Передплата 2024 «Добрий господар»

У губернатора Миколаївщини — 134 мільйони готівки і телевізор за ціною авто…

А голова Чернівецької ОДА на зарплату із пенсією перебивається

Якби очільники областей на своїх посадах господарювали так, як трудяться над примноженням свого добробуту, українці жили-поживали б і горя не знали б. У сімейних «закромах» губернаторів кризи не водяться. Лише торік 24 обласних керманичів загалом примножили свої капітали майже на 70 мільйонів гривень. А з мільярдом під матрацами і на банківських рахунках їм ніякі «чорні дні» не страшні. Топ-десятку найгрошовитіших очільників ОДА (рейтинг, за підсумками цьогорічного е-декларування, склав сайт «Главком») очолив губернатор Миколаївщини Олексій Савченко.

Щоб «зважити» грошові активи обласного начальства, укладачі рейтингу підсумували річний дохід, готівкові і банківські заощадження (усе — у гривневому еквіваленті). Чемпіонський «вантаж» губернатора Олексія Савченка — 642 мільйони гривень. Із них готівки — на 134 мільйони. Ще півмільярда — на банківських рахунках. З п’ятимільйонного річного доходу на зарплату припадає мізер — 141 тисяча гривень (неповних 12 тисяч на місяць).

Основний дохід очільник Миколаївської ОДА отримав від продажу майна, цінних паперів та корпоративних прав.

У шик-колекції Савченка — коштовні годинники і море дорогої техніки, включно з телевізором за 264 тисячі гривень. За такі гроші можна непогану б/в автівку купити.

«Срібло» у рейтингу дісталося губернатору Чернігівщини Валерію Кулічу. У його грошовому активі — 43,4 мільйона гривень. На банківських рахунках керманич ОДА зберігає півмільйона гривень. Решту «налом» тримає.

Основний дохід Куліча — дивіденди від його сільськогосподарського «царства». Торік їх понад 37 мільйонів набігло.

Ну як такий щедрий урожай не обмити?! «Обмивкою» стала купівля новенького Audi Q7 за 2,7 мільйона гривень. За компанію у сімейному гаражі — дві «бехи» і Toyota Land Cruiser Prado.

Колекціонує дорогі «тачки» і голова Одеської ОДА Максим Степанов, який із результатом 37 мільйонів гривень посів третю сходинку у списку найгрошовитіших обласних керманичів. Крім Range Rover за 2,7 млн. грн., на домашній господарці у губернатора — парочка Lexus, за яку виклали майже чотири мільйони.

Замикають мільйонерську топ-п'ятірку очільник Полтавщини Валерій Головко та Дніпропетровщини Валентин Резніченко. На банківських рахунках у Головка — 18,5 млн. грн. Майже сім мільйонів — у «кешових» загашниках. У Резніченка перевага — за «матрацами». Готівкою він зберігає 20,3 млн. грн. А ось банкам лише 900 тисяч довірив.

Незапасливих губернаторів, які замість готівки і банківських заощаджень задекларували прочерки, троє: очільник Луганщини Юрій Гарбуз (річний дохід якого торік склав 543 тис. грн.), Кіровоградщини Сергій Кузьменко (дохід — 3 млн. грн.) та Буковини Олександр Фищук, який вказав, що живе на зарплату і пенсію (разом — 394 тис. річних). Керманич Закарпатської ОДА і власник трьох квартир (одна з яких — з румунською пропискою) Геннадій Москаль серед доходів теж лише «трудові» (268 тис.) і «пенсійні» (199 тис.) вказав. А проценти з банківських запасів? Чи свої 75 тисяч за «дякую» у банку зберігає?

Очільник Львівщини Олег Синютка — у середній «грошоваговій» категорії. Судячи з декларації, його річний дохід — зарплата (224 тис.) і смішні 794 гривні «навару» з банківських заощаджень. Із готівки у губернатора — 252 тисячі гривень. У дружини і заробітки, і запаси масніші. Торік Наталія Синютка поповнила сімейний бюджет на мільйон (842 тисячі з цієї суми — дохід від підприємницької діяльності). Готівкою підприємлива дружина губернатора зберігає 128 тисяч гривень, 84 тисячі доларів, 53 тисячі євро. Ще 653 тисячі «українських» та майже півтори тисячі «американських» — на банківських рахунках.