Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Депутати, артисти, спортсмени і шоумени…

Кому довірилися кандидати у президенти?

Якщо зібрати посвідчення, які за час виборчої кампанії візують і видають у Центрвиборчкомі, то навіть окремої шафи під них не вистачить. Кандидатські «ксиви» — лише вершина паперового айсберга. За кожним із зареєстрованих претендентів на президентську булаву — гвардія «довірених», які теж проходять реєстрацію у ЦВК та отримують відповідну «корочку». Це й представники кандидатів у Центрвиборчкомі, і VIP-агітатори, вони ж — довірені особи. Якщо у ЦВК кандидати мають лише по одному уповноваженому, то в округах — ціла масовка: закон дозволяє мати до п’яти довірених осіб у загальнодержавному окрузі, плюс — по одному представнику у кожному з територіальних округів (а їх — 199). «ВЗ» пропонує добірку з прізвищами найбільш упізнаваних та скандальних персонажів зі списку тих, кому виписали виборчі довіреності у штабах найрейтинговіших кандидатів.

«Смотрящі» за ЦВК

Уповноважений представ­ник кандидата у Центрвиборч­комі — як три в одному: очі, вуха і рот у головній виборчій комі­сії. Він має право бути присут­нім на засіданнях ЦВК, вносити пропозиції щодо рішень комісії, отримувати доступ до виборчої документації.

Найкращий «зв'язковий» з ЦВК — колишній член ЦВК, ви­рішили у штабі Петра Поро­шенка і делегували в уповнова­жені Руслана Князевича. До того, як осісти у Верховній Раді, він не один рік працював у Цен­трвиборчкомі. Після своєї інав­гурації Порошенко призначив його представником президен­та у Верховній Раді. А на поза­чергових парламентських вибо­рах 2014-го Князевич отримав 12-ий номер у списку «БПП».

Як і на минулих президент­ських перегонах, Юлія Тимошен­ко відрядила своїм представни­ком у ЦВК Сергія Власенка. У нього зі шефовою давні, пере­вірені не лише часом, а й об­ставинами стосунки: і партійні, і дружньо-ділові. Під час судово­го процесу над Тимошенко Вла­сенко був її захисником. Саме з цим фактом пов’язував позбав­лення його депутатського ман­дата з подачі «регіоналів» (у бе­резні 2013-го суд задовольнив позов щодо дострокового при­пинення депутатських повнова­жень Власенка, посилаючись на те, що нардеп поєднував ман­дат з адвокатською діяльністю).

У «Зе!команді» свій вибір теж на адвокатові зупинили. Це те­пер прізвище Сергія Каль­ченка звучить з прив’язкою до кандидата у президенти Воло­димира Зеленського. Раніше ж воно асоціювалося з колишнім нардепом Миколою Катеринчу­ком. Кальченко був одним із за­сновників юридичної компанії «Катеринчук, Моор і партнери».

Поки він «партнерствує» з Зеленським, Катеринчук «при­чалив» до команди Анатолія Гриценка — курирує юридич­ні питання. Представник канди­дата-полковника у ЦВК — саме з катеринчуківської «кузні кадрів». Це одесит Руслан Чорнолуць­кий, прізвище якого було на слуху під час останніх скандаль­них перипетій в Україні з Михай­лом Саакашвілі. Чорнолуцький був одним з адвокатів Саакаш­вілі.

З VIP-агітаторами — недобір

Чи то з довірою — кепсько, чи часу на кастинг не вистачило, але навіть в основних кандида­тів списки довірених осіб не до­тягують до прописаної у законі «максималки». Більшість «пере­довиків» навіть у загальнодер­жавному окрузі не всі вакансії VIP-агітаторів заповнила. Повна п’ятірка — лише у Порошенка. У Тимошенко і Зеленського — по чотири «загальнодовірених», у Гриценка — три.

Від Порошенка «довірчі гра­моти» отримали народна ар­тистка Ада Роговцева, пись­менник, громадський діяч, дипломат (був послом Украї­ни в Ізраїлі, США, Канаді) Юрій Щербак, Герой України, ма­йор Олександр Порхун (учас­ник АТО, зі своїми побратима­ми відзначився, зокрема, у боях за Савур-могилу), нардеп Ніна Южаніна. Офіційну «корочку» довіреної особи отримав і пер­ший заступник глави прези­дентської Адміністрації Віталій Ковальчук, який очолює ви­борчий штаб Порошенка.

Серед агітаторів Тимошен­ко у загальнодержавному окру­зі найбільш впізнаваними є колишній «житлово-комуналь­ний» міністр Олексій Кучерен­ко, «кіборг» Микола Тихонов та засновник Першого добро­вольчого мобільного шпиталю (задіяні у роботі ПДМШ меди­ки-волонтери надають допомо­гу як військовим на Донбасі, так і мирному населенню) Геннадій Друзенко.

Освоївшись з роллю завсід­ника телеефірів, Кучеренко ще й у телеведучі подався. А не­щодавно встиг засвітитися і се­ред героїв програми «Схеми». У журналістському розслідуванні прізвище екс-міністра фігурува­ло з прив’язкою до колишнього прокурора з Донеччини Макси­ма Гольдарба, який є заступни­ком голови «Партії миру» небез­відомого Вадима Новинського. За даними «Схем», Кучеренко і Гольдарб пов’язані спільною «Тарифною мобілізацією». Оби­два є співзасновниками цієї гро­мадської організації, яка про­водить кампанію за зниження тарифів.

Серед довірених осіб канди­дата Зеленського — «багатопро­фільний» юрист Іван Баканов. Він — і керівник ТОВ «95 квар­тал» та «Студія Квартал-95», і го­ловний Зе!-штабіст, й очільник Зе! партії «Слуга народу».

Зе!довіреність отримала й Аліна Загоруйко, яка працюва­ла помічником члена ЦВК (ми­нулої каденції) Юлії Швець. Була помічницею й у Швеця-старшо­го, нардепа кількох скликань й особистого адвоката Тимошен­ко. 2016-го прізвище Загоруй­ко фігурувало серед поданих фракціями кандидатур в онов­лену ЦВК. Делегували її не від «Батьківщини», а від «БПП». Проте отримати виборчкомів­ське крісло не судилося.

Для Гриценка кадрове до­норство від Катеринчука не об­межилося лише кандидатурою уповноваженого у ЦВК. При­мітним у списку довірених осіб полковника є прізвище Рома­на Кругляка — людини з уже згадуваної юридичної компа­нії «Катеринчук, Моор і партне­ри». Поки партзаступник Кате­ринчука Чорнолуцький захищав у судах інтереси Саакашвілі, ін­ший партнер Катеринчука, Кру­гляк, був адвокатом Северіона Дангадзе — того самого, який, за версією Генпрокуратури, ви­ступав посередником у зв’язках між Саакашвілі та младоолігар­хом-утікачем Курченком (гуч­на справа проти Дангадзе за­кінчилася тим, що соратник Саакашвілі підписав угоду зі слідством й отримав умовний термін).

У Порошенка — Чекалкін з «Веселими яйцями», у Зеленського — Юзік

У територіальних округах де­сант «довірених» розмаїтіший: від безробітних і пенсіонерів до представників місцевих «верш­ків». Найбільша зіркова збір­на — у Порошенка. Особливо у столиці і на Київщині, де до по­рошенківської агіткоманди уві­йшли актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв, поет та видавець Іван Малкович, фронтмен гур­ту «Мандри» Сергій Фомен­ко, шоумен Дмитро Чекалкін (автор проектів «Веселі яйця», «Операція проФФесор»), ху­дожник, драматург та шану­вальник матірного слівця Лесь Подерв’янський. На Львівщині до агіткампанії за діючого пре­зидента залучили відомого тре­нера, екс-очільника футбольної збірної України Мирона Мар­кевича. Довіреними особами Порошенка у територіальних округах також стали дисидент, громадський і політичний діяч Богдан Горинь, нардеп, Упо­вноважений Президента у справах кримськотатарсько­го народу Мустафа Джемілєв, відставний генпрокурор Віталій Ярема.

Серед тих, кому виписали ви­борчі довіреності у «Зе!команді», — «кварталівець» Юрій Коряв­ченков (він же — Юзік) та Оль­га Пікалова, мама «сценічно­го Януковича» з «95 кварталу» Олександра Пікалова.

У Тимошенко, на відміну від попередніх кампаній, з «довіре­ними» зірками негусто. Якщо і підспівують «леді Ю», то без офі­ційної «корочки». Проте і цьо­го разу без шпильок на адресу тимошенківської агіткоманди не обійшлося. У «БПП» взялися мо­ніторити довірених осіб Тимо­шенко на «ригівство». В одному з телеефірів нардеп Іван Вінник дорікнув, що в окрузі на Херсон­щині довіреність від кандидатки з косою отримав екс-«регіонал» Микола Дмитрук. «Це депутат 7-го скликання, людина яка го­лосувала за закони 16 січня», — заявив Вінник. Закиди слуш­ні. Тільки чия б корова мукала? У списку довірених осіб Поро­шенка теж колишні «риги» во­дяться. І не лише місцевого ка­лібру, як, наприклад, депутат Черкаської облради Віктор Па­рамонов, який балотувався мажоритарником до Верховної Ради від «Регіонів». Пан Вінник «забув» сказати, що на Хмель­ниччині довіреною особою кан­дидата Порошенка став спів­власник мережі гіпермаркетів «Епіцентр» Олександр Герега. Це у нинішньому парламенті він позафракційний. А у минулому скликанні засідав у фракції ПР і теж голосував за диктаторські закони 16 січня.

Не обійшов скандал з «екс-ригівським» душком і Гриценка. В одному з виборчих округів на Волині довіреною особою кан­дидата-полковника став Іван Смітюх. Це рідний брат колиш­нього нардепа-регіонала Гри­горія Смітюха, який зі сцени «Антимайдану» закликав Путі­на прийти на допомогу «нужда­ющімся в паддєржкє». Іван Смі­тюх теж у «ригах» ходив — входив до фракції ПР у Волинській об­ласній раді.

Після реєстрації екс-регіонала довіреною особою Грицен­ка очільник обласного осередку «Громадянської позиції» Сер­гій Чуріков заявив, що йде з по­літики. «Хоч я прямо не причет­ний до такого призначення (мені у страшному сні таке не присни­лося б), не можу після цього за­лишатись головою партійної організації в області. Змирив­шись із таким, я не міг би гуля­ти Інститутською, дивитись в очі хлопцям і дівчатам, з якими ми ризикували взимку 2013−2014. Таке призначення завдає зна­чної репутаційної шкоди партії та кандидату — як в області, так і в Україні», — мотивував своє рі­шення Чуріков. Він пішов, Смі­тюх залишився.

На що уповноважені довірені особи?

Ведуть агітацію за кан­дидата, представляють його інтереси у відноси­нах з виборчими комісія­ми, державними органа­ми та органами місцевого самоврядування, ЗМІ, об’єднаннями громадян, виборцями.

Схожі новини