керівником останньої є адвокат Ростислав Кравець, що, як ідеться в «Українській правді», фігурує «на плівках із кабінету голови ОАСК Павла Вовка, де його ГО використовують для подачі позовів та заяв, у яких зацікавлений сам Вовк».

Ухвалюючи позитивне для позивачів рішення, суд мотивував його тим, що Кабінет Міністрів не має права змінювати правопис, оскільки подібне не належить до його компетенції. У відповідь багато користувачів соцмереж резонно запитували: а суд має право втручатися у питання правопису? У патріотичних колах судову ухвалу вважають замовленням українофобів.

Для тих, хто призабув, про що йдеться, нагадаємо. Затверджений урядом новий український правопис передбачав зміни у написаннях. Скажімо, «проєкт» — замість «проект», «фоє» замість «фойє», а також — «майстриня», «членкиня», «директорка» — коли йдеться про осіб жіночої статі. Новий правопис забирав дефіс у словосполученнях на кшталт «екс-президент, «поп-музика», «прес-конференція». Внесено було й деякі інші зміни, вони вже прижилися. Але, як бачимо, декому вони стали поперек горла…

Відома філологиня Ірина Фаріон на «подію дня» відреагувала коротко: «ОАС скасував Правопис. У 1933-му було те ж. Історія не вчить. Карає».

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, до якого звернувся кореспондент «Високого Замку», пообіцяв прокоментувати новину після того, як буде оприлюднено рішення суду. Омбудсмен припустив, що новина про скасування правопису може виявитися фейком.

Схожі новини