Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Медиків, що померли від коронавірусу, прирівняли до загиблих військовослужбовців

Родини загиблих зможуть претендувати на 1,57 млн грн компенсацій

Українцям, що мають симптоми, схожі з коронавірусом, більше не зможуть відмовляти у тестуванні. Верховна Рада прийняла закон, який передбачає обов’язкове тестування на COVID-19 не лише усіх, хто має відповідні симптоми, а й осіб, які контактували з хворими. Стосовно медичних працівників, то вони будуть змушені проходити аналізи регулярно. Обов’язкові тести на COVID-19 доведеться здавати усім, хто залучений до заходів, пов’язаних з недопущенням поширення COVID-19, навіть якщо вони не контактували з виявленими хворими. До таких осіб належать, зокрема, працівики Національної поліції. Авторами законопроєкту стали депутати від «Голосу» та «ЄС».

Окрім норм про масове тестування, у Законі «Про внесен­ня змін до деяких законів України з метою підвищення спроможності сис­теми охорони здоров’я України протиді­яти поширенню коронавірусної хвороби COVID-19» передбачено також, що ме­дичні працівники, які через боротьбу з коронавірусом лежать у лікарні або пе­ребувають на самоізоляції, отримувати­муть допомогу у розмірі 100% середньої зарплати незалежно від страхового ста­жу. Досі медичні працівники, що змушені були піти на самоізоляцію, могли розра­ховувати лише на 50% лікарняних. Щодо інших осіб, які не належать до медиків, але також змушені перебувати на само­ізоляції, то вони отримуватимуть допо­могу з тимчасової непрацездатності у розмірі 50% середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу. Утім, з виконанням цього пункту є чималі труднощі. Справа в тому, що у листках не­працездатності немає пункту «самоізоля­ція», тож сімейні лікарі часто відмовляють в оформленні лікарняних, бо просто не знають, як це правильно зробити.

Окрім того, парламент прийняв також законопроєкт про додаткові гарантії прав медичних та інших працівників, зайнятих у сфері захисту населення від інфекцій­них хвороб, та членів їх сімей. Документ передбачає страхові виплати медпраців­никам у разі захворювання на COVID-19. У разі смерті працівника державного або комунального закладу охорони здоров’я або державної наукової установи, який виконує професійні обов’язки в умовах підвищеного ризику зараження збудни­ками інфекційних хвороб, страхова ви­плата буде дорівнювати 750-кратному розміру прожиткового мінімуму для пра­цездатних осіб. Тобто йдеться про суму, що перевищує 1,57 млн грн. Крім того, медичних працівників, що загинули від коронавірусу, прирівняють за статусом до військовослужбовця, який проходив військову службу, смерть якого настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов’язаних з виконанням обов’язків військової служби. Членам сім’ї такого працівника, його батькам та утриманцям гарантуються усі права, пе­редбачені законодавством України для членів сім’ї загиблих військовослужбов­ців.

До речі, в Україні майже кожен п’ятий хворий на коронавірус — з числа медич­них працівників. Натомість ВООЗ вважає тривожним рівень захворюваності ме­диків понад 10%. «Це свідчить про нена­лежну забезпеченість медичних праців­ників засобами індивідуального захисту, інколи — невміння їх правильно викорис­товувати, а також недосконалість під­ходів та алгоритмів щодо прийому па­цієнтів із симптомами, їх тестування в закладах охорони здоров’я, що сприяє стрімкому розповсюдженню захворю­вання», — йдеться у пояснювальній за­писці до законопроєкту № 3380.

Схожі новини