Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Хто стане новим прем’єром – Тимошенко чи Аваков?

«Народний Фронт» вийшов з коаліції, щоб створити нову!

Верховна Рада на порозі нової коаліціади. Спочатку здавалось, що вихід «Народного Фронту» з коаліції — це лише крок для збереження парламенту, аби його не розпустив новообраний президент Зеленський. Але все значно цікавіше!

Арсеній Яценюк, рейтинг якого зараз нижче плінтуса, вирішив скористатися ситуацією, щоб реанімувати себе як політичного діяча. НФ не лише виходить з коаліції, а стає ініціатором створення нової парламентскої більшості. З кулуарів Верховної Ради стало відомо, що вже є попередня домовленість між фракціями НФ, «Батьківщини», «Самопомочі», «Радикальної партії та «Відродження». Крім того, до нової більшості може примкнути і частина депутатів з БПП та позафракційних, які належать до УКРОПу. Вочевидь, Коломойський схвалив цю комбінацію. Тепер чіткіше стає зрозумілим один з мотивів його раптового приїзду в Україну, та чому Тимошенко літала у Тель-Авів.

Найбільша інтрига: кого ця коаліція висуне на прем’єра? Юлія Тимошенко сподівається, що вона нарешті знову очолить уряд. Для неї це не лише рожева мрія, але й шанс за кілька місяців на посаді керівника уряду підвищити свій рейтинг. Для цього буде достатньо знизити тарифи на газ та втілити у життя ще кілька популістських кроків. І тоді вдячний виборець радо підтримає такого щедрого «народного» прем’єра на парламентських виборах восени. Кажуть, Яценюк сподівається і для себе конвертувати «перемоги» Тимошенко на посаді прем’єра. Йдеться про можливість створити спільний список «Батьківщини» і «НФ», як це було в 2012 році (пригадуєте приголомшливий успіх Об’єднаної опозиції «Батьківщина»). Спочатку Арсеній Петрович мав намір зайти у парламент у компанії з Гройсманом, але, кажуть, не домовились щодо першого номера спільного списку. Та й рейтинг Гройсмана явно не дотягує до рейтингу Тимошенко. Одне слово, з нею надійніше.

Але є й інший претендент на прем’єрське крісло — оспіваний в інтерв’ю Коломойським Арсен Аваков. Мої парламентські джерела схильні вважати, що у Авакова шанси очолити уряд вищі, ніж у Юлії Володимирівни. В його активі більша фракція і друг Коломойський. А серед заслуг — ефективно допомогав Зеленському виграти президентські вибори. Маючи на посаді прем`єр-міністра свою людину, у НФ з’являються шанси навіть зайти в наступний парламент.

Схожі новини