Передплата 2024 ВЗ

Візочки-БТРи, дошкільнята у гімнастерках

Російська система готує "гарматне м'ясо" з дитячих садків

Серед неочікуваних, навіть для проросійських кримчан, наслідків анексії Криму виявилось тотальна пропаганда війни, зброї, залучення до військової тематики навіть дитсадівців, не кажучи вже про школярів. Дитячі візочки у формі танків і БТРів, вихованці дитсадків у гімнастерках, які ходять колоною і виголошують «патріотичні» російські кричалки… Окупанти у різні «свята» на центральних площах міст виставляють військову техніку і запрошують малечу посидіти всередині. Обабіч, як правило, проводять для дітлахів конкурси з розбирання автоматів, влаштовують змагання зі стрільби з повітряних гвинтівок, де мішенями виставляють «бендерівців» та інших «живих» персонажів. На всіх цих заходах розповідають «про подвиги на фронтах», про обов’язок воювати, про воєнну доблесть. У Криму з цих заходів вже створилась система, яка прищеплює і маленьким дітям, і юнакам, і навіть дівчатам захоплення зброєю, звичку діяти силовими методами. Ба більше! Їм прищеплюють думку, що війна це, по-перше, не страшно, по-друге, це нормальний прийнятний метод поведінки з сусідами, по-третє, що це й доблесно. Культ війни у Криму, особливо серед молоді, почали насаджувати одразу після анексії.

Особливе місце у шкільному процесі займають кадетські класи.

Наприклад, у Севастополі ще у 2014 році було створено «Президентське кадетське училище». Ініціював будівництво училища міністр оборони Росії Сергій Шойгу. Гасло училища — «Користь, честь і слава». Набір здійснюється з 4 класу. Учні живуть у казармах, додому їдуть лише на вихідні. Тривалість такого навчання — 7 років. У 2016-му училище було реорганізоване і зараз є філією Нахімовського училища Санкт-Петербурга.

Подібний кадетський корпус є і в Алушті. Створено його у 2014 році на базі кримського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою. Навчання тут проводиться протягом двох років: з 10-го по 11-й клас. За 2019 і 2020 роки на розвиток корпусу було виділено близько 300 мільйонів рублів. Нормативна кількість учнів, відповідно до статуту Кримського кадетського корпусу, — 120 осіб. З 2014 до 2018 року корпус випустив 273 кадетів. На офіційному сайті зазначається, що більшість випускників кадетського корпусу вибирають для подальшого навчання вищі навчальні заклади російських силових міністерств і відомств.

​Свої кадетські класи у Криму створила і Росгвардія. З 2019 року в 30-й школі Сімферополя функціонують два кадетські класи. Навчання у кадетів з 8 ранку до 18 години вечора. У другій половині дня учні займаються тхеквондо, стройовою підготовкою і проходять програму курсу «Я — кадет».

Міністерство внутрішніх справ Росії творило свої кадетські класи у Криму 2017 року. У севастопольській школі № 6 відкрили клас для 30-ти учнів. Аналогічні «поліцейські» класи відкрили і в Сімферополі на базі школи № 28.

​Чим небезпечне для України і для самих дітей створення кадетських училищ? По-перше, туди вступають діти, для яких це рішення ще не осмислене, які не усвідомлюють всіх наслідків. І саме у такому стані дають присягу.

По-друге, саме таким чином Росія відбирає в України тисячі молодих людей, які могли б стати красою і гордістю країни, однак потрапляють у тенета російської агресії і ворожості.

Молодь з Криму, яка виросла в український період, окупанти щорічно забирають у російську армію, звідки вона повертається з назавжди зіпсованою психологією, з втратою поняття про справжню Батьківщину.

За даними Кримської правозахисної групи, за період окупації до весни цього року забрали в армію агресора понад 22 тисячі кримчан. Навесні призвали ще понад 3 тисячі осіб, а в осінню кампанію — 600 нових призовників тільки із Севастополя будуть відправляти з призовних пунктів.

Крім формування кадетських навчальних закладів, на півострові регулярно проводяться різні заходи, на які з'їжджаються кадети з міст сусідньої Росії. З 2015 року у Севастополі тричі проводився всеросійський кадетський зліт, в рамках якого діти складали норми ГТО, проводили військові паради і брали участь у змаганнях зі стройової підготовки. З 2018 року у Севастополі двічі проводили «Кадетські ігри» — військово-спортивні змагання серед кадетів з Криму і Росії.

​Кореспондент Крим. Реалії Давид Аксельрод проаналізував, які кадетські установи відкривалися в Криму з 2014 року і яка кількість школярів там навчається. Він каже: «Перший кадетський клас при Слідчому комітеті Росії відкрили у Севастополі ще в 2015 році. Тоді місцеве управління Слідкому підписало меморандум з урядом про виділення одного з 10-ти класів 22-ї школи міста для „майбутніх слідчих“. Через рік відомство відрапортувало про відкриття ще одного класу — на базі тієї ж 22-ї школи. Всього в цих класах пройшли навчання понад 50 дітей. Більшість з них прийняли рішення вступати до юридичних вузів Росії, зокрема в академії Слідчого комітету, розташовані у Москві і Санкт-Петербурзі. Відкриттям нового кадетського корпусу у Севастополі, перебуваючи у цьому місті, опікувався віцепрем’єр-міністр Марат Хуснуллін. Він заявив, що кошти на нього будуть виділені в рамках федеральної цільової програми розвитку Криму і Севастополя, яка була продовжена до 2024 року. І це при тому, що кадетські заклади під патронатом Слідчого комітету є і в інших містах Криму. У Сімферополі працюють два класи — 9-й і 10-й — при школі-ліцеї № 3, а в Євпаторії в 16-й середній школі відкрили найбільш „юний“ кадетський клас, де в ряди „майбутніх слідчих“ зарахували учнів третього класу! Співробітники слідчого управління проводять з ними уроки стройової та спортивної підготовки. Велике значення офіцери приділяють патріотичному вихованню кадетів. Ось що з цього приводу говорить голова Кримської правозахисної групи» Ольга Скрипник: «Росія тим самим вчиняє там військовий злочин, порушуючи міжнародне гуманітарне право. Те, що називається у Криму патріотичним вихованням, — це міжнародний злочин. Його концепція була затверджена указом російського глави Криму Сергія Аксьонова ще в 2014 році. Проаналізувавши різні заходи, через кілька років ми дійшли висновку, що мова не про виховання і не про реалізацію права на освіту, а про цілеспрямовану політику мілітаризації у Криму. У цій системі задіяно не тільки так зване міністерство освіти — їй підпорядковані всі міністерства Криму. Одне з найбільш жахливих явищ бачимо у тому, що діти вбудовані в потужну машину мілітаризації».

Директор Сімферопольської гімназії № 10 імені Покровського Наталія Трещова, наприклад, у минулому році розповіла в ефірі радіо «Супутник у Криму», що в її школі є не просто кадетські класи, як у багатьох інших, а кадетські козачі класи. За її словами, діти п'ятих, шостих та сьомих класів проходять стройову підготовку, знайомляться з козачим побутом, їздять на екскурсії, у них є свої отамани. У 2020 році навіть планувалося провести об'єднаний кадетський парад 9 травня. З цими козачими класами у Криму вже було кілька скандалів, бо діти у них не навчаються, а привчаються з дитинства воювати, володіти козачими атрибутами, і після закінчення школи виявляються неконкурентоспроможними та не можуть нікуди вступити, тому вимушені продовжувати воювати, що і потрібно окупантам.

Ольга Скрипник говорить: «Діти залучаються до війни щодня через систему освіти і спорту. Одна з цілей — призвати їх у російську армію, і це теж військовий злочин. Друга, більш глобальна мета, — знищити прояви української ідентичності, щоб діти перестали мати будь-який зв'язок з українською культурою і свідомістю і були б повною мірою громадянами Російської Федерації…»

Вона продовжує: «Ще у 2018 році ми зібрали докази, в тому числі про пропаганду війни серед кримських дітей, незаконний призов в армію. Крім ДОСААФ, у цьому бере участь „Юнармія“ — вона націлена на те, щоб підготувати дітей до служби в російській армії. „Є ще Кримпатріотцентр“, який проводить багато пропагандистських заходів, націлених і на призов до армії, і на викорінення української ідентичності. Далі це так звані міністерства освіти і спорту Криму і багато інших, окремі навчальні заклади. Усі освітні установи, які працюють з дітьми шкільного віку, залучені в це патріотичне виховання… На багатьох заходах діти прямо контактують зі зброєю — це тренування, розбирання та складання автомата… Ми зібрали достатньо доказів того, що загальноосвітні, культурні, спортивні заходи — насправді виконання наказів Міністерства оборони Росії. Крим став центральним об'єктом у плані патріотичного виховання в Росії. Це якраз основа міфу, насаджуваного Путіним і Кремлем, про те, що всі демократичні країни навколо ворожі, і у першу чергу Україна. Діти виховуються у цій атмосфері вже шість років. Страшилки про бандерівців давно стали частиною системи. Всі ці міфи „русского міра“ суміщені з культом насильства, зброї і війни…»

Схожі новини