Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Панове журналісти, оргазм депутатам не псуйте!»

Про парламентське «не видно — то й не стидно»

Знаєте, чому Верховна Рада так паршиво працює? Бо депутатам всюди журналісти заважають.

Трудяги-обранці у поті чола готові протоптувати країні шлях у світле майбутнє. Та тільки «писаки» під ногами плутаються — не дають проклятущі ні попрацювати, ні перепочити, ні в носі поколупатися. Ні поспати у сесійній залі спокійно не можна. Ні в їдальні «гастрономічних» сил для ратних депутатських трудів набратися. Ні розслабитися на робочому місці, знімаючи стрес цілющою «полуничкою». Усе всюдисуще журналістське око бачить. Ось депутатам і сверблять руки те око прикрити. Чим менше скандально-пікантних картинок просочуватиметься зі сесійної зали і парламентських кулуарів, тим недоторканішими будуть скелети з депутатських шаф. Тільки не думайте, що народні обранці про себе піклуються. Ні, про народ дбають: за принципом «чим менше той знатиме, тим краще спатиме».

У Регламентному комітеті Верховної Ради вже стільки «запобіжників» проти журналістів понавигадували, що до його назви так і проситься приписка «з питань цензури». То думали, як з парламентських харчевень «писак» витурити, бо заважають, бачите, депутатам поїсти і з колегами поспілкуватися (навіть за перекусом нічого секретного не бовкнеш — підслухають і «розсекретять»). Бідолашний «фронтовик» Антон Геращенко навіть тарілку у депутатській їдальні вилизати не може. Хотів у ресторані від журналістських очей сховатися, але і там застукали — не дали «блюдолизством» насолодитися.

З антижурналістським замком на дверях депутатських харчевень не вийшло, то за «санітарію» парламентських кулуарів взялися. У Регламентному комітеті надумали звільнити від журналістів головні підступи до депутатських тіл у Верховній Раді — закрити доступ до кулуарів на першому та другому поверхах, створивши прес-резервацію на третьому поверсі. За такий «креатив» комітету віддуватися спікерові довелося: Парубій заявив, що «кулуарних» обмежень для ЗМІ не допустить.

Але «регламентерів» це не вгамувало. До парламентських канікул встигли черговий «стоп-кран» вигадати. Цього разу накидали пропозиції, як убезпечити народних обранців від незручних фотосесій і «кіно». Вирішили обійтися без презентації (воно і зрозуміло: навіщо на «компліменти» наражатися?). Але «ге» все одно спливло.

Про ініціативу Регламентного комітету у подробицях розповіла Ольга Червакова, яка до депутатства у журналістиці працювала. «Комітет пропонує вилучати у журналістів відео з депутатами, зняте у Верховній Раді, якщо депутат особисто не дав дозволу на таку зйомку або заперечив проти неї. Про це йдеться у листі за підписом очільника комітету Павла Пинзеника на адресу Комітету з питань свободи слова (Червакова працює у його складі. — „ВЗ“), — повідомила нардеп на своїй сторінці у Facebook. — Тобто Комітет з питань регламенту вважає законним і правильним те, що Кримінальним кодексом трактується як злочин, а Конституцією і Законом „Про інформацію“ — як цензура. 171 стаття Кримінального кодексу чітко говорить, що незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів — це три роки тюрми. А вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків — чотири роки».

«Регламентери» бідкаються, що часто журналісти фіксують депутатські розмови «поза місцями проведення офіційних заходів, засідань, брифінгів, прес-конференцій». А це, мовляв, порушує конституційні права народних обранців. «При цьому Комітет жодним чином не уточнює, що розмова депутата у кулуарах парламенту не є конфіденційною інформацією у розумінні Закону „Про інформацію“, — прокоментувала Ольга Червакова. — Комітет посилається на статтю 307 Цивільного кодексу, якою передбачено, що фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відео плівку лише за її згодою. Виявляється, Регламентний комітет не бачить різниці між фізичною особою — пересічним громадянином та публічною особою, якою є народний депутат, і межі „приватності“ якої значно ширші. Особливо коли йдеться про депутата на робочому місці».

Депутатам у сесійній залі не лише домашній борщ, а й «полуничка» смакує. Фото з Facebook
Депутатам у сесійній залі не лише домашній борщ, а й «полуничка» смакує. Фото з Facebook

Схоже, народні обранці вирішили «до не можу» свою недоторканність розширити. Як показуху розводити чи «локшину» на вуха народові вішати, то такі герої перед камерами. А як у сесійній залі «не тим» займаються — журналісти, бачите, винні. То заважають Добкіну-молодшому кайф просто на робочому місці (але, звісно ж, не від роботи) ловити. То зазнімкують, як «опоблоківець» Юрій Мірошниченко борщ з термоса у депутатському кріслі наминає (вишкрібаючи гущу пальцями), а «фронтовик» Микола Федорук дивиться під час пленарного засідання трансляцію футбольного матчу. То схоплять в об’єктив чергову пікантну сценку зі Сергієм Пашинським і Тетяною Чорновол, які зливаються у «чисто робочих» стосунках.

А скільки «полунички» кляті «писаки» депутатам зіпсували! Не встиг позафракційний В’ячеслав Константіновський закінчити екскурсію порносайтом на своєму мобільному, як відео його «походеньок» у робочий час вже гуляло Інтернетом. Обламали насолоду і «воленародному» Сергію Шахову, який у сесійній залі переписувався з кралею, доповнюючи змістовний діалог «голими» фото.

А ще була історія з ловеласом зі «Самопомочі» Андрієм Мірошником, якому «розсекречене» листування зі «шанувальницею» коштувало не лише депутатства, а й шлюбу. «Допереписувався» до того, що довелося скласти мандат і йти до РАЦСу по свідоцтво про розлучення…

Схожі новини