Передплата 2024 ВЗ

У справі рюкзаків Авакова залишився лише цап-відбувайло

Сина очільника МВС вивели з-під удару

Вісім місяців тому, коли Авакову-молодшому мали обрати запобіжний захід, у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі наполягали на взятті сина очільника МВС під варту з можливістю внесення п’яти мільйонів застави.

А тепер стараннями тієї ж САП резонансну «рюкзачну справу» спускають на гальмах, не довівши її до суду. Точніше — виводять з-під удару головних фігурантів.

Про закриття кримінального провадження щодо Олександра Авакова й іншого «рюкзачного героя», екс-заступника міністра МВС Сергія Чеботаря, повідомило «Радіо Свобода» — з посиланням на інформацію від Національного антикорупційного бюро. Згодом НАБУ озвучило подробиці в офіційній заяві. «Постанови щастя», повідомили у Бюро, виніс прокурор САП Василь Кричун. «Таке рішення САП є незрозумілим і непослідовним. Адже у квітні цього року детективи НАБУ разом із прокурорами САП прийняли рішення про те, що усі докази здобуто, і відкрили матеріали стороні захисту для ознайомлення. Після цього на вимогу прокурорів детективи підготували об’ємний реєстр та обвинувальний акт щодо всіх трьох підозрюваних», — йдеться у заяві НАБУ.

Далі ціла детективна історія з гостросюжетними розбірками розгорнулася. Очільник САП Назар Холодницький на запитання, що відбувається з нашумілою справою, взявся розводити руками. Мовляв, закриття проваджень — факт, але це не я постарався. «Про це рішення дізнався лише 11 липня. Зараз розбираємося», — заявив Холодницький у коментарі «Українській правді». Й уточнив, що рішення ухвалив старший групи прокурорів.

З виправдань антикорупційного прокурора дві версії напрошуються. Перша: Холодницький вдає, що нічого не знав, намагається тримати хорошу міну за поганої гри. Саме це закидають очільникові САП його затяті критики з Центру протидії корупції. «Холодницький, як глист, викручується, — написав на своїй сторінці у Facebook керівник ЦПК Віталій Шабунін. — Прокурор, який закрив справу (Кричун), отримує найбільші премії у САП. Виписує ці премії особисто Холодницький. Кричун, як правило, виконує найогидніші його доручення».

Друга версія: справу Авакова-молодшого спробували зам’яти в обхід Холодницького. За покровительством якого з високих кабінетів, не важко здогадатися. Знайшли виходи на потрібного виконавця, а Холодницький, мовляв, хай до посиніння (хто ж йому повірить після «акваріумного скандалу»?!) тепер виправдовується, що він у цій «відбілювальній» оборудці ні при чому.

Чи, можливо, «ходоки» у справі Авакова-молодшого переконали (до батога і пряники могли задіяти) САП, що закриття проваджень проти головних фігурантів — найоптимальніший варіант. Навіщо, мовляв, доводити до суду те, що у суді ж розвалиться? Краще хвиля дорікань зараз, ніж цунамі ганьби потім, після виправдального судового вироку.

Сумніви у тому, що Феміда сина міністра не образить, із кожним наступним судовим рішенням розвіювалися. І коли Авакова-молодшого відмовилися «прописувати» у СІЗО, відпустивши під особисте зобов’язання. І коли з нього зняли електронний браслет і повернули закордонний паспорт. І коли майно з-під арешту вивели.

У такій фартовості Авакова заслуга не лише його «супер-пупер» адвокатів, на яких міністр-мільйонер, звісно ж, не поскупився. Схоже, злий жарт з тими, хто сподівався почути карний вирок для головних фігурантів «рюкзакової справи», зіграла ставка на відео як наочний доказ у справі. Йдеться про зйомку з кабінету Чеботаря, на якій зафіксована буцімто його розмова з Аваковим-молодшим про поставки злощасних рюкзаків. В Авакова оприлюднене відео назвали змонтованою підробкою. Підтвердити це чи спростувати мала б експертиза. Але проблема у тому, що ні оригіналу кабінетного відеозапису, ні пристрою, яким здійснювали фіксацію, немає. Хто і чому їх «підчистив»? З версій, які на слуху: постаралася Служба безпеки. Як писала «УП» із посилання на свої джерела, після того, як скандальнее «кіно» набуло розголосу, «СБУшники перелякалися (зйомка була несанкціонованою?) і знищили як оригінал відео, так і камеру, на яку його записали».

Немає доказів — немає справи. Точніше, справа залишилася з одним фігурантом замість трьох. За цапа-відбувайла — друг і партнер Авакова-молодшого Володимир Литвин. Представник тієї самої фірми, яка виграла тендер на постачання скандальних рюкзаків.

Схожі новини