Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чому ризик інфікуватися у церкві найбільший?

Карантин вихідного дня у Львові: рестораторів штрафують, але водночас церкви переповнені

Священники і віряни знову ігнорують запроваджені урядом карантинні обмеження, у храмах — натовпи і далеко не всі у масках. Вже не кажу про соціальну дистанцію, її у церквах ніхто не дотримується.

Жителі духовної столиці України — Львова — найбільше інфікуються коронавірусною інфекцією саме у церквах, — така заява міністра охорони здоров`я Максима Степанова про те, що найбільше заражаються жителі Західної України, свого часу викликала бурхливу реакцію у священників УГКЦ. Міністру закинули, що УГКЦ знову терпить гоніння через нього і «журналюг», що люди інфікуються в «Епіцентрі», а не у церквах.

Усі пам’ятають, що весною почалися спалахи хвороби саме у церквах, де були скупчення людей і, відповідно, передавався вірус. Хворіли масово монахи Крехівського монастиря, Унівської Лаври, яку закривали на карантин і просили ставитися до цього з розумінням. У Центрі легеневого здоров’я, кажуть, був цілий поверх хворих священників.

Влітку ситуація дещо стихла. Але «не було, не було, — і знову!» Запроваджений в Україні карантин вихідного дня, який має на меті не допустити введення локдауну і зупинити стрімкий ріст захворюваності, збігся у часі зі стартом «українського рамадану», який починається від свята Михайла — 21 листопада.

На Михайла Львівський храм св. Михаїла був переповнений вірянами. Ніде яблуку впасти! Монахи Унівської Лаври, архієпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ Володимир Груца, — усі без масок, без дотримання соціальної дистанції, повне ігнорування запроваджених в Україні карантинних норм. Фоторепортаж із богослужіння, на якому грубо ігноруються вимоги карантину, потрапив у соцмережі й обурив людей.

Фото Ірини Баранської-Вороніної
Фото Ірини Баранської-Вороніної
Фото Ірини Баранської-Вороніної
Фото Ірини Баранської-Вороніної
Фото Ірини Баранської-Вороніної
Фото Ірини Баранської-Вороніної

Водночас за дверима цього храму правоохоронці штрафують порушників карантину, закривають ресторани, у лікарнях доставляють ліжка для можливих потенційних хворих на ковід…

Кореспондент «ВЗ» попросила роз’яснити львівську професора-епідеміолога Наталю Виноград, чим відрізняються місця інфікування, наприклад, церква від торгового центру.

— Торгові центри — магазини величезною площею (це дуже важливо!), у яких ніхто не стоїть нерухомо упродовж години один коло одного, — каже професор, — не співає і не дихає один на одного. Люди рухаються, працює система вентиляції, тому ризик менший, аніж у церквах, де люди стоять один коло одного ближче, ніж метр, співають, а це — глибоке дихання, через яке може передаватися вірус. У масках співати важко, тому їх, зазвичай, ігнорують. Відвідує церкви, зокрема, вікова група ризику — тим, кому за…

Якщо зважити на те, що релігійні свята лише розпочинаються і такі скупчення людей будуть і надалі, бо Львів традиційно святкує два Різдва і все, то для Львова і Західної України пандемія лише розпочинається, тобто найстрашніше попереду.

Коментарі для «ВЗ»

Наталія Тімко, головна епідеміолог Львівської області

— Є постанова Кабінету міністрів України від 11.12. 2020 року № 1100, де чітко вказано, що кількість людей на релігійних заходах не повинна перевищувати 20 осіб з чітким дотриманням соціальної дистанції. Якщо цього не робити, для людей є великий ризик захворіти.

Іван Собко, заступник голови Львівської облдержадміністрації

— Щойно повернувся з церкви, з недільної служби у с. Судова Вишня, — там священники і парафіяни дотримуються карантинних правил. Священник був без маски, але він один і є на відстані від людей до двох метрів. При вході у церкву міряли температуру і перевіряли, чи люди заходять у масках. Якщо у якихось церквах не дотримуються карантинних заходів, то на це повинна реагувати згідно з Постановою № 641 Національна поліція України. Ми із головою Львівської облдержадміністрації нещодавно мали зустріч з владиками усіх релігійних конфесій. Усі поінформовані щодо заходів карантину і зобов’язані їх виконувати. Це — насамперед відповідальність і свідомість священнослужителя. Якщо порушується Постанова 641, то у межах чинного законодавства на це повинна реагувати Національна поліція України.

Схожі новини