Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Обрали з-поміж сорока претендентів

Новоспечений голова Львівської ОДА Маркіян Мальський зустрівся з громадським та політичним активом Львівщини

Нарешті область отримала нового очільника. Після запеклих дискусій у фейсбуку, які ініціював президент Зеленський, з-поміж кількох претендентів на голову Львівської ОДА, які вийшли у «фінал», глава держави зупинив свій вибір на 35-річному Маркіянові Мальському (наймолодший голова Львівської ОДА за всю історію. — Авт.). Минулої суботи президент представив нового керівника Львівщини.

У Львівському пала­ці мистецтв відбулася відкрита зустріч Маркі­яна Мальського з представни­ками громадських рад облас­ті, об’єднань роботодавців та профспілок.

Із перших днів на новій по­саді пан Мальський привер­нув до себе увагу медіа. Зокре­ма, на першій апаратній нараді у Львівській ОДА закликав підле­глих звертатися до нього «про­сто Маркіян». Таким чином ви­рішив наслідувати свого шефа — Зеленський також закли­кав не називати його по батько­ві. «Попрошу, щоб ми відходили від радянських застарілих мето­дів. Я просто Маркіян, не Мар­кіян Маркіянович, — каже голо­ва ЛОДА. — Маркіянович займає ще секунду часу! На сьогодні це дуже багато».

На зустріч з громадським ак­тивом області пан Мальський прийшов заздалегідь. У кулу­арах Палацу мистецтв до ньо­го наввипередки підходили різ­ні люди зі своїми проблемами, вручали документи звернень. На зустрічі Маркіян Мальський пообіцяв звітувати про свою ро­боту частіше, ніж раз на три мі­сяці. Сказав, що взяв область у непоганому стані, проте є чима­ло першочергових проблем — зарплати шахтарям, вчителям, лікарям… Також пообіцяв про­вести аудит роботи Львівської ОДА та фінансовий моніторинг.

Після вступного слова Маль­ський почав відповідати на за­питання представників громад­ськості. Одне з ключових — хто його лобіював на цю посаду, тобто хто є умовним «хресним батьком»? Відповів, що в Офі­сі президента був список із со­рока претендентів на керівника Львівщини. Кандидатуру Маль­ського начебто запропонува­ла одна з IT-компаній. Згодом пан Маркіян дізнався, що, окрім нього, представники цієї ком­панії назвали ще чотири прізви­ща гідних, на їхню думку, управ­лінців. За словами Мальського, двадцять претендентів зі списку самі хотіли стати головою Львів­ської ОДА, їх рекомендували ко­манді «Зе» різні фірми.

Мальському зателефонували з команди президента і повідо­мили, що є список претендентів на голову ЛОДА, і він серед них. «Перша моя здорова думка — відмовитися, — зізнався Маркіян Мальський. — У мене все добре, бізнес працює, робота налаго­джена, а тут мені пропонують очолити Львівську ОДА, де є сто проблем на день… А ще най­більше нервує — сто нарад на день. А коли запитуєш, про що нарада, виявляється, чиновни­ки тиждень думали, на яку тему провести нараду. Тож сумнівав­ся, чи йти з бізнесу у сферу, де багато що ще не налагоджено. Тоді до мене почали телефону­вати багато друзів, питати, чому відмовився, бо хто, як не ти».

Така черга охочих вишикувалася, щоб поставити запитання голові ЛОДА.
Така черга охочих вишикувалася, щоб поставити запитання голові ЛОДА.

За деякий час до Мальського знову зателефонували від пре­зидента і сказали, що включають його кандидатуру у трійку кан­дидатів і виставлять на голосу­вання у фейсбуці. Коли побачив підтримку жителів Львова та об­ласті, зважився обійняти посаду.

«На посаду мене ніхто не ло­біював, я не пов’язаний із олі­гархатом, і за мною ніхто не стоїть, — сказав Маркіян Маль­ський. — Не маю жодного сто­сунку до російських та інших іноземних спецслужб. Працю­вав почесним консулом Ав­стрії у Львові, ця країна дружня до України. Жодного відношен­ня до корупції не мав, мої клієн­ти — іноземні інвестори. У моїй юридичній компанії працює 110 людей, консультують іноземних інвесторів».

Усі фото авторки

Схожі новини