Передплата 2024 ВЗ

Хто комбікормом виборців «годує», хто — труткою…

А нардеп Гончаренко свічечки за здоров’я роздає

Хоча до парламентських виборів ще півтора року, претенденти на мандати давно у поті чола виборчі нивки засівають. Хтось «обробляє» їх під мажоритарку для себе, а хтось масштабніше працює — на партійний результат. Для скупників електоральних душ місцеві вибори (до об’єднаних територіальних громад) — як репетиція. Можна прицінитися, по чім народна любов: де 100 грамів горілки чи двох пакетиків антиколорадської трутки за голос вистачить, а де і на 400−600 гривень за «галочку» у бюлетені доведеться розщедритися.

Недільні вибори у 40 об’єднаних громадах у Комітеті виборців назвали найбруднішими за всю понад дворічну історію проведення виборів до ОТГ.

«Політичні партії і кандидати встановили рекорд як за кількістю, так і за масштабами підкупу виборців, — написав у Facebook голова КВУ Олексій Кошель. — До спостерігачів КВУ надійшла інформація про 25 фактів підкупу (реальна цифра могла бути значно більшою). Правоохоронці відкрили кримінальні провадження у п’яти областях».

Найходовіші «гонорари» за виборчий голос — традиційні: гроші (від 100 до 600 гривень) і продуктові набори. Поки одні «закуску» роздавали, інші горілочкою пригощали. У селі Меліоративному на Дніпропетровщині батько одного з кандидатів влаштував «наливайку» для всіх охочих: пийте, панове сусіди, а як будете на виборчій дільниці, не забудьте, хто вам наливав.

«Споювали» виборців і на Рівненщині, де до Олександрійської ОТГ балотувалося одразу кілька власників продуктових магазинів. А ось на Волині електорат по-аграрному «окучували» — комбікормом (дарувальники від Аграрної партії аж на кілограмові порції розщедрилися) і курчатами (по 15 пернатих на хату).

Вила — сила, але солодощі — дешевше, порахували волинські «ляшковці» і понесли виборцям не сільськогосподарський реманент, а «партійні» цукерки. А що: електоратові — солодко, «радикалам» — безпечно. За такі презенти до відповідальності не притягнеш. У нас же, що не дорожче за 5% від «мінімалки» (на сьогодні це — 186 гривень 15 копійок), — те не підкуп, точніше — узаконений підкуп.

На Луганщині виборців задобрювали дарованими ліками, на Запоріжжі під роздачу (в обмін на галочку у бюлетені) пішли будівельні матеріали і дрова.

Якщо на місцях «благодійники» під вибори розщедрюються, то претенденти на парламентську «ксиву» (чи на її продовження) ледь не під кожну «червону дату» календаря про себе нагадують.

До Нового року, Різдва, 8 Березня, Великодня, Зелених свят, 1 Вересня… А нардеп з «БПП» Олексій Гончаренко навіть з уродинами потенційних виборців у рідній Одесі вітає. У подарунковому наборі — шампанське, цукерки і… свічка. А замість бантика — портрет Гончаренка. Такі пакуночки щомісяця отримують кількадесят (це зі слів самого нардепа) одеситів.

Не гречкою єдиною... Фото Олени Чернишової
Не гречкою єдиною... Фото Олени Чернишової

Схожі новини