Передплата 2024 ВЗ

На Гонтареву розпочали полювання?

Ексголову НБУ звинувачують у розкраданні коштів Укроборонпрому. Але припускають, що все це лише помста за «ПриватБанк»

У Києві спалили дощенту авто Валерії Гонтаревої. Щоправда, не тієї, яка була головою НБУ, а її невістки. У той час Валерія-старша перебуває у лікарні з важкими травмами. За кілька днів до того її в Лондоні збив автомобіль на пішохідному переході.

На початку тижня Андрій Портнов (заступник голо­ви Адміністрації пре­зидента Януковича) заявляв, що «суд дав санкцію на примусо­вий привід Гонтаревої на допит у справі про її співучасть у розкра­данні та переказ в оф­шори коштів Укробо­ронпрому».

«Мені оголошено не тільки політичний те­рор, але, як ми бачи­мо, і фізичне знищен­ня. Їм мало політичних переслідувань, які вони масовано почали з усіх боків, їм мало повніс­тю сфальсифікованої справи корумповано­го прокурора Кулика, їм мало подачі позовів Портнова на стандарт­ні постанови НБУ зі звинуваченнями мене в державній зраді. Вони вже перейшли від словесних погроз до реальних дій! Сподіва­юся, нашим правоохо­ронним органам виста­чить професіоналізму розкрити цей злочин у центрі Києва», — заяви­ла Валерія Гонтарева.

Утім, навряд чи зви­нувачення у розкра­данні коштів оборонпрому є справжньою причиною полюван­ня на Гонтареву. Річ у тім, що за час її керів­ництва Нацбанком з ринку вивели кілька десятків неплатоспро­можних банків, а най­більшу фінустанову країни — «ПриватБанк» — націоналізували. При цьому у банківських ко­лах говорили, що «на­вести порядок» з «При­ватБанком» треба було уже давно, от тільки по­переднє керівництво Нацбанку боялось «за­жиратись» з Ігорем Ко­ломойським. Гонтаре­ва ризикнула.

Інвестиційний бан­кір Сергій Фурса також пов’язує порушення справ проти Гонтаревої бажанням нової вла­ди вислужитись перед Коломойським. «Про­куратура раптом вирі­шила звинуватити у чо­мусь Гонтареву. Як це буде? Прокуратура по­кличе Гонтареву. Гон­тарева, звичайно ж, не прийде. Якийсь чину­ша з прокурорських ви­рішить оголосити Гон­тареву у міжнародний розшук, сказати Бри­танії, що треба вида­ти Гонтареву. І це при тому, що західний світ вважає її (і небезпід­ставно) найсміливішим і ефективним рефор­матором в Україні. І це при тому, що Гонтарева працює в поважному міжнародному інсти­туті, що підтверджує її репутацію. Видадуть? Звичайно, ні. Тому що Гонтарева заявить про політичні пересліду­вання в країні з нечес­ними судами і корум­пованими силовиками. І виявиться, що в Укра­їні є політичні переслі­дування. Тому що не ви­дадуть її саме з таких мотивів. В результаті увесь світ підтвердить, що новий президент влаштовує політичні пе­реслідування, скеро­вані поти ворогів Коло­мойського… Це сигнал реформаторам, що піс­ля того, якщо ви об­разите корупціоне­ра, корупціонери вам обов’язково помстять­ся. Використовуючи державну машину. І ке­рівництво країни під­тримує таку ситуацію. Гірше дурня — тільки ду­рень з ініціативою. Але Коломойському при­ємно», — написав Сер­гій Фурса у своєму бло­зі на liga.net.

Схожі новини